Венецианско архитектурно биенале 2025: Интелигентност. Естествена. Изкуствена. Колективна.

Венецианско архитектурно биенале 2025: Интелигентност. Естествена. Изкуствена. Колективна.

ВЕНЕЦИАНСКОТО АРХИТЕКТУРНО БИЕНАЛЕ СЕ ФОКУСИРА ВЪРХУ „ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

На 7 май 2024 г., в централата на Венецианското биенале в Сан Марко, президентът на La Biennale di Venezia Пиетранджело Бутафуоко и кураторът Карло Рати разкриха темата на предстоящата 19-та международна архитектурна изложба: “Интелигентност. Естествена. Изкуствена. Колективна.”. Това заглавие, което се позовава на термина „интелигентност“, също обхваща множествената му същност, като включва латинската дума „gens“, което означава „хора“. Насрочено от 10 май до 23 ноември 2025 г., Биеналето ще се задълбочи в различни измерения на интелигентността – естествена, изкуствена и колективна – призовавайки глобалната архитектурна общност да оглави решения за неотложното предизвикателство на изменението на климата.

image by Francesco Galli, courtesy La Biennale di Venezia

БЪДЕЩЕТО НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА Е ВСЕОБХВАТНО, МНОЖЕСТВЕНО И ВЪОБРАЖАЕМО

Преди официалното обявяване Пиетранджело Бутафуоко постави началото, подчертавайки същността на пространството като не просто физическо местоположение, но и като концептуална сфера, дефинирана от това как се използва. Изразявайки своята признателност към уважавания италиански архитект и инженер Карло Рати, Бутафуоко подчерта: „Биеналето е много гордо да има Карло Рати с нас.“

След това Карло Рати взе думата, разкривайки темата на 19-ото издание на Архитектурното биенале: “Интелигентност. Естествена. Изкуствена. Колективна.” Обяснявайки избора си, Рати каза, че „заглавието на Международната архитектурна изложба обикновено се обявява както на английски, така и на италиански. През 2025 г. тя ще бъде съкратена в една дума и за двата езика чрез общия латински прецедент: intelligens. Заглавието Intelligens е свързано със съвременния термин интелигентност, но предизвиква и по-широк набор от свързани значения. Всъщност последната сричка gens на латински означава хора. Появява се нов, измислен корен, който предполага бъдеще на интелигентността, която е приобщаваща, множествена и въображаема отвъд днешния ограничаващ фокус върху AI.“

image by Andrea Avezzu, courtesy La Biennale di Venezia

КУРАТОРЪТ КАРЛО РАТИ ПРЕПОЗИЦИОНИРА АРХИТЕКТУРАТА НА ПРЕДЕН ПЛАН

Черпейки вдъхновение от Opera Aperta на Умберто Еко и идеята за отвореност, Рати разработи темата, подчертавайки, че се стреми да препозиционира архитектурата на преден план. „19-тата международна архитектурна изложба ще бъде за изградената среда и многото дисциплини, които я оформят“, каза кураторът. „Архитектурата е в центъра, но не сама. Тя е част от разширена сфера, която интегрира изкуство, инженерство, биология, наука за данни, социални и политически науки, науки за планетарните системи и други дисциплини – свързвайки всяка от тях с материалността на градското пространство“.

Карло Рати обясни, че застроената среда е един от основните фактори, допринасящи за атмосферните емисии, позиционирайки архитектурата като ключов играч за влошаването на нашата планета. „Тъй като климатичната криза се ускорява, трябва ли да се примирим с тази роля или все още сме в състояние да предложим решения, съществени и некозметични, ефективни и бързи за постигане?“, попита той.

image by Andrea Avezzu, courtesy La Biennale di Venezia

ПРЕДЕФИНИРАНЕ НА РОЛЯТА НА АРХИТЕКТУРАТА СРЕД ХИДРОПОЛИСА ВЕНЕЦИЯ

На фона на венецианския хидрополис, характеризиращ се със смесица от естествен, изкуствен и колективен интелект, участниците в биеналето ще се впуснат в дискусии около изменението на климата в по-широка рамка. Те се насърчават да черпят вдъхновение от своя местен контекст, като техният разнообразен принос подхранва глобален разговор, насочен към справяне с неизбежната климатична криза и опазване на нашата планета. Изложбата ще включва набор от дизайнерски концепции и експериментални начинания, изследващи понятието „интелигентност“ като способност за адаптиране към ограниченията на околната среда с ограничени ресурси, знания или авторитет. Обектите, структурите и градските проекти ще бъдат категоризирани по спектъра от разнообразна и широко разпространена интелигентност, обхващаща естествено, изкуствено, колективно или комбинации от тях. Докато някои идеи може да се провалят, други могат да осветят пътищата към изкуплението. Рати си представя архитектите като „мутагени“, катализатори за естествени еволюционни процеси, които ги тласкат към нови траектории.

Основният павилион на Биеналето ще бъде затворен за ремонт през 2025 г. Рати обаче възприема това като уникална възможност да превърне Венеция в динамична жива лаборатория за изследвания. В ход са планове за множество интервенции в целия град, обхващащи Giardini, Arsenale и различни други обекти.

portrait of Carlo Ratti, image by Sara Magni

Превод: арх. Нина Танчева