Венецианско архитектурно биенале 2023: Лаборатория на бъдещето

Венецианско архитектурно биенале 2023: Лаборатория на бъдещето

Темата е вдъхновена от Африка – мястото, от което започва бъдещето

Лесли Локо – архитект, писател, университетски преподавател и основател на African Futures Institute е назначена за куратор на 18-тото международно архитектурно изложение La Biennale di Venezia 2023. Новината бе обявена на 14 декември, когато бяха официално оповестени и датите на международното събитие, което ще се проведе в италианския град от 20 май до 26 ноември 2023 година. Венецианското архитектурно биенале е една от най-значимите платформи за архитектура и градско планиране в света. Форумът включва национални участия, както и селекция от разнообразни събития, организирани от международни институции.

Темата на 18-та международна архитектурна изложба е „Лаборатория на бъдещето“. Тя е вдъхновена от Африка, която води класациите за глобална урбанизация и растеж, но също така е изправена пред сериозни заплахи от изменението на климата и неравенствата. Африка е известна като най-младия континент на планетата и, когато става въпрос за архитектура, не е изненадващо, че урбанизацията тук се развива бързо. Това създава проблеми поради честата липса на планиране, но все пак превръща Африка в най-динамично променящия се континент.

„Африка определено е мястото, откъдето започва бъдещето и това, което става тук, се случва на всички нас. Ако има място на тази планета, в което се събират всички проблеми на равенството, расата, надеждата и страха – това е Африканския континент“, каза Локо. Голяма част от работата й поставя под въпрос концепциите за култура, пространство и раса, поставяйки архитектурата в по-глобален социален и политически контекст, който не винаги е във фокуса на професията.

Според Лесли Локо темата на Биеналето работи на няколко нива:

Първо, Африка е лабораторията на бъдещето. Ние сме най-младият континент в света със средна възраст, наполовина по-малка от тази в Европа и Съединените щати и с десетилетие по-млада от Азия. Ние сме най-бързо урбанизиращият се континент в света, нараствайки с почти 4% годишно. Този бърз и до голяма степен непланиран растеж обикновено е за сметка на местната околна среда и екосистеми, което ни изправя пред климатични проблеми както на регионално, така и на планетарно ниво.

Второ, самото La Biennale di Venezia също е вид лаборатория на бъдещето, време и пространство, в което се изследва значението на архитектурата. Днес думата „лаборатория“ се свързва най-вече с научни експерименти и предизвиква в съзнанието образи на специфични стаи и сгради. В древния свят, както в Китай, така и в Гърция, работилницата е била най-важната институция, свързана с гражданския живот. Планираме нашата изложба като вид работилница, лаборатория, в която архитекти и интердисциплинарни практици изличат примери от съвременните практики, за да очертаят път, който публиката следва, представяйки си какво крие бъдещето за всички нас”.

За Лесли Локо

Лесли Локо (Гана/Шотландия) е академик по архитектура, преподавател и автор на бестселъри.

Тя е основател и директор на African Futures Institute , създаден в Акра, Гана, през 2020 г. като следдипломно училище по архитектура и платформа за публични събития. През 2015 г. основава висшето училище по архитектура към университета в Йоханесбург.

Преподавала е в Обединеното кралство, САЩ, Европа, Австралия и Африка (Училището по архитектура Бартлет, Университета Кингстън и Лондонския университет Метрополитън в Лондон; Държавния университет на Айова и Университета на Илинойс в Чикаго в САЩ; Университета на Йоханесбург и Университета в Кейптаун в Южна Африка и UTS в Сидни, Австралия).

Носител е на редица награди за принос в архитектурното образование, сред които: наградата на RIBA Ани Спинк за високи постижения в образованието 2020; наградата AR Ada Louise Huxtable за принос в архитектурата за 2021 г.

През 2019 г. е назначена за декан по архитектура в The Bernard and Anne Spitzer School of Architecture, CCNY.

През последните тридесет години работата й в областта на архитектурата и литературата разглежда връзката между раса, култура и пространство.

През 2004 г. прави преход от архитектура към фантастика с публикуването на първия си роман Sundowners  (Orion), последван от следващи романи. Нейният тринадесети роман,  The Lonely Hour , предстои да излезе през 2023 г.

Основател и главен редактор на FOLIO: Journal of Contemporary African Architecture.

Автор на White Papers, Black Marks: Race, Space and Architecture  (Минеаполис, University of Minnesota Press 2000).

Притежава докторска степен по архитектура от Лондонския университет; бакалавърска и магистърска степен от Bartlett School of Architecture, UCL.

В момента е член-учредител на Съвета за градски инициативи, съосновател от LSE Cities, UN Habitat и UCL Institute for Innovation and Public Purpose; гост-редактор на UCL Press Series и гост-професор в Bartlett School of Architecture, UCL.

Локо бе член на международното жури на 17-ата международна архитектурна изложба на La Biennale di Venezia през 2021 г.