Букурещ обяви международeн конкурс за дизайн на крайбрежна зона

Букурещ обяви международeн конкурс за дизайн на крайбрежна зона

Орденът на архитектите в Румъния (OAR), с подкрепата на РК Букурещ, съвместно с договарящия орган – 2-ри район на Община Букурещ, обявиха официалното стартиране на Международния конкурс за дизайн „Colentina Lakes, 2nd District, Bucharest“. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 5 септември 2024.

Конкурсът цели да развие крайбрежната територия на шестте езера Колентина, които са част от 2-ри район на Букурещ. Това са езерата Тей (80 ха), Плумбуита (55 ха), Колентина (29 ха), Фундени (123 ха),  Доброещи (наричано още Пантелимон I, 120 ха) и Пантелимоново езеро (Пантелимон II, 260 ха). Те са част от система от 15 езера (с общото име „Salba de lacuri“ – „Езерна огърлица“), разположени по поречието на река Колентина. Езерата представляват ценен природен ресурс, който е част от екологичната система и идентичността на Букурещ.

Конкурсът включва три лота:

Лот 1: Езерата Tei и Plumbuita, между Calea Floreasca și Șoseaua Petricani Road, с площ за изпълнение от 28,59 ха (285 963,2 кв.м);

Лот 2: Езеро Plumbuita, между път Șoseaua Petricani и път Șoseaua Colentina, включително част от Valea Saulei, до административната граница на Букурещ, с площ за изпълнение от 27,46 ха (274 639,1 кв.м.);

Лот 3: Река и езеро Colentina, езеро Fundeni, езеро Dobroesti, част от езерото Pantelimon (до път Șoseaua Pantelimon), с площ за изпълнение от 48,84 ха (488 444 кв.м).

Целта на конкурса е да бъдат избрани трите най-добри дизайнерски решения за всеки лот, за да се договорят проектантските услуги за крайбрежното развитие на шестте езера. Идеята е да се предефинира ролята на езерните брегове, които представляват ценен природен ресурс с голям екологичен, санитарен, естетически и ландшафтен, икономически и социален потенциал за областта/града. В тази връзка се предвижда озеленяване на бреговете на езерото Колентина с цел възстановяване на крайбрежната пътека чрез създаване на зелено-синя алея с развлекателни и социални дейности, която се интегрира хармонично в съществуващата природна среда и подобрява връзката между езерото и градската среда.

Конкурсът за дизайн е публичен, едноетапен конкурс, отворен за всички страни от Европейския съюз. Организира се като самостоятелна процедура, съгласно чл. 105 от Закон № 98/2016 г. относно обществените поръчки. В впоследствие, съгласно разпоредбите на чл. 104 § 7 от същия закон, поръчката за проектантски услуги се възлага на спечелилия конкурса след процедура на договаряне.

Научете повече на официалния уебсайт на конкурса:

https://oar.archi/en/concursuri/oar/colentina-lakes/

За актуални новини относно конкурса следете официалната страница на OAR Competitions във Facebook:

https://www.facebook.com/oar.concursuri/

Линк към официалната страница на Ордена на архитектите в Румъния (OAR) във Facebook:

https://www.facebook.com/OARNational/