Стартираха първите турнири на архитектурна тенис лига 2024

Стартираха първите турнири на архитектурна тенис лига 2024

На 27 -28 април на кортовете на ТК Левски София стартираха първите два турнира от веригата на архитектурната тенис лига за тази година. По желание на нашите спомоществователи от „Церазит“ и „Рейнерс алуминиум“ състезанието беше открито за всички колеги от строителния бранш, което предизвика небивал досега интерес.

Участие взеха 23 смесени двойки, сред които личаха имената на много бивши шампиони на лигата като: арх. Виктория Велева, арх. Анна Мария Донова, арх. Симеон Симеонов, арх. Тихомир Казаков, арх. Пламен Аврониев и инж. Павел Павлов от „Церазит“. Никой от тях не успя да стигне до мача за титлата. Участниците бяха разделени на 6 групи, при което победителите се класираха директно за четвъртфиналите, а останалите втори отбори играха блиц баражи за излъчване на още два тима. До финала достигнаха Екатерина Новицка (вече официално Балтова) и Милен Балтов и  Наото Коизуми в тандем с инж. Радост Стефанова. Семейство Балтови надделя в епичен сблъсък и спечели титлата категорично в шампионски стил в два, макар и много оспорвани сета.

Мъжките двойки бяха 16 и играха в 4 групи. Тук турнира премина под пълна доминация на отборите от ТК „Левски“,  който от години подслонява представителите на Камарата на строителите в България. Тимовете на нашите състезатели арх. Стефан Попов и арх. Цветан Видолов отпаднаха още на четвъртфиналите. Тук вече стана ясно, че няма да има лесни мачове и силите са доста изравнени. До финала достигнаха тимовете на Стефан Кирлашев (Домко)/Румен Гълъбов и Христо Петров/ Алберто Лазаров. Вторите надделяха в епичен сблъсък с 2:1 сета и спечелиха титлата при мъжете.

С отлична игра ни зарадваха младото семейство Ива и Борислав Сакътови, чиито родители активно участваха в „Лигата“ години наред. Те заедно със  семейство Балтови имат деца, които още не са навършили годинка. Младото семейство Алекс и Вили Никифорови се похвали с първа рожба – малкият Боян се роди по време на състезанието. Очарователната арх. Анна Мария Донова, която дебютира при нас като студент първи курс не само успя да се дипломира, но и вече официално обяви годежа си с дългогодишния си партньор в живота и тениса Георги Лозев.  Бившият председател на „Лигата“ – арх. Станислав Визирев заедно с партньорката си инж. Елисавета Гурова след добри игри в грапата не успяха да излязат в баража за четвъртфинала поради  умората и обаждащите се травми. Поздравяваме арх. Иван Аврамов, който след дълго прекъсване се завърна на корта.

Атракция на турнира беше участието на младия японец Наото Коизуми, който след кратко митарстване из Европа, най сетне се установил в България като преводач от японски. На въпроса дали не е родственик на бившия премиер със същата фамилия, представителят на страната на изгряващото слънце уточни, че нямат нищо общо, но се възхищава от държавническата мъдрост на ветерана в политиката.

Благодарим на тенис клуб Левски в лицето на неговия управител Борислав Борисов и на главния съдия на турнирите Глория Стоянова за отличната организация на състезанията. Специални благодарности на Андрей Боянов от Варна, който не успя да играе поради травма, но оказа съществена помощ по въвеждането и електронната обработка на резултатите от срещите!

Чакаме ви на турнира в Стара Загора на 25-26 май в памет на дългогодишния Главен архитект, тенисист и създател на кортовете на „Аязмото“ – арх. Иван Георгиев. Състезанията ще се проведат в същия формат и условия за участие, като тези които направихме на ТК „Левски“ в София. Там предвиждаме и турнир за децата на участниците в лигата.

Ленко Петков, доайен на архитектурната тенис лига,  член САБ и СБЖ