Арх. Владимир Милков връчи почетен плакет на УАСГ по повод юбилея

Арх. Владимир Милков връчи почетен плакет на УАСГ по повод юбилея

УАСГ и КАБ отбелязаха заедно юбилейните си годишнини

Председателят на Камарата на архитектите в България (КАБ) арх. Владимир Милков връчи почетен плакет и грамота на ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) проф. д-р инж. Иван Марков по повод 80-годишния юбилей на висшето училище. Отличието се присъжда на университета за заслуги към архитектурното образование, професията архитект и единодействие с КАБ. Церемонията се проведе в рамките на тържественото отбелязване на юбилейните годишнини на УАСГ и КАБ, което се състоя на 27 октомври в София.

„Вече 80 години вие създавате професионалистите, които проектират и изграждат съвременния облик на България. Днес УАСГ продължава да бъде най-реномираният архитектурно-строителен университет в България, чиито дипломи се признават по целия свят, обърна се към присъстващите арх. Милков. „Пожелавам на УАСГ да отстоява успешно и занапред авторитетната си позиция в образованието по архитектура и строителство, защото университетът има важна мисия – изграждането на бъдещата визия на България. Камарата на архитектите в България и УАСГ винаги са работили в тясно сътрудничество, защото споделят общи цели за стимулиране на качествената и устойчива архитектура, както и за издигане авторитета на архитектурната професия. Подписаният Меморандум за сътрудничество ни дава възможност да задълбочим партньорството между двете институции“, допълни председателят на КАБ.

Ректорът на УАСГ проф. д-р инж. Иван Марков благодари за отличието, като подчерта историческата роля на КАБ в утвърждаването на архитектурната професия през годините. „Инженерно-архитектната камара първоначално е основана от специалисти, които са завършили в чужбина. През 1947 г. в УАСГ се дипломират първите випуски от архитекти и инженери, които стават новите попълнения на камарата. Оттогава до днес университетът подготвя хиляди кадри, които работят на всички континенти и ние се гордеем с тях. Нашият партньор КАБ приема възпитаниците ни и им дава правоспособност да упражняват тази важна и творческа професия“, направи историческа ретроспекция на партньорството между двете институции проф. Марков. Той отправи покана към присъстващите да се включат в Международната юбилейна научна конференция „80 години УАСГ“, която ще се проведе в периода 9 – 11 ноември.

Вижте тук повече подробности за съвместното юбилейно тържество на КАБ и УАСГ, организирано със съдействието на РК София област и Строителния факултет.