Практическа значимост и публични пространства: Откриване на силата на керамиката в архитектурата на 21-ви век

Практическа значимост и публични пространства: Откриване на силата на керамиката в архитектурата на 21-ви век

На събитието SHARE България 2023 Мат Уилкинсън ще говори за паралелното развитие на проектите си във V&A, MAAT и Maggie’s Саутхамптон. Той ще разкаже за сложните и преплетени процеси при проектирането им. Лекцията ще бъде насочена към изследване на музейната архитектура и керамиката в строителството и ще засегне употребата на порцелан и каменни изделия в живота ни.

Форумът SHARE България 2023 ще се проведе на 28 септември в София Балкан Палас и се организира от SHARE Architects, най-голямата мрежа, посветена на професионалистите в областта на архитектурата и строителството в Централна и Югоизточна Европа, и Камарата на архитектите в България (КАБ). “Фасади: дизайн и технологии”, “Мащабни строителни проекти” и “Архитектура за добър живот” са основните теми, които ще бъдат разгледани в програмата на Международния форум за иновации в архитектурата и технологиите.

Знаково събитие

SHARE България 2023 ще предостави на участниците достъп до знания и нови възможности за сътрудничество. На аудиторията ще бъдат представени съдържателни технически подробности за мащабни проекти, както и вдъхновяващи идеи от лектори, иноватори в областта на архитектурата и строителните технологии, признати на национално и международно ниво.

Билети можете да купите тук 

Запознайте се с госта | Мат Уилкинсън

От присъединяването си към AL_A през 2009 г., Мат Уилкинсън оказва значително влияние в областта на архитектурата. През последното десетилетие той става заместник-директор, като същевременно оставя своя отпечатък върху няколко забележителни културни проекта в Обединеното кралство. Мат изиграва решаваща роля като архитект на проекта V&A Exhibition Road Quarter – проект с историческо значение за музея.

Понастоящем той ръководи амбициозния проект Paisley Museum Re-Imagined в Шотландия, чиято цел е да създаде висококачествено преживяване за посетителите, което да пресъздаде неразказаните истории за културното наследство на Пейсли. Страстта на Мат е свързана с културни проекти и програми фокусирани върху опазването на културното наследство, като е твърдо убеден в трансформиращия потенциал на архитектурата. Той развива уменията и вижданията си в училището по архитектура “Бартлет”, кслед като в него се заражда любопитство към изследването и стремеж към обществена ангажираност. В тази статия ще се запознаем с вдъхновяващия път на Мат, в който архитектурата се превръща в средство за разказване на истории, опазване на културното наследство и вдъхновяване на общността.

РАБОТА | Проекти на Мат Уилкинсън

Музей на изкуството, архитектурата и технологиите – MAAT – Лисабон, Португалия

Наскоро откритият Музей на изкуството, архитектурата и технологиите, МААТ се издига гордо на брега на река Тежу в Белем – историческият квартал, който е служил за отправна точка на прочути португалски изследователи.

Тази новаторска художествена галерия или “Kunsthalle”, представлява нова перспектива към взаимодействието между реката и по-широкия глобален контекст. Това е елегантна и ненатрапчива структура, която хармонично изследва пресечната точка на съвременното изкуство, архитектурата и технологиите.

https://www.youtube.com/watch?v=Lc_N1qFLwkE&t=20s

Тази забележителна галерия заема централно място в цялостния план на фондация EDP за градче на изкуствата , който също така включва и обновената централна електроцентрала “Техо”.

Включвайки повече от 9 000 квадратни метра ново обществено пространство и безпроблемно интегрирайки структурата си с околния пейзаж, галерията или „кунстхалето“ е проектирана така, че да насърчава посетителите да преминават както над, така и под сградата, която е разположена под изящна арка. През първата  година от своето откриване, MAAT е посетен от впечатляващ брой посетители – 500 000, което го прави по-популярен от всеки един друг обществен музей в Португалия.

Награди:

 • Награди за дизайн на повърхности, Върховен победител 2017
 • Награди LCD, Най-добра музейна архитектура 2017
 • Iconic Awards, Най-доброто от най-доброто, 2017 г.
 • Награда за дизайн, 2017 г.

Музей “Виктория и Албърт” – Лондон, Обединено кралство

Чрез ефективното сливане на Exhibition Road с преживяването във V&A,проектът на  AL_A има потенциала да привлече нова и разнообразна аудитория, заличавайки границата между улицата и музея.  В основата на проекта е създаването на ново изложбено пространство, което да помещава водещите изложби на V&A. Това пространство е същевременно съвременно и в съответствие с продължаващото развитие на музея, в синхрон със стандартите на ХХІ век. Промените, направени на Exhibition Road, вече доведоха до забележимо увеличаване на броя на пешеходците, които използват района. Това обаче е само първоначалната стъпка към една по-амбициозна цел: превръщането на Exhibition Road в място, където културата и образованието са достъпни за хора от различна възраст и произход.

Проектът Exhibition Road („Изложбен път“), с площ 6360 квадратни метра е инженерно чудо, включващо изключително сложни структурни дейности, които се изпълняват, докато музеят остава отворен за посетители. Това начинание, включва галерия, разположена на 18 метра под земята и поставянето на пилони на дълбочина 50 метра, в непосредствена близост до защитена сграда от първа категория. Едновременно с това се укрепва  крилото на музея V&A и неговата ценна колекция, като всичко това се извършва, докато музеят продължава редовната си функция.

Забележително е, че за периода 2017-2018 г. броят на посетителите на V&A е нараснал с 26% в сравнение с предходната година. Понастоящем над 4,4 милиона души годишно посещават V&A и свързаните с него обекти, като почти половината от тях избират да влязат през района на Exhibition Road. Директорът на V&A Тристрам Хънт отбелязва, че новият вход на Exhibition Road е изиграл ключова роля за увеличаване на броя на посетителите. Заявявайки “ честно казано, не е толкова страшен”, той подчертава, че този вход не е толкова смущаващ, колкото другият на Кромуел Роуд, и всъщност допринася музеят да стане по-привлекателен за различни от традиционните посетители на музеи.

Награди:

 •     Сграда на годината на RIBA  National за 2018 г.
 •     Сграда на годината на RIBA Лондон 2018
 •     Награда за проектиране на стоманени конструкции 2018
 •     Fast Co. Награди за иновации в областта на дизайна 2018 г.
 •     Културен проект на годината на AJ

Център Maggie’s – Саутхамптън, Обединено кралство

Основната мисия на всички центрове Maggie’s е да предлагат убежище извън болничната среда, където хората, сблъскали се с рак, могат да се свържат с хора, които са съпричастни към техните изпитания, или където просто могат да открият възможност за размисъл. Теренът в Саутхамптън представляваше уникално предизвикателство: съвкупност от неописани структури, заобиколени от обширен паркинг. Нашето решение включваше представянето на част от природната красота на Ню Форест и пренасянето й сред бетонното обкръжение на болницата.

Възприемайки градината като неразделна част от пейзажа, ние я пресякохме с четири стени, създавайки разположение, наподоваващо вятърно колело с отделни пространства, разклоняващи се от централната открита зона. Тази едноетажна структура плавно излиза от градината, проектирана да бъде ненатрапчива и изпълнена с естествена светлина, осигурявайки покой на всички, които посещават и работят сред нейните стени.

В търсене на идеалния строителен материал, искахме да осигурим устойчива, земна субстанция, която да се слее с почвата в градината. Керамичните блокове, от които са изградени стените на сградата, имат двойно предназначение: те поемат конструктивното натоварване, поддържайки дървения покрив, и осигуряват изолация чрез своята конфигурация като система за кухи стени. Тези блокове служат и за визуални връзки. Специално изработени за Maggie’s Саутхамптън, нюансите на глината и гланцовите оттенъци имат меки пастелни тонове, които внушават спокойствие. Ъглите на конструкцията са обгърнати с вълнообразна неръждаема стомана, която отразява околния пейзаж и керамичните стени в своите вълнообразни повърхности. Използвайки ъглите като отразяващи елементи, създадохме илюзията за необятност в градината.

Ландшафтът в Maggie’s Саутхамптън, внимателно проектиран от Sarah Price Landscapes, е пряко вдъхновен от Новата гора и нейната богата флора и включва елементи като дървесни анемонии, орхидеи, див чесън, малки жълтурчета, зюмбюли и иглики. В хармония с формата на сградата градината е разделена на четири части, всяка от които е съобразена с уникалната си ориентация и с конкретния контекст.

Награди:

 • Награда Civic Trust 2022
 • Награди за дизайн на повърхности, Екстериор на обществени сгради 2022
 • Награди за дизайн на повърхности, Екстериорни повърхности 2022
 • Награда Architizer A+, Обществени центрове 2022
 • FX Design Awards, Награда за обществени пространства 2021

Гости на SHARE България 2023 ще бъдат международно признати личности в областта на архитектурата:

 •     Франсоа Валентини, основател на VALENTINY hvp architects, Люксембург
 •     Елс Вербакел, съосновател на Derman Verbakel Architecture
 •     Максимилиано Арокет, директор на Amanda Levete Architects, Великобритания
 •     Стефано Капранико, сътрудник UNStudio, Нидерландия
 •     Давид Никурадзе, основател на Spectrum, Грузия
 •     Константинос Константи, основател на Constanti Architects, Кипър
 •     Арманд Вокши, основател на Avatelier, Албания
 •     Мариана Турку, директор X-Architecture & Engineering, Румъния
 •     Тихомир Казаков, управляващ съдружник в SGI Architects & Masterplanners, България
 •     Атанас Николов, съосновател на WE:R Architecture & Design Studio, България

Събитието се организира от SHARE Architects в партньорство с Камарата на архитектите в България.

SHARE Architects в България

Форумът SHARE в България се утвърди като водещо събитие, посветено на архитектурата и иновативните технологии в страната. Неговият международен обхват привлича участници от всички краища на България, както и уважавани гости от водещи архитектурни фирми от Европа и отвъд. Форумът служи като платформа за представяне на най-актуалните национални и международни архитектурни произведения и мащабни строителни проекти, както и на най-съвременните строителни технологии,  достойни за награди.

SHARE Architects Network – свързва архитекти и изпълнители в Централна и Югоизточна Европа

През последните 25 години форумите на SHARE Architects се превърнаха в ключова платформа за създаване на контакти между архитекти и строители в Централна и Югоизточна Европа. SHARE предоставя полезна рамка за опознаване и разбиране на многообразието от съвременни архитектурни прояви. Понастоящем събитията на SHARE Architects се провеждат в 16 държави и са спомогнали за развитието на общност от над 50 000 професионалисти.