Международна кръгла маса: „Практикуване на професията Архитект в Испания и Германия“

Международна кръгла маса: „Практикуване на професията Архитект в Испания и Германия“

Камарата на архитектите в България организира Международна кръгла маса на тема „Практикуване на професията Архитект в Испания и Германия, която ще се проведе на 2 април (вторник) от 10:00 часа във Vivacom Art Hall, ул. „Оборище“ №5. Целта на инициативата е споделяне на професионален опит и добри практики в строително-инвестиционния процес в държавите от Европейския съюз. Събитието ще предостави платформа за обмен на информация и дискусия относно различните национални изисквания при практикуването на архитектурната професия.

Пълната програма на кръглата маса вижте тук. 

Кръглата маса ще бъде открита от Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството, както и от Николай Нанков, председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание. На събитието са поканени председателят на Народното събрание Росен Желязков, главният архитект на Столична община Здравко Здравков, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Веселина Терзийска, зам.-министрите по образованието и науката Мариета Георгиева и проф. Генка Петрова, както и народни представители, експерти от общинската и държавната администрация, представители на академичната общност и на браншовите организации в сектора.

Представители на държавната администрация и водещи експерти от Испания и Германия пристигат в България, за да споделят успешни практики за намаляване на административната тежест и усъвършенстване на инвестиционния процес.

Водещи лектори ще бъдат:

  • Арх. Иняки Карнисеро – Генерален секретар по „Градоустройство, жилищно строителство и архитектура“ в Министерството на жилищното строителство и градоустройството в Испания.
  • Арх. Марта Вал-Лосера Феран – Президент на Висшия съвет на асоциациите на архитектите на Испания (CSCAE).
  • Мария Долорес Галан – правен съветник на CSCAE.
  • Арх. Гуим Коста Калсамилия – Президент на Официалната асоциация на архитектите в Каталуния.
  • Арх. инж. Аксел Хайнрих Мутерт – Вицепрезидент на Федералния съюз на архитектите в Германия.
  • Арх. инж. Андреас Раутерберг – Изпълнителен директор на Камара на архитектите в Долна Саксония.

Кръглата маса е част от Международните дни на европейската регулирана професия архитект, които се провеждат от 22 март до 2 април в Централния дом на архитекта (ЦДА) в София. Събитието се организира от КАБ със съдействието на Съюза на архитектите в България (САБ) и цели да допринесе за разбирането на отговорността и полето на приложение на архитектурната професия, която има ключова роля за формирането на заобикалящата ни жизнена среда.

Поради ограничения брой на местата в залата и големия брой на участниците в кръглата маса входът ще бъде с покани, но е предвиден безплатен стрийминг във фейсбук страницата на КАБ.

Официален спонсор на кръглата маса е Уникен ЕООД, изключителен представител за България на Orona (Испания), един от 5-те най-големи производители на асансьори, който разполага с най-голямата фабрика за комплект асансьори в света.