IN MEMORIAM: НАПУСНА НИ АРХ. БИСЕР ХАНТОВ

IN MEMORIAM: НАПУСНА НИ АРХ. БИСЕР ХАНТОВ

Камарата на архитектите в България изразява най-искрени съболезнования по повод кончината на арх. Бисер Хантов. Като заместник – председател на КАБ през 90-те години, той допринася за развитието и утвърждаването на професионалната организация. Опелото ще се състои на 4 февруари 2023 от 12:30 в черквата “Света София”. 

Арх. Хантов завършва архитектура в София през 1977 г., след което работи до 1990 година в КНИПИ „Софпроект” в ателието на арх. Богдан Томалевски. През 1990 г. основава архитектурното бюро “КОНКУРЕНТ 90” ООД, в което сътрудничи с архитектите В. Драгошински, Б. Венов, Св. Тумангелова, Д. Томалевски, Т. Обрешков и други.

Професионален опит натрупва за изминалите 40 години с проектирането на обществени и жилищни сгради в София и страната, като: хотелите “Катарино” до Разлог и “Перун” в Банско, многопрофилна болница „АКТА МЕДИКА” Севлиево, Античен форум – гр. Стара Загора, “Видинска крепостна система “Калето” и много други. Има награди и участия в архитектурни конкурси като “Прошеково пиво” 1988, БНБ в София, пл. “Св. Неделя” в София, ОВЕРГАЗ и ЗИТ – Капитал в ж.к “Младост”; член е на журито в конкурса “Архинова” през 2018.

От 1997 г. е в ръководството на Фондация „ПОДСЛОН ЗА ВСЕКИ”, чрез която са реализирани редица проекти за социално слаби и малцинствени групи.

От 1982 г. членува в САБ, където е бил член на УС на САБ и председател на Комисия за конкурси 2001-2004, както и в КАБ, където е заместник-председател на УС 1995-97 г.

Припомняме ви интервю с арх. Хантов от 19 декември 2014, в което той споделя свои мисли за архитектурната професия.

Поклон пред светлата памет на арх. Бисер Хантов!