DOT Sofia е големият победител в „Български архитектурни награди 2023“

DOT Sofia е големият победител в „Български архитектурни награди 2023“

Арх. Стефан Стайнов получи наградата на КАБ за цялостно творчество

Новата сграда DOT Sofia по проект на I/O архитекти (Вяра Желязкова и Георги Кътов) получи голямата награда в петото издание на конкурса „Български архитектурни награди“, организиран ежегодно от Камарата на архитектите в България (КАБ). Церемонията по награждаване се проведе на 28 септември в „София Хотел Балкан“ под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

DOT Sofia е разположена в сложния контекст на Женския пазар в София с ясната амбиция да даде нова посока на неизбежната му трансформация. Това е място, съчетаващо съвременна архитектура и арт колекция, което предлага луксозно настаняване, кулинария, изложби и събития в сърцето на стара София. Атрактивната стоманена фасада се вписва уютно и естествено в колоритния пейзаж на района. Динамиката на едроразмерните капаци пред прозорците следва ритъма на пазара. Сградата има силно присъствие, но и уважително отношение към спецификите на мястото.

Голямата награда бе връчена на арх. Георги Кътов и арх. Вяра Желязкова от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, председателя на КАБ арх. Владимир Милков и председателя на международното жури арх. Франсоа Валентини.

„Искам благодаря на българските архитекти затова, че творят изкуство и създават отпечатък в историята. Затова че се справят с хилядите предизвикателства, включително бюрократични, пред реализацията на творческите си идеи. Пожелавам ви да творите произведения на архитектурата, които да говорят за нашето съвремие и да останат дълговечни паметници на креативния дух на българските архитекти“, обърна се към архитектите министър Андрей Цеков.

„Това са награди, които се дават от професионалисти на професионалисти за реализирани проекти и творчески постижения. Всяка година победителите се определят от международно жури от изтъкнати архитекти с богата практика и забележителни проекти. КАБ има амбицията да превърне „Български архитектурни награди“ в устойчива традиция и в най-престижното професионално отличие в сектора“, обясни арх. Владимир Милков, председател на КАБ.

Още 4 проекта получиха специалните награди на международното жури:

Hotel Lotus на ARHIS PROJECT е изградена на скатен терен с панорамна гледка към Варненски залив. Сградата е интегрирана в ската и представлява визуален акцент над пътя. Изборът на архитектурна форма, белите фасади, стъклени парапети и декинг на терасите цели усещане за морска атмосфера. Hotel Lotus се отличава с острите си бели платна и все пак дискретно присъствие зад зеления склон.

Наградата бе връчена от инж. Красимир Христов, управител на “Рьофикс България”, Златен спонсор на събитието; арх. Мартин Христов, зам.-председател на КАБ и арх. Стефано Капранико, член на журито.

Експозиция „Врачански съкровища“ по проект на Ателие 3. Основната цел на проекта e да преосмисли остарялото музейно пространство и да представи съкровищата по вълнуващ и запомнящ се начин. В основата на архитектурния подход стои идеята, че съкровищата са извън времето и пространството. Залата е тъмна, за да се загуби изцяло усещането за пространство. Всички артефакти са окачени на специално проектирани елементи и изглеждат сякаш левитират във витрините.

Отличието бе връчено от Здравка Кирилова, маркетинг мениджър на “Рьофикс България”; арх. Борислав Борисов, зам.-председател на Камарата на архитектите в България и арх. Давид Никурадзе, член на журито.

Проектът “100 стола на покрива” е първа стъпка от по-голяма инициатива за трансформация на Бизнес Парк София. Целта е да се създаде достъпно за всички, живо градско пространство, отговарящо на нуждите на обитателите на квартал “Младост 4”. “100 стола на покрива” е ситуиран върху последното ниво на паркинг сграда в рамките на комплекса, от което се открива гледка към Витоша и Люлин планина. Намесата отключва скрития потенциал на една локация, която до момента се е използвала единствено от автомобили. Автори са екипът на „Колективът“.

Наградата бе връчена от Христина Масларова, мениджър продажби в ЕТЕМ; арх. Константин Пеев, зам.-председател на КАБ и арх. Мелике Алтънъшък, член на журито.

Think Education Forward е концепция за архитектурно трансформиране на българското училище. Тя включва 8 проекта, които трябва да бъдат реализирани в период от 8 години. До момента са изпълнени 6 проекта за модернизация, като два са в процес на реализация.  Финансирана от делегираните бюджети на училищата, стратегията е пример за социална иновация, инициирана от училищно ръководство и архитекти. Концепцията е изработена от екипа на Think Forward.

 

Отличието връчиха арх. Ана Цукева, главен проектант на Баумит; арх. Васил Василев, председател на Регионална колегия София град и арх. Биляна Асенова, член на журито.

По традиция в рамките на „Български архитектурни награди“ бе връчен приз за цялостно творчество от името на Камарата на архитектите в България. Отличието бе присъдено на арх. Стефан Стайнов, който има над 45 – годишна професионална дейност в областта на териториалното устройство и градоустройството. Наградата бе връчена от проф. арх. Борислав Борисов, зам.-председател на КАБ и арх. Владимир Милков, председател на КАБ.

Специална награда за социален принос и успешно представяне на Венецианско архитектурно биенале 2023 получи екипът на POV architects за проекта  “Education Is the Movement From Darkness to Light”, с който България участва в световния форум.

„Тази година се случи едно много важно събитие за българските архитекти. България се върна на мястото, на което винаги е трябвало да бъде – на световното архитектурно биенале във Венеция. Представихме се с проект, който отвори дискусията за важни социални теми и се надяваме да стимулира промяна в отношението към изоставените училищни сгради“, заяви арх. Мартин Христов, зам.-председател на КАБ, който връчи отличието на арх. Божидара Вълкова от POV architects.

  За конкурса

Близо 30 проекта участваха в петото издание на „Български архитектурни награди 2023“. В първия етап на конкурса международното жури номинира 18 проекта, които получиха правото да бъдат презентирани пред журито.

„Български архитектурни награди“ е най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който отличава добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство. Наградените в конкурса проекти се номинират за престижните европейски награди за съвременна архитектура “Мис ван дер Рое”.

Отличителна черта на конкурса е безпристрастното международно жури от архитекти със забележителни сгради и постижения в портфолиото си. Тази година председател на журито е Франсоа Валентини, основател на VALENTINY hvp architects в Люксембург.

Златен спонсор на „Български архитектурни награди 2023“ е РЬОФИКС България, а бронзови – ETEM и BAUMIT. Събитието се организира с подкрепата на PeriKnaufLaufenХидроматСкала Риолит и НАСП. Медийни партньори са БНТ, БНР и Градът Медиа Груп.

Повече за правилата на конкурса и участниците в него можете да откриете на официалната интернет страница https://baa.kab.bg/