Поклон пред светалата памет на арх.Христо Герасимов

Поклон пред светалата памет на арх.Христо Герасимов

С прискърбие ви съобщаваме, че на 28.03.2021 г. почина арх. Христо Герасимов!

Поклонението пред тленните останки и погребението ще се състои на 30.03.2021 г. /вторник/ от 13:00 ч. в гробищния парк на гр. Пазарджик, непосредствено до Ритуалната зала във вътрешността на парка.

 

1951-2021

Христо Герасимов е роден в град Силистра на 12.07.1951 година.
След дипломирането си в университета по архитектура и строителство работи в проектантска организация в Пазарджик, където става ръководител на архитектурна група.
След 1987 година работи в международната Академия на архитектурата.
Впоследствие разкрива частно архитектурно бюро съвместно със съпругата си арх. Мими Герасимова. Синът им Димитър Герасимов също е архитект.
След промените през 1989-а е бил общински съветник, а от 1999 до 2003 година е главен архитект на Община Пазарджик.
Негови и в съавторство са проектите на няколко банки, хотел “Панорама” на язовир “Батак”, читалища във Фотиново, Юнаците и други населени места, заведения, бензиностанции, промишлени сгради, жилищни кооперации, болници.
За проекта на Обединена българска банка – Пазарджик, получава първата награда – златен медал от националния преглед (1987- 1989 г.) на българската архитектура.
По негова инициатива, с проект-дарение, с дейно участие в организацията и със съдействието на Ротари клуб през 2010 г. е възстановена старата часовникова кула в гр. Пазарджик.
Архитект Христо Герасимов е многократен носител на награди от годишните прегледи на архитектурното творчество на КАБ и САБ в гр. Пазарджик.

Поклон пред паметта му!