Пресконференция относно резултатите в конкурса за Венецианското биенале

Пресконференция относно резултатите в конкурса за Венецианското биенале

Министерство на културата, Камара на архитектите в България и Съюз на архитектите в България имат удоволствието да Ви поканят на пресконференция на тема:

Обявяване на резултатите в конкурса за български павилион на Венецианско архитектурно биенале 2023

  • Кога: 30 януари (понеделник); 11:00 часа.
  • Къде: галерия – „Средец“ (бул. „Александър Стамболийски“ № 17).

Участници: доц. д-р Пламен Славов, заместник-министър на културата; арх. Владимир Милков, председател на УС на КАБ; арх. Мартин Христов – зам.-председател на УС на КАБ; проф. д-р арх. Тодор Булев – председател на УС на САБ; Екатерина Джумалиева – директор на дирекция КНМИИ към Министерство на културата; арх. Александър Стайнов, държавен експерт в МК и национален комисар за участието на България в Биеналето; арх. Костадин Кокаланов и арх. Божидара Вълкова от спечелилия екип; представители на журито.

След 15 годишно отсъствие България се завръща на сцената на Венецианското архитектурно биенале. Конкурсът за кураторски проект за националното участие стартира на 20 декември 2022. Интересът бе голям, 34 проекта бяха разгледани от 8-членно жури под председателството на проф. д-р apx. Тодор Булев. Осемнадесетото издание на Биеналето ще се проведе от 20 май до 26 ноември 2023 г. Темата на форума е „Лаборатория на бъдещето” и е вдъхновена от Африка, която води класациите за глобална урбанизация и растеж, но също така е изправена пред сериозни заплахи от изменението на климата и неравенствата. Куратор на международната изложба е Лесли Локо – архитект, писател, университетски преподавател и основател на African Futures Institute.

Очакваме Ви!