Пресконференция на КАБ относно недопустима намеса по фасадата на Младежки дом Пазарджик

Пресконференция на КАБ относно недопустима намеса по фасадата на Младежки дом Пазарджик

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява незабавно да бъдат преустановени недопустимите намеси, който се извършват по фасадата на знаковата сграда на Младежкия дом в Пазарджик. По този повод КАБ и Регионална колегия Пазарджик организират пресконференция на тема:

Обезобразяват знаковата сграда на Младежкия дом в Пазарджик – образец на българския архитектурен модернизъм от втората половина на 20 век”. 

  • Кога: 12. 05.2022 (четвъртък); 13:00 часа.
  • Къде: Сградата на БТА в Пазарджик (ул. „Екзарх Йосиф“ 2).

Събитието ще се излъчва на живо и в интернет страницата на БТА – https://www.bta.bg/bg/pressclub/8837

Участници: арх. Владимир Милков, председател на КАБ; арх. Петър Мурджев, председател на РК Пазарджик; проф. арх. дан Тодор Кръстев, проектант на Младежки дом Пазарджик; арх. Георги Сарамбелиев, председател на САБ -Дружество Пазарджик.

КАБ и РК Пазарджик са внесли сигнали по казуса до Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство, Общинския съвет на Пазарджик и Областния управител на област Пазарджик. Пълният текст на писмата можете да видите тук и тук.

От КАБ призовават Министерството на културата да предприеме действия за предоставяне на статут на недвижима културна ценност на сградата на Младежкия дом. Архитектурната колегия настоява да бъде възстановен оригиналният вид на фасадите на емблематичното здание.

Младежки дом – Пазарджик е важна част от паметта и културното наследство на страната, емблема на българския архитектурен модернизъм от 20 век. Проектът за сградата е спечелен в национален конкурс през 1966 г. от екип в състав: арх. Тодор Кръстев, арх. Антони Михайлов, арх. Иван Тарински. За оформянето на фасадите в оригиналния им вид са използвани устойчиви естествени материали – колоните са облицовани с велинградски полиран мрамор, а стените с русенски варовик.