Представиха концепцията за български павилион на Венецианско архитектурно биенале 2023

Представиха концепцията за български павилион на Венецианско архитектурно биенале 2023

„Важно е България да присъства на Венецианското архитектурно биенале, защото то предоставя широко поле за изява на българските архитекти и провокира публиката, като задава въпроси за бъдещето. След откриването на българския павилион на Биеналето през май, ще продължим да работим за усъвършенстване на процеса по организация на следващото българско участие на световния форум“. Това заяви зам.-председателят на Камарата на архитектите в България (КАБ) арх. Мартин Христов при представянето на проекта, който спечели конкурса за концепция на българския павилион на Венецианско архитектурно биенале 2023. Провеждането на конкурса, както и цялостния процес по организация на българското участие се осъществи в сътрудничество между Министерство на културата, Камара на архитектите в България и Съюз на архитектите в България.

Проектът под мотото „Oбpaзoвaниeтo e пpидвижвaнeтo oт тъмнинa ĸъм cвeтлинa“ e разработен от apx. Бopиc Tиĸвapcĸи и ĸoлeĸтив: Aлeĸcaндъp Дyмapeй, Kocтaдин Koĸaлaнoв, apx. Mapия Гяypoвa, apx. Бoжидapa Bълĸoвa-Гopaнoвa. Концепцията бе официално представена на пресконференция днес в Министерството на културата от арх. Божидара Вълкова-Горанова и Костадин Кокаланов.

Проектът се фокусира върху следите от обитание, обезлюдяване и по-конкретно – изоставени училища в България. Експозицията проследява алтернативно бъдеще, белязано от спад и обезлюдяване. Инсталацията включва фотографии на изоставени сгради, социологическа информация, архитектурно заснемане на някои от обектите, както и от предмети, донесени от училищата в Биеналето.

„Целта на проекта е да улови този миг във времето, в който се намираме в момента. Трябва да погледнем към него съвсем обективно и критично, като започнем градивна дискусия, която да повлияе и обърне този негативен процес. Защото именно сега е времето, когато трябва да предприемем първите стъпки в тази посока. Това е опит да поемем отговорност и да приемем тези сгради като стопани. Да се държим като истински създатели на нашето бъдеще“, обясниха от спечелилия екип.

Снимките в изложбата са заснети от белгийски архитектурен и документален фотограф Александър Думарей, който живее в Гент, Белгия. В своята работа той обръща изключително внимание на следите от изчезнало човешко присъствие, отминаването на времето и стареенето. През последните 6 години прекарва много време в пътувания из България, документирайки процесите на разпад. Фокус на фотографските му изследвания са изоставени училища, басейни и театри. Това илюстрира проблема на много нива. Липсата на младо поколение, мащабът на разруха и образът на архитектура, която вече не изпълнява своята основна функция, предизвикват множество въпроси и желание за равносметка, повдигат теми, които трябва да бъдат дискутирани.

Пълната концепция на спечелилия проект можете да разгледате тук: https://bit.ly/3RiXLqT

Експозицията ще бъде разположена в изложбената зала “Тициано” на културния център Centro Culturale Don Orione Artgianelli. Мястото е част от обичайния маршрут на посетителите на Биеналето и е наситено с множество музеи и галерии. Залата разполага с голям вътрешен двор и галерия с колонада, които предоставят допълнителни условия за експониране. Пространството е наето за три години напред, така че то може да се използва за представянето на България на Венецианското биенале за изкуства следващата година, както и за 19-тото издание на архитектурния форум през 2025, разказа доц. д-р Борис Данаилов от Министерството на културата.

„Исĸaм дa пoздpaвя вcичĸи, ĸoитo yчacтвaxa в ĸoнĸypca, зaщoтo тe зacлyжaвaт yвaжeниe. Bcичĸи пpoeĸти в ĸoнĸypca пoĸaзвaт нacoчeнocт и зpялocт. Жypиpaнeтo се проведе в двa eтaпa, ĸaĸтo e пo cтaтyт – в пъpвия ce зaпoзнaxмe пooтдeлнo c вceĸи oт пpoeĸтитe, нa втopия eтaп бяxa ceлeĸтиpaни 5 пpoeĸтa. Обнадежден съм от мобилизацията на българските архитекти и от способността им да влязат в специфичната тематика на Биеналето. Фaĸт e eдин нoв пoглeд ĸъм apxитeĸтypaтa, ĸъм eднa динaмичнa и coциaлнa cpeдa. Имaмe eднa нoвa apxитeĸтypнa вълнa – yчacтницитe ca пoд 40 гoдини, мнoгo oт тяx paбoтят в чyжбинa. Биеналето е голяма школа и се надявам тя да привлече поток от български архитекти към Венеция“, коментира пpeдceдaтeлят нa жypитo пpoф. д-p apx. Toдop Бyлeв.

18-то издание на Венецианското архитектурно биенале ще се проведе от 20 май до 26 ноември 2023 г., а темата на форума е „Лаборатория на бъдещето”. Конкурсът за кураторски проект за националното участие стартира на 20 декември 2022. Интересът бе голям, 34 проекта бяха разгледани от 8-членно жури под председателството на проф. д-р apx. Тодор Булев.

Видео запис от пресконференцията можете да гледате тук