Поклон пред светлата памет на арх. Дунка Герганова

Поклон пред светлата памет на арх. Дунка Герганова

Камарата на архитектите в България изразява дълбок поклон и най-искрени съболезнования по повод кончината на арх. Дунка Герганова – един от доайените на бургаската архитектурна школа. За своята активна професионална дейност тя бе удостоена със званието „Почетен член“ на КАБ през 2021 г. във връзка с 90-годишния й юбилей.

Арх. Герганова посвещава живота си на архитектурната професия, която превръща в своя лична кауза. Тя има изключителни заслуги за развитието на архитектурния облик на Бургас – сред проектите й се открояват сградата на Стоматологията на ул. „Александровска“, Домът на армията, Кукленият театър, всички ясли и детски градини в жк „Славейков“, почивната станция на БНБ в Отманли, множество поликлиники, църкви и административни сгради в региона и страната.

След пенсионирането си арх. Дунка Герганова продължава да работи по професията си на частна практика. През годините тя отстоява изявена професионална позиция по актуални проблеми на градското развитие. Има публикувани над 100 статии за архитектура, отделни обекти и портрети на архитекти в специализирани, централния и местния печат. Издава шест книги, сред които „Бургаската синагога на 100 години“, „Живот извървян с достойнство“ – за инж. Хрант Баклаян, „Арх. Петър Миринчев – живот и творчество“, „Бисери по прашния път“ и други..

Носител е на Златна значка на САБ; Народен орден на труда – сребърен; Орден „Кирил и Методий” – първа степен; Ключът на Кулата на Община Бургас.

КАБ изказва съболезнования на семейството, близките, колегите и на всички, които обичат и уважават арх. Герганова.

Поклон пред светлата й памет!