Покана за подаване на идейни предложения за участието на България в ЕКСПО 2025 – Осака

Покана за подаване на идейни предложения за участието на България в ЕКСПО 2025 – Осака

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) публикува покана за подаване на идейни предложения за визуалното представяне на България на международното изложение ЕКСПО 2025 в Осака, Япония. Крайният срок за подаване на предложенията е 2 юли 2024. Наградният фонд е в размер на 45 000 лева.

Предметът на конкурса е кураторска идея за експозиция в павилиона и в пространството пред него, която трябва да представи България в най-добра светлина. Самият павилион е проектиран от Хирото Кобаяши и в момента се изпълнява от японсаката фирма “Дайвалииз”. Павилионът е с площ 376 кв.м. и е разположен върху имот от 900 кв.м.

Бюджетът за реазлизиране на експозицията е около 500 000 лв., като в тази сума не са включени транспорта и рекламните материали на експозицията.

Участниците имат пълна свобода да изберат начин за представяне на България, така че да запалят интерес за посещения, инвестиции, културен и научен обмен и да обогатят представата за нея.

Темата на Експо 2025 е Future Society for Our Livesа подтемата за сектора, в който е позициониран павилионът на България е Saving Lives.

Останалите подтеми за България са:

  • Good Health and Well-being;
  • Clean water and Sanitation;
  • Affordable and Clean Energy;
  • Decent Work and Economic Growth;
  • Industry, Innovation and Infrastructure;
  • Responsible Consumption and Production.

Световното изложение ЕКСПО 2025 ще се проведе в периода 13 април 2025 г. – 13 октомври 2025 г. в Осака, региона Кансай, Япония. Очаква се форумът да привлече над 28 милиона посетители – 90% от тях ще са японски граждани, а останалите 10% посетители ще са от други страни.

Желаещите да участват могат да задават доуточняващи въпроси на следния адрес: expo2025@sme.government.bg

Вижте официалната покана ТУК