От небето до земята: Проектиране на цялостни градски екосистеми

От небето до земята: Проектиране на цялостни градски екосистеми

Подбраните проекти на UNStudio, които Стефано Капранико ще представи на Share Bulgaria 2023, олицетворяват динамични градски екосистеми и демонстрират съвременно и иновативно съчетание на многоетажната архитектура с наземните обществени среди.

Форумът SHARE България 2023 ще се проведе на 28 септември в София Балкан Палас и се организира от SHARE Architects, най-голямата мрежа, посветена на професионалистите в областта на архитектурата и строителството в Централна и Югоизточна Европа, и Камарата на архитектите в България (КАБ). “Фасади: дизайн и технологии”, “Мащабни строителни проекти” и “Архитектура за добър живот” са основните теми, които ще бъдат разгледани в програмата на Международния форум за иновации в архитектурата и технологиите.

Знаково събитие

SHARE България 2023 ще предостави на участниците достъп до знания и нови възможности за сътрудничество. На аудиторията ще бъдат представени съдържателни технически подробности за мащабни проекти, както и вдъхновяващи идеи от лектори, иноватори в областта на архитектурата и строителните технологии, признати на национално и международно ниво.

Билети можете да купите тук 

Запознайте се с госта | Стефано Капранико, старши сътрудник, архитект-проектант UNStudio

Стефано Капранико, завършва Факултета по архитектура на Политехническия университет в Торино през 2007 г., след което реализира забележителна кариера в областта на архитектурата и дизайна. След като работи като ръководител на отдел “Архитектура и интериорен дизайн” в Pininfarina, през 2015 г. се присъединява към UNStudio. По време на работата си в Pininfarina Стефано играе ключова роля в ръководството и проектирането на престижни проекти, като стадиона на Ювентус в Торино, кулата Cyrela в Сао Пауло и Ferra в Сингапур.

В UNStudio той продължава професионалния си възход, като участва в многобройни екипи, спечелили международни конкурси, включително Überseequartier в Хамбург, конфиденциална централа в Сан Франциско и най-вече FOUR Frankfurt, представляващ мащабен проект с площ 220 000 кв. м в сърцето на града.

РАБОТА | Проекти на Стефано Капранико

Франкфурт ЧЕТИРИ

В самото ядро на Франкфурт, на място, което е било недостъпно през последните 45 години, четири нови небостъргача ще променят силуета на Франкфурт във височина, като същевременно ще вдъхнат живот и на земната повърхност. С изграждането на тези кули, достигащи височина от 228 метра, ще се отворят нови улици, за да се създаде многофункционален, оживен комплекс в сърцето на града, обединяващ здравословна комбинация от работа, живот, отдих и почивка. Групирането на четирите кули описва рамка около централния площад. Различията в ориентацията и височината на четирите високи сгради очертава променливи вариации в силуета и оптимизира проникването на дневна светлина.

По едно и също време е налице разрастването на устойчив, просторен, оживен и социално балансиран комплекс – с 600 апартамента с различна площ, в съчетание с жилищна площ с висококачествени офис площи, хотели и градска атмосфера. Заведения за хранене, търговски обекти, градски площади, обществена покривна тераса и зелени острови оживяват комплекса. Нови пътища за достъп го свързват с центъра на града и банковия район. ЧЕТИРИ е новото лице на града – в непосредствена близост до слънцето, облаците, вятъра и времето.

Отвън обектът се разкрива към центъра на града, създавайки нов градски комплекс. Нови свързващи маршрути, проходи и площади ще оживят района и ще го свържат с пешеходните зони в центъра на града. Обществено достъпните пространства, като планираната градина на покрива, градския площад, множество ресторанти и търговски обекти, имат за цел да подобрят качеството на прекараното време във финансовия район. Постоянното разгръщане на централния градски район осигурява нова мрежа от вътрешноградски маршрути между банковия район, Росмаркт, Кайзерплац и търговските зони на Гьотещрасе до Старата опера.

Кампусът на Booking.com

Един от най-големите градски проекти в Западна Европа, кампусът на Booking.com, представлява оживена среда, в която хората могат да се срещат, вдъхновяват, живеят, работят и играят. Чрез съоръженията със смесено предназначение, проектирани с холистичен подход към здравето и благосъстоянието, кампусът създава положително преживяване за всички обитатели: от гражданите на Амстердам, които ползват обществените пространства и търговските обекти, през наемателите, които живеят в жилищната сграда, до младите служители на Booking.com.

Всеобхватният подход на UNStudio към здравето, включващ 10 фактора, насочени към различните нужди на обитателите, води до получаването на сертификат BREEAM за отличен дизайн. Тези 10 фактора включват внимателно обмислен подход към циркулацията на въздуха, водата, храненето, дневната светлина, физическото движение, топлинния комфорт, звука и материалите, както и цялостен поглед към психическото благополучие и стратегии за подпомагане и подкрепа на обществото в Амстердам.

Архитектурата на зданието насърчава служителите да се движат, като създава интересна среда, стимулираща физическото движение на всички нива. Подовото разпределение на въздушните потоци се използва за осигуряване на свеж въздух с непосредствена близост до обитателите, а излъчващите тавани осигуряват комфортно отопление и охлаждане. Специално внимание е обърнато на акустиката, както в офисните помещения, така и в атриумите, а наред с обилната дневна светлина в цялата сграда, висококачествената изкуствена светлина с много ниско ниво на отблясъци повишава визуалния комфорт.

Гости на SHARE България 2023 ще бъдат международно признати личности в областта на архитектурата:

  •     Франсоа Валентини, основател на VALENTINY hvp architects, Люксембург
  •     Елс Вербакел, съосновател на Derman Verbakel Architecture
  •     Максимилиано Арокет, директор на Amanda Levete Architects, Великобритания
  •     Стефано Капранико, сътрудник UNStudio, Нидерландия
  •     Давид Никурадзе, основател на Spectrum, Грузия
  •     Константинос Константи, основател на Constanti Architects, Кипър
  •     Арманд Вокши, основател на Avatelier, Албания
  •     Мариана Турку, директор X-Architecture & Engineering, Румъния
  •     Тихомир Казаков, управляващ съдружник в SGI Architects & Masterplanners,   България
  •     Атанас Николов, съосновател на WE:R Architecture & Design Studio, България

Събитието се организира от SHARE Architects в партньорство с Камарата на архитектите в България.

SHARE Architects в България

Форумът SHARE в България се утвърди като водещо събитие, посветено на архитектурата и иновативните технологии в страната. Неговият международен обхват привлича участници от всички краища на България, както и уважавани гости от водещи архитектурни фирми от Европа и отвъд. Форумът служи като платформа за представяне на най-актуалните национални и международни архитектурни произведения и мащабни строителни проекти, както и на най-съвременните строителни технологии,  достойни за награди.

SHARE Architects Network – свързва архитекти и изпълнители в Централна и Югоизточна Европа

През последните 25 години форумите на SHARE Architects се превърнаха в ключова платформа за създаване на контакти между архитекти и строители в Централна и Югоизточна Европа. SHARE предоставя полезна рамка за опознаване и разбиране на многообразието от съвременни архитектурни прояви. Понастоящем събитията на SHARE Architects се провеждат в 16 държави и са спомогнали за развитието на общност от над 50 000 професионалисти.