Международен форум „Архитектура и политика през XX век”

Международен форум „Архитектура и политика през XX век”

Френският институт в България заедно със своите партньори организира на 9 и 10 юни 2022 г. международния форум „Архитектура и политика през XX – от изобретение до културно наследство“. Събитието е част от българската програма на Френското председателство на Съвета на ЕС.

📆 9 юни, 9:00 – 18:30 ч., НДК, зала 8
📆 10 юни, 9:00 – 18:00 ч., БТА

Вход свободен.
Симултанен превод на български, френски и английски език.

ПРОГРАМА: https://cutt.ly/kH0BuJ8

Архитектурата, сред всички останали изкуства, най-пряко въплъщава политиката на нациите, както в градски мащаб, така и в мащаба на отделни сгради. Същевременно, малко исторически епохи извън XX-ти век са виждали толкова значителни сътресения да се съчетаят едновременно в областта на архитектурата и в тази на политиката.

Без претенция да съставя някаква невъзможна цялостна картография, настоящият форум си поставя за цел да се изправи лице в лице с някои от най-значимите експерименти, провели се в Европа между края на Първата световна война и края на Студената война, като подчертае сложните връзки между дискурсите и политическите стратегии, но също така и промените в изразния и строителния речник, за които свидетелстват, измежду други явления, монументалните сгради, обичайно свързвани с тоталитаризма.

Ще бъдат показани както линиите на приемственост, така и разломите, разпознаваеми между 1920-те и 1980-те години. Ще бъде разгледан и начинът, по който много от най-забележителните архитектурни творби се превърнаха в обекти на наследството, понякога след ожесточена полемика, тъй като така може да бъде измерена съпричастността на гражданите към работата на архитектите и към стойностите, които въпросните творби видимо олицетворяват.