Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Мащабно проучване на архитекти показва броя на изоставените учебни сгради

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция. Като част от програмата на изложбата беше организирана практика към катедра “Теория и история на архитектурата” в УАСГ. Целта и беше да се направи проучване и да се изготви единна база данни с всички закрити училища, която да включва разширена информация, даваща по-голяма яснота за потенциала на изоставените сгради. Броят на училищата е малко над 1000, като в момента данните се обработват и ще бъдат публикувани на сайта на павилиона https://www.bulgarianpavilion.com/

Авторите на българския проект „Образованието е придвижване от мрак към светлина” имат за цел да се изготви точна и актуална информация на сградния фонд с български училища, който стои празен. За целта освен броя на изоставените сгради се събира информация през коя година са били закрити училищата, с каква инфраструктура разполага населеното място и др. Според българският екип на Архитектурното биенале, колкото по-скоро те са затворили врати, толкова по-голяма е вероятността сградата да е в добро състояние. Амбицията на архитектите е до края на септември да бъде създадена виртуална карта с база данни и тя да бъде публикувана на сайта на павилиона.

Екипът вярва, че определени училища биха могли да приютят нова обществена функция и по този начин да станат притегателна сила за хората. Целта им е с подходящо стратегическо проучване да се види къде би могло да се случи това.

Проектът “Образованието е придвижване от мрак към светлина” на младите и талантливи архитекти от POV Architects бе избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите. Демографската криза, обезлюдяването и последиците от него са поставени във фокуса на българския проект. Целта на кураторите е да провокират сериозен дебат, да дадат гласност на темата и чрез павилиона да предоставят платформа за дискусия и обмен на информация.

До момента българският павилион на Венецианското архитектурно биенале 2023 е посетен от близо 16 000 души.

Биеналето ще продължи до 26 ноември 2023 г.