КАБ предложи помощ за възстановяването на Турция и Сирия от земетресенията

КАБ предложи помощ за възстановяването на Турция и Сирия от земетресенията

Камарата на архитектите в България (КАБ) предлага професионално съдействие в процеса по възстановяване на Турция и Сирия от опустошителните земетресения. Председателят на КАБ арх. Владимир Милков изпрати писмо до арх. Еюп Мухчу, председател на Камарата на архитектите в Турция, в което изрази дълбока съпричастност към народа на Турция, който пострада от мощните трусове.

„България и Турция са съседни и приятелски държави, които споделят общо желание за по-добро бъдеще, просперитет и сигурност на двата народа. Убедени сме, че навременните и професионални усилия на архитектурно-строителния бранш в Турция ще допринесат за бързото и успешно възстановяване на страната“, обръща се към турския си колега арх. Милков.

Писмо с предложение за оказване на подкрепа и съдействие е изпратено и на Орас Махмуд, посланик на Сирия в България.

„Българските архитекти и всички граждани са покрусени от мащаба на разрушенията, които погубиха живота на десетки хиляди. Надеждите и пожеланията ни са за бързото възстановяване от трагедията“, пише в писмата.

От КАБ предлагат да съдействат с предоставянето на професионално сътрудничество и експертиза при възстановяването на разрушените от земетресенията сгради.

Решението за оказване на подкрепа бе взето на заседание на Управителния съвет на КАБ, което се проведе на 16 февруари.