Вижте 10 впечатляващи павилиона от Венецианско архитектурно биенале 2021

Вижте 10 впечатляващи павилиона от Венецианско архитектурно биенале 2021

Представяме ви десет павилиона от биеналето на архитектурата във Венеция през 2021 година. Темата на миналогодишното издание е „Как ще живеем заедно?“ и е вдъхновена от новите възможности и тенденции, които донесе Ковид пандемията.

Германски павилион: 2038 – Новото спокойствие

Наречена „2038 – Новото спокойствие“, презентацията представлява виртуален „Облачен павилион“, достъпен чрез насочване на смартфони към матрични баркодове по стените на празното изложбено пространство. След сканиране на QR кодовете посетителите могат да се присъединят към Cloud Pavilion, където да създават свои аватари, да гледат на телефона си филми за бъдещето и да водят виртуални дискусии с хора от цял свят. Презентацията е дело на международен колектив от архитекти, художници, учени, политици и писатели.

Научете повече за 2038 – The New Serenity ›

V&A Pavilion: Три британски джамии

Архитектът и изследовател Шахед Салем създава реплики на три лондонски джамии за павилиона на V&A, за да покаже как местните сгради се адаптират в религиозни обекти.

Представени са сегменти от джамията Brick Lane, разположена в сграда, в която са се помещавали църква и синагога; джамията Old Kent Road, разположена в бивш пъб, както и джамия в преустроени терасовидни домове в Harrow Central. Изложбата има за цел да илюстрира различията в архитектурните стилове и религиозното изразяване. Всеки проект представя различен момент от еволюцията на британската джамия, както и адаптацията й в местната среда.

Научете повече за Трите британски джамии ›

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Американски павилион: американска рамка

Американските архитекти Пол Андерсен и Пол Прайснер изграждат дървено скеле на четириетажна къща пред павилиона на САЩ. Конструкцията представя американската архитектура и включва традиционни елементи като скатен покрив, капандури и веранда. Структурата и придружаващата изложба разкриват детайли от технологията на изграждане, които обичайно остават скрити. Наречен American Framing, проектът изследва историята на иглолистната дървесина като строителен материал в Америка. Целта е да се подчертае ролята на дървото като устойчив строителен материал.

Научете повече за American Framing ›

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Датски павилион: Свързаност

Поточета, пешеходни мостове, езерца и водопроводни тръби водят посетителите през датския павилион в изложба, която изследва кръговрата на водата. Архитектурното студио Lundgaard & Tranberg Architects и кураторът Мариан Крог създават инсталацията, озаглавена Con-nect-ed-ness, използвайки циклична система за дъждовна вода. Студиото оползотворява събрана дъждовна вода, съхранявана във външен резервоар, която тече през сградата в затворена система от канали, тръби, растения и частично наводнена стая.

Научете повече за Connect-ed-ness ›

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nordic Pavilion: Какво споделяме

В Nordic Pavilion архитектурното студио Helen & Hard представя мащабен жилищен проект от смърч. Инсталацията от масивно дърво включва комбинация от жизнени пространства и споделени съоръжения. Поръчана от Националния музей на Норвегия, изложбата е наречена What We Share и демонстрира как архитектите могат да проектират и изграждат общности, които се основават на споделяне. Презентацията показва как съвместният живот може да се използва за справяне с проблемите на околната среда, сигурността и психичното здраве.

Научете повече за това, което споделяме ›

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Литовски павилион: Планетата на хората

Изследователско студио към Литовската космическа агенция представя въображаем свят в космоса, който е създаден от хора, 3D сканирани на Венецианското архитектурно биенале. Озаглавен Planet of People, литовският павилион се намира в ренесансовата църква Santa Maria dei Derelitti и е съсредоточен около 3D скенер, който сканира гостите, за да ги изпрати в космоса като цифрови симулации. Многобройните посетители на изложбата могат да формират нова планета, съставена изцяло от сканираните хора.

Научете повече за Planet of People ›

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нидерландски павилион: Кои сме ние?

В отговор на темата на Биеналето – „Как ще живеем заедно?“, архитектът Афайна де Йонг и художничката Дебра Соломон отговарят с друг въпрос в холандския павилион: „Кои сме ние?“. Полупрозрачната инсталация включва цветни екрани и монитори, които показват как архитектурата може да приобщава хората и екосистемите.

Научете повече за Кои сме ние? ›

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Узбекистан Павилион: Махала: Селски градски живот

За първия принос на Узбекистан към биеналето Емануел Крист и Кристоф Гантенбейн от архитектурната практика Christ & Gantenbein работят с Виктория Истън, за да създадат умалено копие на къща в узбекска махала. Проектът изследва традиционните махали, които представляват гъсто населени квартали, състоящи се от къщи с дворове. Инсталацията е проектирана като скелетна конструкция от жълти метални тръби, оживена от звуков пейзаж, изображения и стенописи. Целта е да бъдат представени традиционните жилищни общности, които са застрашени от изчезване.

Научете повече за Mahalla: Селски градски живот ›

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Японски павилион: Съпритежанието на действието: траектории на елементите

Япония изпраща демонтираните останки от 65-годишна къща като принос към Венецианското архитектурно биенале, представяйки изложба за потенциала на рециклираните материали. Озаглавена The Co-ownership of Action: Trajectories of Elements, изложбата на терасата на японския павилион включва пейки, направени от покрива на старата къща, както и паравани, изработени от външните й стени.

Подтикнати от темата на Биеналето – „Как ще живеем заедно?“, кураторът Козо Кадоваки и неговият екип демонстрират устойчиви алтернативи на две генериращи отпадъци архитектурни практики: разрушаването на къщи и международните изложби.

Научете повече за The Co-ownership of Action: Trajectories of Elements ›

 

 

 

 

 

 

 

Британският павилион: Градината на частните удоволствия

Мебели за пъбове, килими, детайли от градинска архитектура, плашила и тоалетни – всички са част от британския павилион на лондонското студио Unscene Architecture. Изложбата, наречена The Garden of Privatized Delights, се състои от серия интерактивни стаи на британски пъбове, главни улици и зелени площи, които приканват посетителите да размишляват върху приватизираното обществено пространство. Екипът изследва как конкретни обществени пространства могат да бъдат по-приощаващи и по-добре проектирани.

Научете повече за The Garden of Privatised Delights ›