България подготвя участието си във Венецианското архитектурно биенале

България подготвя участието си във Венецианското архитектурно биенале

Щастливи сме да споделим дългоочакваната новина, че България е заявила намерение за участие на Beнeциaнcĸoтo apxитeĸтypнo биeнaлe през 2023 година. Комисар на българското участие е арх. Александър Стайнов, държавен експерт в Министерство на културата.

Как ще изглежда павилионът ще се реши след национален конкурс за избор на кураторска концепция. Това условие е поставено в статута, в съставянето на който Камарата на архитектите в България се включи активно.

Участието на България е кауза, за която КАБ и САБ работят от години.

Работни групи от двете най-големи архитектурни организации вече подготвят конкурсната програма и разглеждат възможности за помещения във Венеция. Тази седмица се очаква да се избере бъдещото пространство, в което ще бъде разположен националният павилион.

Има и едно сериозно предизвикателство. Участниците в конкурса ще имат кратко време за работа. Българският комисар е изпратил писмо до Фондация Биенале за уточняване  на срока. Официално обявената крайна дата за подаване на визия за павилиона е 17 януари 2023 г. Архитектурната гилдия не бива да пропуска тази дълго чакана изява.

Осемнадесетото издание на Beнeциaнcĸoтo apxитeĸтypнo биeнaлe ще бъде от 20 май до 26 ноември 2023 г. Темата на форума е „Лаборатория на бъдещето”, а негов куратор е ганайско-шотландският архитект Лесли Локо, която е преподавател по архитектура, създател на архитектурни школи и писател. Нашата страна е единствената европейска държава, която трайно отсъства от архитектурното Биенале.

Поздравяваме Министерство на културата, че пое инициативата и отговорността да представим страната ни на най-стария и престижен форум за архитектура в света!

Още не знаем какво ще каже България по темата „Лаборатория на бъдещето“, но това, че ще има шанс да говори е отлична новина.