Най-големият архитектурен комплекс в Европа в  стил „Арт Нуво“

Най-големият архитектурен комплекс в Европа в  стил „Арт Нуво“

Болницата де ла Санта Креу и Сант Пау /Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – Свети Кръст и Свети Павел/ е един от най-забележителните образци на архитектурата на стила Арт Нуво в Барселона.

Комплексът е построен в началото на 20-ти век, но като здравно заведение съществува от 1401 година. Тогава се обединяват 6 средновековни лечебници под името Болница Санта Креу и това е най-старото лечебно заведение в Европа. Създадено е за медицинска помощ на бедните жители на Барселона и преминаващите през нея пилигрими. Част от бившите сгради на болницата в близост до центъра на Барселона датират от 15-ти век и са запазени и до днес, като се използват за  художествено училище /Escola Massana/ и Национална библиотека на Каталуния /Biblioteca de Catalunya /.

След векове, когато Санта Креу приема твърде много болни и вече не отговаря на нуждите на разрастващия се град, каталунецът-банкер Пау Гил, живял в Париж, завещава огромна сума пари, за да се построи нов болничен комплекс. Затова в негова чест към дотогавашното име е прибавено и името на светеца Сан Пау /Свети Павел/. Меценатът поискал здравното заведение да носи най-добрите белези на своето време в областта на технологията, медицината и архитектурата. Купуват се 9 хектара земя в район Ешампле, сриват дори и част от градските стени, за да изградят мащабно този комплекс.

Архитектът Луис Доменек и Монтанер /Lluís Domènech i Montaner/ печели архитектурния конкурс и развихря дръзко своето въображение. Той създава този уникален архитектурен дизайн и надминава тогавашните европейски стандарти: проектираната болница разполага с площ по 145 кв. м. за всеки болен! И така зашеметяващият ансамбъл става най-големият болничен комплекс за своето време.

Изграждането започнало с първи етап от 1902 до 1913 г.  В този период арх.Доменек изгражда още един шедьовър в Барселона – концертаната зала Палау де ла музика Каталаня.

Palau de la Música Catalana

Palau de la Música Catalana

Вторият етап е от 1920 г.до 1930 г., но арх.Луис Доменек е вече болен и умира на 73 годишна възраст през 1923-та, а ръководител на изграждането остава само сина му Пере Доменек. Комплексът е открит от тогавашния крал на Испания Алфонсо ХІІІ.

И двата архитектурни шедьовъра в стил “Арт Нуво” на арх. Луис Доменек – Palau de la Música Catalana  и Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, са обявени за световно културно наследство на ЮНЕСКО през 1997 г. в знак на своята уникалност, изящество и красота.

Комплексът на болницата е най-големият архитектурен обект в Европа в  стил „Арт Нуво“и един от най-важните примери на модернизма на каталунския арт нуво.

Арх.Доменек е създал „град в рамките на град“, с павилиони, разположени в градини и свързани помежду си с мрежа от подземни тунели.

 

Имайки предвид използването му като болница, архитектът проектира  пространство обърнато на 45 градуса от мрежата от градските блокове, проектирана от Илдефонс Серда. Това дава и перфектна ориентация север-юг, като осигурява по-добра вентилация и повече часове дневна светлина за комплекса.

Болничните павилиони са разположени около една централна ос. В ляво разположните осем от тях са се лекували жените, а в дясно ситуираните осем  – мъжете. Две от сградите – административната и тази, в която са лекарските кабинети, амбулаториите и други лечебни дейности, са разположени в средата за общо ползване.

Идеята на архитекта е да създаде среда, в която болните да се лекуват не само с медицински средства, а и с красотата и спокойствието, които ги заобикалят. Тук са се разхождали и си почивали не само пациенти, но и обикновени, напълно здрави граждани, тъй като от самото начало достъпът е бил напълно свободен за всички.

Снимки: арх.Десислава Димитрова

Болницата  Сан Пау функционира пълноценно до юни 2009 г. , въпреки че се налагат редица преустройства и допълнително изграждане на инсталации към нея.

През 2003 г. на север от павилионите е издигната нова сграда и почти всички отделения са преместени в нея. В някои от старите сгради остават няколко отделения като центъра за кръводаряване, отделението по рентгенография и отделението по физиотерапия.

От 2009г.,  когато вече е построена нова сграда на болницата към комплекса, в стара част започва реставрационна дейност и преустройсто на сградите в музей и културен център, който отворя врати през февруари 2014 г.

Можете да се запознаете със снимки, чертежи и детайли на реставрационния процес, специално предоставени от Mónica Asenjo – Head of Architecture and Heritage Fundació Privada Hospital de Sant Pau

Екипът, участвал в мащабната реставрация на комплекса се е състоял от общо 67 архитектурни студия и близо 90 архитекта, 25 инженерни офиса, 103 строителни компании, 20 реставраторски фирми и 37 озеленителни, охранителни и други компании.

Снимки след завършване на преустройството и реставрацията на комплекса /личен архив арх.Десислава Димитрова/

Автор на публикацията: арх.Десислава Димитрова

 

С още допълнителна информация можете да се запознаете и на следните линкове:

https://www.ibtmworld.com/

https://urbannext.net/research-institute-at-sant-pau/