Националният конкурс „Сграда на годината“ отличи най-качествените проекти в България за 2016 г.

Националният конкурс „Сграда на годината“ отличи най-качествените проекти в България за 2016 г.

<em>Завършваме една успешна 2016 г. и това е видно от сградите, които тази година се конкурират в конкурса "Сграда на годината", отбеляза министър Лиляна Павлова, която откри галацеремонията по връчване на наградите СГРАДА НА ГОДИНАТА 2016. На сцената с министър Павлова са Венета Кръстева, управител на Градът Медиа Груп, организатор на конкурса, и Христо Илиев, собственик на Ей Джи Кепътъл, генерален спонсор. Водеща на церемонията бе Радина Червенова.</em>
Завършваме една успешна 2016 г. и това е видно от сградите, които тази година се конкурират в конкурса „Сграда на годината“, отбеляза министър Лиляна Павлова, която откри галацеремонията по връчване на наградите СГРАДА НА ГОДИНАТА 2016. На сцената с министър Павлова са Венета Кръстева, управител на Градът Медиа Груп, организатор на конкурса, и Христо Илиев, собственик на Ей Джи Кепътъл, генерален спонсор. Водеща на церемонията бе Радина Червенова.
Рекорден брой гости, над 500 водещи архитекти, проектанти, инвеститори, консултанти, представители на научните среди и на националната и местна власт, присъстваха на гала вечерята и връчването на наградите СГРАДА НА ГОДИНАТА 2016 снощи в Sofia Event Center.
Националният конкурс се провежда под патронажа на МРРБ, със съдействието на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор. Партньори на събитието са AG Capital, ETEM, Euromarket, AGC Flat Glass, Schneider Electric, AMF, Пощенска банка, Wienerberger, Alukönigstahl, Semmelrock.Завършваме една успешна 2016 г. и това е видно от сградите, които тази година се конкурират в конкурса „Сграда на годината“. Това отбеляза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова, при откриване на церемонията по връчване за 15-ти път на наградите в националния конкурс Сграда на годината.
Докато 2015 г. отбелязахме като бум в строителството благодарение на инвестициите от еврофондовете, то настоящата година бележи ръст в строителството благодарение на частни капитали – над 12% увеличение при жилищните сгради и над 28%- при административните и други сгради.
Министър Павлова благодари на всички, които инвестират и продължават да разширяват своите инвестиции в условия на непрекъснати предизвикателства.
Всички вие сте заслужили да получите награди, затова не бе лесно и на журито, каза от името на патрона на конкурса министърът в оставка.Министър Павлова изрази специална благодарност към Камара на строителите, Камара на архитектите и всички, които се включват кампанията за безвъзмездно възстановяване на 11 къщи в с. Хитрино, където преди дни се случи трагичен инцидент и пострадаха много хора.
Това са моментите, в които трябва да сме единни и да имаме обща кауза да помагаме, допълни министър Павлова.В огромната конкуренция от проекти, в Конкурса „Сграда на годината 2016“ участваха 69 сгради, разпределени в над 10 различни категории. Традиционно най-много са отличените проекти в района на столицата – 12, за регион Пловдив – 6, Варна – 4, Бургас – 3 и за Благоевград – 2 проекта.

Фотограф: Гергана Петрова

С трудната задача да подбере най-добрите сред селекцията от публични и частни сгради, построени или възстановени през 2016 г., се справи 27-членно жури, състоящо се от изявени професионалисти в строителството, архитектурата, културата и бизнеса с председател зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.
Надпреварата беше оспорвана и съпроводена с труден избор,п затова в помощ на журито при избора на проекти организаторите поканиха детско жури, съставено от 5 до 12–годишни деца от Детска архитектурна работилница, с ръководител арх.Магдалина Ръжева. То определи своите критериите за оценка на сградите и предпочете за СГРАДА НА ДЕЦАТА 2016 лифта на град Сопот.

Фотограф: Гергана Петрова

Традиционно в избора на най-добрите постижения в областта на архитектурата и строителството се включи и публиката. С 8073 гласа тази година вотът на публиката от онлайн гласуването наbuildingoftheyear.bg бе за жилищна сграда „Белвю Резидънс“. Наградата бе връчена от Зам.- министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Тя поздрави всички участници в конкурса за техните проекти и постижения, като пожела на строители, проектанти, консултанти и инвеститори да продължават да творят по начина, по който го правят в последните години.

В категория „Сгради паметници на културата“ отличия връчи Главният архитект на столицата Здравко Здравков – за реставрацията на административната сграда на Българската банка за развитие на бул. „Цар Освободител“ в София и за Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“.Единственият възможен начин да се съхранят паметниците на културата е да покажем добрите примери, каза арх. Здравков. „Радостен съм, че повечето такива сгради са собственост на общините или държавата, за да можем ние като добри стопани да покажем как трябва да се подходи към този вид сгради“, допълни той.

Отличени в категорията са още реставрацията и консервацията на дворец и парк „Евксиноград“ и новият православен храм „Успение на Пресвета Богородица“ – Ямбол.
Храмът Божи говори за небесното, а чрез него и духът на красотата, чистотата и добротата не трябва да угасват, пожела Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий, който заедно с кмета на град Ямбол Георги Славов получиха отличието за съграждането на храма. Този храм се строи за първи път след 128 години в града, отбеляза кметът, който оцени наградата като особена чест и признание за Ямбол.

Зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов връчи наградата в категория „Градски проекти – транспортна инфраструктура София“ на Метростанция „Витоша“.

В „Производствени и логистични сгради“ наградени са Заводът за битови електрически бойлери „Теси“ – Шумен, и Логистичен център на „Либхер“ в Пловдив. Специална награда за иновативни решения получи предприятието за електро-механични сензори „Сенсата“ – Пловдив.

При „Обществени сгради с бизнес предназначение“ е отличена корпоративна сграда „Биовет“ Пещера. Специална награда взе „Офис Парк Пловдив“. За „Зелена сграда“ в категорията е обявена Сграда 1 на „Търговски Център Европа“, София.

Комплекс „Сан Стефано Плаза“ е награден при мултифункционалните сгради. Награда получава и „Блу Офисис“ в района на летище София.

При търговските сгради призът е за „Мол Марково тепе“ – Пловдив. Новооткритият магазин „Фантастико“ в столичния жк „Овча купел“ е отличен за идентичност и дизайн.

В категория „Ваканционни комплекси“ награден е апартхотел „Албатрос“ в КК „Св. Св. Константин и Елена“. За ваканционен комплекс с успешно публично-частно партньорство при изграждане на устойчива градска среда награда получи „Айвазовски парк“ в Поморие.

В категория „Хотели“ на първо място са комплексът „Ува Нестум Уайн енд Спа“ край Гоце Делчев, и емблематичният хотел „Рила“ в курорта „Боровец“ – за цялостна реновация.

При жилищните сгради призове вземат „Латинка Седем“ и жилищна сграда „Белвю Резидънс“ в София.

„Акварел Резидънс“ във Варна е на първо място в категория „Жилищни комплекс“. Специална награда получава комплекс „Елизиум“ в София.

Реновираната пътническа жп гара Бургас е отличена при „Градски проекти – транспортна инфраструктура Бургас“. Специална награда получава реконструкцията и модернизация на „Магазия 1“ на Пристанище Изток, Бургас.

УМБАЛ и Диагностично-консултативен център „Сити Клиник“ – София, е отличена в категория „Сгради Социална инфраструктура – здравеопазване и образование“.

При „Сгради образование“ на първо място е реконструкцията на институт „Конфуций“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски.

Реконструкцията на Дворец на културата и спорта, Варна – зала „Конгресна“ е наградена в категория „Спортна и туристическа инфраструктура“.

Фотограф: Гергана Петрова

Национален конкурс „Сграда на годината“ инициира и подкрепя каузи, свързани с изграждане и възстановяване на сгради – символи на българския дух и непреходни ценности. Тази година конкурсът подкрепи инициативата на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и фондация „Трейс за хората“ за съграждане на храм „Свети Тривелий Български“ в Мадрид. „С този храм ще отдадем заслужена почит на нашата история и той ще остане в бъдещето“. Нека отдадем дължимото на историята и на този велик българин, християнин и първият канонизиран българин-светец, призова Десислава Любенова, изп. директор на фондацията.

Всички участници в конкурса може да проследите на http://buildingoftheyear.bg
Церемонията по награждаването на победителите в конкурса СГРАДА НА ГОДИНАТА 2016 ще се излъчи по БНТ на 17 декември 2016 г.