Кандидатстване за европейските награди за културно наследство Europa Nostra Awards 2021

Кандидатстване за европейските награди за културно наследство Europa Nostra Awards 2021

Уважаеми колеги,

Камара на архитектите в България е официално уведомена от Архитектурния съвет на Европа за отваряне на формата за кандидатстване за  Европейските награди за културно наследство Europa Nostra Awards 2021.

Първото издание на този конкурс стартира през 2002 г. по инициатива на Европейската комисия.

Наградите насърчават най-добрите практики, свързани с опазването на културното наследство, управлението, изследванията, образованието и комуникацията. По този начин формата за отличия допринася за по-доброто обществено признаване на културното наследство като стратегически ресурс за европейското общество и икономика.

Наградите отличават всяка година до 30 изключителни постижения в културното наследство от цяла Европа.

От постъпилите кандидатури се избират до четирима финалисти, а един от тях получава наградата чрез онлайн гласуване. Всички победители получават сертификат и плакет. Всички лауреати финалисти получават по 10 000 евро.

Специализираните журита, съставени от независими експерти, оценяват заявленията и избират победителите в четирите категории.

1. Опазване
Изключителни постижения в опазването, усъвършенстването и адаптирането към новите приложения на културното наследство.

2. Изследване
Изключителни проекти за научни изследвания и трансфер на знания, които водят до осезаеми ефекти при опазването и увеличаването на културното наследство в Европа.

3. Специализирано обслужване от физически лица или организации
Отворена за лица или организации, чийто принос за дълъг период от време демонстрира отлични постижения в защитата, опазването и подобряването на културното наследство в Европа

4. Образование, обучение и повишаване на осведомеността
Изключителни инициативи, свързани с образованието, обучението и повишаването на осведомеността в областта на материалното и / или нематериалното културно наследство, за насърчаване и/или допринасяне за устойчивото развитие на околната среда.

Краен срок  1 октомври 2020 г.

За повече информация: www.europeanheritageawards.eu/apply/

Уеббинар за оформяне на кандидатурите ще се проведе на 9 юли 2020. Можете да прочетете повече на следния линк: https://www.europanostra.org/events/webinar-how-to-prepare-an-application-for-the-european-heritage-awards-europa-nostra-awards-2021-9-july-2020-at-1700/