Пълен видео запис на семинара “Културно наследство на бъдещето”

Пълен видео запис на семинара “Културно наследство на бъдещето”

Уважаеми колеги,

Представяме Ви пълен видео запис на семинара “Културно наследство на бъдещето” организиран от Френски институт в България, проведен на 19 април тази година. В него официално участие имаше арх.Филип Прост. Архитект и урбанист, той е преподавател във Висшето архитектурно училище Париж – Белвил и изследовател в Парижкия институт за архитектурни, градоустройствени и социални науки (IPRAUS).

Тройната специализация – архитектура, градоустройство и наследство – му изгражда образ на архитект, постоянно загрижен по отношение на средата и историята на местата. „Заинтригуван от миналото, запленен от бъдещето“, архитектът Филип Прост поставя на централно място в работата си историческото обследване и връзката между различните епохи. От Града на електротехниците (Cité des Electriciens) в Бруей-ла-Буисиер до Парижкия Монетен двор или Ла Брикетри (La Briqueterie) във Витри-сюр-Сен, той се отнася към наследството с преклонение, но преди всичко го осъвременява – съществуващото възприема като изходен материал за основополагащи съвременни решения. В различни мащаби (от цяла местност до сценографски проект) и спрямо различни задания (строителни дейности, обучение, изследвания), за Прост важно е не толкова изграждането, колкото „да преобрази реалното, да промени живота“.

Понастоящем работи по проект за възстановяване на пристанището Вобан в Антиб и пристанището Галис в Жуан Ле Пин.
Какъвто и да е мащабът на всеки един от проектите му, паметта и средата са основополагащо поле за творчество.

В семинара са засегнати темите за Закона за културното наследство: защо, как, кога; Главните действащи лица на културното наследство: публични, частни, сдружения; Опазването на защитени сгради; Управлението на историческите градски центрове.