СЕДМОТО ИЗДАНИЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ПРОГРАМА „В СВЕТА НА СТАРОПЛАНИНСКАТА АРХИТЕКТУРА“

СЕДМОТО ИЗДАНИЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ПРОГРАМА „В СВЕТА НА СТАРОПЛАНИНСКАТА АРХИТЕКТУРА“

Образователната програма „В света на старопланинската архитектура“  от 12-ти до 14-ти август тази година се организира официално от  музей „Етър“, Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ и Камарата на архитектите в България.

Участниците тази година са от различни населени места на България и чужбина, архитекти, ландшафтни архитекти, студенти по архитектура, както и любители, вдъхновен от знанията и уменията, които се получават по време на обучението. Тази година акцентът е „Дворът и градината“. Едни от най-добрите майстори и лектори провеждат практическите и теоретични модули, както и специално организирана детска архитектурна работилница.

Повече от 220 души преминават през седемте издания на образователната програма, а 30 са ангажираните през годините лектори.

Всяко от изданията има свой специализирана тема. През 2016  той е поставен върху традиционните дървени елементи и сглобки. На следващата година се обръща повече внимание на плетовете от леска и стенните пълнежи от глина. Камъкът и приложението му в традиционното строителство е акцент през 2018-та, а начините за третиране и съхранение на дървени конструкции и елементи е в центъра на работния процес през 2019 г. Темата на изданието на програмата през 2020 е свързана със стълбата и видовете стълби, а миналата година участниците се запознават с тънкости в направата на конструкцията и изграждането на каменен покрив. За първи път през 2020-та към програмата е добавен  детски панел с практически работилници.

За повече информация: https://blog.etar.bg/