Изложба на арх.Белин Моллов- “Булевардът с лиричния ритъм”

Изложба на арх.Белин Моллов- “Булевардът с лиричния ритъм”

Изложбата на арх.Белин Моллов “Булевардът с лиричния ритъм” представя впечатляващото архитектурно наследство по трасето на булеварда от кръстовището на Орлов мост на изток до площад Независимост и Статуята на София на Запад.
През 1889 г. Столичният общински съвет преименува някогашната улица „Истанбул джадеси“ в булевард „Цар Освободител“ (или само „Царя”), който бързо започва да придобива облика на най-представителната градска улица. Разположен между Орлов мост на изток, булевардът минава през площад „Александър I“ на запад и завършва/започва на площад “Независимост”. Булевард „Цар Освободител“ се пресича с някои основни градски артерии в София като бул. „Васил Левски“ и ул. „Раковска“.
През първите десетилетия след Освобождението в София са построени едни от най-известните сгради, които оформят уникалния вид на столицата – Народното събрание, Народният театър “Иван Вазов”, Централната минерална баня, Академията на науките, Софийският университет “Св. Климент Охридски”, Народната библиотека, храм-паметникът “Св. Александър Невски” и др. Най-красивите и впечатляващи от тях са обявени за паметници на културата.
Официално откриване на 1 септември ор 18ч. в Държавна агенция архиви –  изложбена зала на ул.”Московска”5.