Плаващ фитнес в Париж ще използва човешката енергия, за да плава по Сена

Плаващ фитнес в Париж ще използва човешката енергия, за да плава по Сена

carlo-ratti-associati-paris-navigating-gym-project-03

Италианските архитекти Carlo Ratti Associati разкриха своя проект за плаващ фитнес-център, задвижван от човешка енергия. Проектиран да се носи по течението на река Сена, 20-метровият „навигиращ фитнес-салон“ в Париж ще се захранва от фитнес-уреди, които преобразуват енергията на ентусиастите в залата.

paris-navigating-gym-1020x530

Дизайнът, който видимо наподобява прозрачен стъклен балон, е замислен по подобие на фериботите Bateaux Mouches, които са превозвали туристи по реката в началото на 20 век. Разработен в сътрудничество между Technogym, Terreform ONE и Urbem, плаващият фитнес-център е проектирана така, че да може да използва вело-машини Artis и крос-тренажори, които превръщат енергията от движението в електричество, захранващо движението на плаващата платформа.

Paris-Navigating-Gym-1020x610

„Навигиращият фитнес-салон в Париж изследва потенциала за овладяване на човешката сила,“ казва Карло Рати, основател и съдружник на Carlo Ratti Associati. „Очарователно е да видиш как енергията, генерирана от една тренировка във фитнеса, може действително да помогне за задвижването на лодка. Това дава един съвсем осезаем опит и усещане за това, което се крие зад абстрактното понятие „електрическа енергия“.

Paris-Navigating-Gym2-1020x610

Изображения: Carlo Ratti Associati

Източник на информация:greentech.bg