Арх. Константин Пеев: Необходима е цялостна концепция за развитието на паметника Бузлуджа

Арх. Константин Пеев: Необходима е цялостна концепция за развитието на паметника Бузлуджа

Необходима е цялостна концепция, която да очертае ясни и конкретни мерки за бъдещото развитие на паметника Бузлуджа. Това заяви зам.-председателят на КАБ арх. Константин Пеев по време на международната конференция „В действие: Следвоенно архитектурно и художествено наследство в Централна и Източна Европа – интегрирани подходи към дисонантните обекти”, която се проведе на 22 и 23 юли в Казанлък. Във форума участваха над 30 експерти и учени от 8 държави, като за първи път бяха представени план за опазване и управление, както и концепция за ревитализация на паметника Бузлуджа.

„Паметникът на Бузлуджа е сред архитектурните емблеми от времето на социалистическия режим и Студената война. Дискусията за монумента ме връща назад във времето, когато Паметникът на Съветската армия осъмна, нарисуван с американски символи. Това предизвика множество дебати в обществото. Подобни дискусии са важни за преосмислянето на ролята на паметниците на културата в съвременното общество. Следите на времето са уникални и ние трябва да ги пазим и ценим“, коментира арх. Пеев.

На конференцията бяха представени предстоящите дейности по опазване и възстановяване на монумента. Първата стъпка е опазването на мозайките, като до края на лятото трябва да бъде изграден навес на външния мозаечен кръг на стойност 64 000 лева. След това е планирана реконструкция на покрива, за която са направени подробни проучвания. Металната конструкция все още е в добро състояние, като тя трябва да се почисти и след това да се направи ново покривно покритие. За целта са необходими между 3 и 5 млн. лева.

Следващият етап е консолидиране и укрепване на сградата, за да бъдат спрени разрушителните процеси в нея.

Третият етап е адаптация на сградата и превръщането й във функциониращ обект с множество разнообразни функции. На форума бе представена концепция за ревитализация на обекта, изработена от проф. Уве Брюкнер от Atelier Brückner (Щутгарт), арх. Анна Неврокопска и арх. Добрин Цветков от E House Architects. Целта е автентичната архитектура на монумента да бъде запазена, като в сградата се интегрират нови функции. Идеята е паметникът да се превърне в мултифункционален културен център, който разказва истории чрез модерни технологии, интелигенти решения, интерактивни подходи и прожекции. Сградата ще предлага възможности за културни мероприятия, конференции, експозиции. Посетителите ще могат да се изкачат до върха на 70-метровия пилон с панорамен асансьор, за да се насладят на панорамата наоколо.

Важно е паметникът на Бузлуджа да се разглежда не като отделен обект, а като част от цялостния туризъм в района. Той може да се впише по естествен начин сред останалите туристически атракции около Казанлък. Монументът е сред най-посещаваните обекти в тази част на България, дори и в момента, въпреки че в него не може да се влезе, липсва необходимата инфраструктура и туристическа информация. Този интерес трябва да бъде използван, категорични бяха експертите в конференцията.