Победителите в конкурса “Архитектурни награди АРХ ИНОВА 2017”

Победителите в конкурса “Архитектурни награди АРХ ИНОВА 2017”

Церемонията се проведе в Sofia Event Center.

 

 

АРХ ИНОВА е некомерсиален архитектурен конкурс, чиято цел е да поощрява и популяризира качествената архитектура. Организатори на наградите са специализираните медии в областта на архитектурата и строителството: The-Building.euKa6tata.com и Citybuild.bg.

 

 

Темата на четвъртото издание на “Архитектурни награди АРХ ИНОВА 2017” беше “Обществени сгради“. Състезаваха се 54 проекта в три категории: „Болници, медицински центрове, здравни заведения” /8 проекта/, „Сгради с учебно и културно предназначение” /36 проекта/, „Търговски сгради” /10 проекта/. Журито с председател проф. д-р арх. Георгий Станишев беше в състав: доц. д-р арх. Мария Давчева, арх. Атанас Панов, арх. Георги Савов, арх. Димитър Паскалев, арх. Радомир Серафимов, арх. Тихомир Казаков, арх. Ивайло Петков и арх. Владимир Михов. Журито номинира 18 от най-добрите проекти в трите категории.

 

 

Доказателство за атрактивността на темите и авторитета на АРХ ИНОВА е фактът, че в конкурса участват голям брой проекти – както на вече утвърдени архитекти и архитектурни бюра, така и на млади и талантливи творци. Помагат много признати компании в областта на строителството и архитектурата, а партньорите от браншовите организации – САБ, КАБ и КСБ, подкрепят конкурса още в началото и продължават да го правят, каза водещата на церемонията Ива Дойчинова. Награждаването се проведе вчера вечерта в Sofia Event Center.

 

 

Камарата на архитектите в България и аз лично сме изцяло за конкурсното начало и смятаме, че това е справедливият и добрият начин за работа, особено за значими обекти. Това е и добрият начин за провеждането на обществени поръчки, за което ще се борим в бъдеще да стане стандарт“, каза председателят на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов. „АРХ ИНОВА е един отличен пример за това как проекти могат да се състезават и доброто качество да бъде промотирано и показвано“, каза още той.

 

 

Това е един конкурс, който ни провокира да бъдем архитекти, а не производители на папки. Конкурс, който ни вдъхновява да се състезаваме не само помежду си, а със себе си. Конкурс, който представя сгради, желани в съвременната българска архитектура“, каза заместник-председателят на Камарата на архитектите в България арх. Петкана Бакалова.

 

 

Надявам се подобни конкурси да бъдат повод да бъдат избирани най-добрите от най-добрите проекти и ние като строители да ги изпълняваме“, каза Милтен Рътаров, член на Комисията по професионална етика в Камарата на строителите в България.

 

 

За нас журирането беше освен отговорност и чест, но и професионално удоволствие. Това, с което форматът е различен от други конкурси, е многообразието в него. Включени са различни проекти от гледна точка на мащаб, функционална програма, бюджет и контекст, в който трябва да впишат. Налага се сравняване на разработки, които са почти несъпоставими. Това безспорно създава известни трудности в журирането, но го прави и далеч по-интригуващо и му придава своеобразен чар“, каза членът на журито арх. Владимир Михов. „Постарахме се да класираме проектите в съответствие със спецификата на конкурса АРХ ИНОВА и да поставим в центъра на вниманието хармоничния баланс между много качества, обединени от най-важното – онова, което придава душа на архитектурата и я превръща в изкуство“, каза още арх. Михов.

 

В категория “ТЪРГОВСКИ СГРАДИ” участваха 10 проекта, а номинирани бяха 4.

 

Победител стана „Клуб Десизо Мони” в Плевен с проектант „А и А Архитекти“: арх. Николай Узунов, арх. Ангел Захариев, арх. Асен Милев. Спортно-развлекателният комплекс включва ресторант, открит бар, басейн, фитнес, спортни игрища, озеленени площи и паркинг. Клубът е предназначен за работещите в производствено-административния комплекс „Десизо Мони” в източната промишлена зона на Плевен и включващ няколко фабрики и офисни сгради на компанията. Очаква се клубът да бъде завършен до края на годината и да се превърне в един от знаковите архитектурни проекти за региона.

 

Тази награда е специална за нас, първо защото АРХ ИНОВА е един истински архитектурен конкурс, а това е ценно и рядко в днешно време. Вторият повод за гордост е, че наградата ни е връчена от изключително уважавано от нас и утвърдено професионално жури, към което имаме огромен респект. Другата причина да сме горди с тази награда е, че до голяма степен в публичното пространство сме свързвани с големи проекти, а всъщност по-голямата част от тях са малки, но интересни“, каза арх. Ангел Захариев от „А и А Архитекти” /на снимката вляво/.

 

Лично за мен като млад архитект АРХ ИНОВА е много мотивиращ конкурс. Удоволствие е да ръководя проекта за спортно-развлекателния комплекс в Плевен, имайки предвид социалния му аспект. Сградата е предназначена за служителите на инвеститора, като целта е да създадем за тях една по-добра среда, в която да се чувстват по-щастливи“, сподели водещият проектант на сградата арх. Николай Узунов /на снимката вдясно/.

 

Наградата връчи арх. Александър Бояджиев, експерт „Развитие и дизайнерска програма” в IDEAL STANDARD – Златен спонсор на конкурса.

 

II награда отиде при Нов Каньон – София 2015, проектант БД АРХ: арх. Божидар Хинков и арх. Даниела Славова. Проектът е в концептуална фаза – предпроектно проучване за нова сграда (комплекс) на един от най-известните булеварди в столицата.

 

 

Опитахме се да направим един проект, в който голямата идея да води нещата – далече от стиловете“, сподели арх. Божидар Хинков от БД АРХ /на снимката в средата/.

 

Наградата беше връчена от инж. Тодор Димитров, технически консултант „Проекти” на ALUKÖNIGSTAHL – Сребърен спонсор на конкурса.
III награда спечели Пивоварница Каменица” с проектант „Арт Ню Вижън ООД: арх. Габриела Джамбазова, арх. Павел Иванов, арх. Добромир Станков и арх. Иванка Проданова. „Каменица” АД преобразява своето присъствие в Пловдив, като на част от територията на бившата пивоварна изгражда уникален по рода си мултифункционален комплекс. Строежът на „Пивоварница  Каменица” започна в средата на септември. Очаква се тя да отвори врати през 2018 г.

 

 

Благодаря на организаторите, защото конкурсът с всяка година става все по-грандиозен. Благодаря и на съпругата ми арх. Габриела Джамбазова, която е тук до мен, както и на колегата ми арх. Добромир Станков, който пое голяма част от работата и продължава да я носи на гърба си“, каза на сцената арх. Павел Иванов от „Арт Ню Вижън” /на снимката вдясно/. „Благодаря и на журито, защото проектът ни е много концептуален и се радваме, че спечели признание“, каза още той.

 

Наградата връчи инж. Петър Петров, мениджър „Продукти и проекти” на WIENERBERGER ЕООД – Сребърен спонсор на конкурса.

 

В категорията “СГРАДИ С УЧЕБНО И КУЛТУРНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ” участваха най-много проекти – 36, от които номинирани бяха 11.

 

Победител е Национална галерия – Квадрат 500 – Фаза 1. Проектант: „Янко Апостолов Архитекти” ЕООД, арх. Янко Апостолов. През 2010 г. той печели организирания от Министерство на културата международен архитектурен конкурс. Реализирана е Фаза 1 от комплекса – крила Изток, Север и Запад, както и Скулптурната градина във вътрешния двор на комплекса. Галерията беше открита през  май 2015 г. Предстои реализацията на последния етап – Фаза 2 от комплекса – крило Юг.

 

 

Това е може би най-мащабната музейна сграда, реализирана през последните 20 или 30 години в България. В момента функционира около три четвърти от комплекса. За съжаление стартът на последната част, която всъщност е най-важната, все още се бави, но се надяваме, че с усилията на Министерството на културата и правителството ще бъде реализирана и тя“, каза арх. Николай Борисов, член на проектантския екип /на снимката в средата/.

 

Наградата връчи Спиридон Катоподис, търговски директор в ETEM – Златен спонсор на конкурса.  

 

II награда спечели Опера Мариински II, Санкт-Петербург, Русия. Проектът е представен от д-р арх. Красимир Василев. Проектанти са Diamond Schmitt Architects: А.Дж. Даймънд, М. Лела, Г. МкКлъски, М. Трейси, М. Лукасик, К. Василев, А. Точини, Дж. Грейвс, Д. МкДауъл, Т. Келайдитис, К. Спет, Д. Ричарсън, В. Гьотц. Фирмата е ангажирана от възложителя на етап, когато основите на новата сграда са изпълнени по проект на друга фирма и след като в процеса на строителство се установява, че този проект е на практика нереализуем. Това налага нетрадиционен, новаторски подход в проектирането на новата сграда. Архитектурният колектив, в тясно сътрудничество с конструктора, успява да интегрира съществуващите основи в новия проект, без да се компрометират високите изисквания за качество на дизайна и функционалност. Сградата е открита през 2013 година.

 

 

Наградата прие един от организаторите на конкурса и издател на списания „Още за къщата” и The Building – инж. Дияна Кинова, тъй като д-р арх. Красимир Василев живее и работи в Канада. „Радвам се, че този архитектурен конкурс се утвърждава все повече. Потвърждение за това е не само броят на представените проекти, но и многото интересни идеи и новаторски решения на специфични социални, екологични и естетични предизвикателства. Специална благодарност на организаторите за насърчаването на новаторството в архитектурата, както и за популяризиране на архитектурната професия като цяло. Благодаря им и за идеята да се привличат българските архитекти по света в подобни конкурси и събития. Убеден съм, че това е полезно както в професионален план, така и за поддържане на връзките с България като цяло“, се казва в писмото на арх. Василев.

 

Наградата връчи арх. Диана Христова от САБ, член на журито на миналогодишния конкурс /на снимката вляво/.

 

III награда отиде при  Разширение на регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен, с проектант E House Architects, арх. Анна Неврокопска. Сградата на регионалната библиотека се намира в центъра на Сливен. Построена е през 1910-1912 година, а по-късно към къщата е пристроен двуетажен обем.

 

 

Много съм развълнувана и благодаря за високата оценка. За мен беше привилегия да направя разширение на регионалната библиотека в Сливен, която е паметник на културата, и затова задачата беше още по-трудна и отговорна“, каза арх. Анна Неврокопска. „Пожелавам на всички колеги да изпитат това удоволствие да направят най-важната сграда в един град и това е библиотеката – обществен център и сърце на града, натоварен с нови функции и предизвикателства. Сградата, която трябва да бъде най-интересна, любима и достъпна за всички“, добави тя.

 

Наградата връчи инж. Явор Арсов, мениджър „Строителни и инфраструктурни проекти”в ОРГАХИМ – Сребърен спонсор на конкурса.
В категорията „БОЛНИЦИ, МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТРОВЕ, ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ” бяха получени 8 проекта и номинирани 3 от тях.

 

Журито не присъди първа награда. II награда получи Център за интеграция на хора в неравностойно положение в София от „А и А Архитекти“. Проектът има за цел да даде нов старт в живота на хора с липсващи крайници и да подпомогне тяхната интеграция в обществото чрез създаването на благоприятна среда, която да ги мотивира да преодолеят трудностите в живота им за да заживеят пълноценно. Центърът ще е разположен във вилна зона Врана-Лозен-Триъгълника в тих и богато озеленен район в периферията на София. Строителството стартира през август и се очаква да завърши през март 2018 г.

 

 

Това е втора поред награда в тазгодишния конкурс за проектантите от „А и А Архитекти” – в категория “Търговски сгради” те взеха първото място с „Клуб Десизо Мони” в Плевен /виж горе/. А офисната сграда към производствения комплекс на фирма в Плевен спечели и първото място в „Архитектурни награди АРХ ИНОВА 2015″.

 

Това отново е проект, с който се гордея. Инвеститорите са се заели с нелеката задача да улеснят живота на хора в неравностойно положение. Тук се сблъскахме с немалко предизвикателства – на един сравнително малък имот трябваше да вдигнем една неголяма сграда с доста функции. Използвали сме прости праволинейни форми за изграждане на образа и само три материала, като идеята е възприятията на хората вътре да не бъдат нарушени от много бъбрива архитектура“, каза арх. Николай Узунов.

 

Наградата връчи Виктор Тачев, сътрудник маркетинг в МАРИСАНСребърен спонсор на конкурса /на снимката вляво/.

 

III награда спечели Специализирана очна болница във Варна. Проектант е „Жаки Арх Студио ЕООД, арх. Жаклин Митова. Болницата е семпла, технологична и съвременна като подход и архитектура.

 

 

Наградата от името на арх. Жаклин Митова прие издателят на CityBuild.bg Петър Колчев /на снимката в средата/.

 

Наградата връчи председателят на Камарата на архитектите арх. Борислав Игнатов.

 

Тази година журито единодушно излъчи и ДВЕ СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ.

 

За простота на архитектурното решение и елегантна лаконичност на архитектурния израз награда получи Аудитория „Владимир Иванов” | УМБАЛ „Св. Марина”- Варна от категорията „Болници, медицински центрове, здравни заведения”. Проектант е „СТАРХ Станиславов архитекти, арх. Светослав Станиславов. Остаряла и технически неефективна, сградата на аудитория „Владимир Иванов” се нуждае от реконструкция и повишаване на енергоефективността ѝ. Идеята на проекта предвижда „опаковане” на съществуващия обем с окачена вентилируема фасада.

 

 

Благодаря за наградата от името на арх. Светослав Станиславов и от целия проектантски екип на студио СТАРХ. Пожелавам още по-висока популярност на конкурса“, каза арх. Христо Душев.

 

Наградата връчи Здравка Кирилова, маркетинг мениджър в RÖFIX – Златен спонсор на конкурса.

 

За концептуална яснота на замисъла и безкомпромисна логика на неговото провеждане в проекта награда получи и Архитектурно училище в Пловдив с проектант арх. Вяра Запрева в категорията “Сгради с учебно и културно предназначение”. Проектът е концептуален, като избраното място е остров Адата на река Марица в Пловдив.  Целта на проекта е да бъде създадена контекстуална сграда, която е динамична и развиваща се – каквото е и самото образование.

 

 

Това беше моят дипломен проект. В него вложих душата си и всичко това, което смятам, че съм научила по времето на моето обучение и се опитвам да прилагам в професията си“, каза арх. Вяра Запрева /на снимката вдясно/.

 

Наградата връчи членът на журито доц. арх. Мария Давчева.

 

Искам специално да ви благодаря, че ни се доверихте и за четвърта поредна година участвахте в нашия конкурс АРХ ИНОВА. Ще продължим в същата посока – да събираме и оценяваме качествените проекти, независимо от техния мащаб или бюджет. Важна е самата архитектура“, каза Дияна Кинова, издател на списания „Още за къщата” и The Building. „Догодина ще празнуваме 5 години от създаването на АРХИНОВА и ще отбележим това събитие както подобава. Темата за следващото издание е „Промишлени, индустриални, аграрни сгради и логистични паркове” и отново ще има три категории. За нас това е една от най-интересните теми и ви каня да участвате“, каза още Кинова.

 

Благодаря ви, че сме заедно и ви пожелавам здраве и много успехи в личен и професионален план“, обърна се към участници и гости и Петър Колчев, издател на CityBuild.bg.

 

 

Всички номинирани проекти са включени в изложба, която можеше да се види във фоайето на Sofia Event Center.

 

 

Освен победителите, в изложбата участваха и следните номинирани проекти:

 

НОМИНАЦИЯ В КАТЕГОРИЯ „ТЪРГОВСКИ СГРАДИ”:

 

Търговска верига – PRAKTIKER

Проектант: Архитектурно студио „АТЕК-ВД” ЕООД,

доц. д-р арх. Валери Иванов, арх. Калоян Колев

 

НОМИНАЦИИ В КАТЕГОРИЯ „СГРАДИ С УЧЕБНО И КУЛТУРНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ”:

 

Collider Activity Center в София Тех Парк
Проектантски колектив: арх. Васил Шарланов, арх. Пенчо Пенчев,
арх. Георги Вълканов, арх. Кунчо Цилков, арх. Пламен Вълков

 

Обреден дом за тъжни ритуали – Благоевград
Проектант: Архитектурно студио ДИАГОНАЛИ
арх. Николай Давидков,  дизайнер Мариана Давидкова,
арх. Петър Бубев, арх.Росица Шатърова, Габриела Василева,
арх. Йоана Робева, арх. Ленко Григоров, Нина Кръстева

 

Халич Конгрес Меркези Златния рог Истанбул 2014
Проектанти: БД АРХ, арх. Божидар Хинков, арх. Даниела Славова

 

Дунавски център за спорт и култура Силистра 2016
Проектанти: БД – АРХ, арх. Божидар Хинков, арх. Даниела Славова

 

Регионална библиотека “Пенчо Славeйков”, гр. Варна
Проектант: СТАРХ Станиславов архитекти, арх. Светослав Станиславов
Международен конкурс за идеен проект на Регионална библиотека “Пенчо Славeйков”, гр.Варна

 

Съвременен музеен център, т.нар. Български Лувър, в кв.500 – гр. София
Проектант: А-проект Архитекти,
арх. Александър Димов, арх. Зорница Нинова, арх. Александър Брайнов,
проф. Валентин Старчев, Камен Старчев

 

НОМИНАЦИЯ В КАТЕГОРИЯ „БОЛНИЦИ, МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТРОВЕ, ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ”:

 

АСМП МС, СБАЛ по очни болести и оптика
Проектант: АМФИОН ЕООД, арх. Борислав Богданов

 

Всички проекти от конкурса разгледайте на сайта на АРХИНОВА тук.

Изто1ник на информация: citybuild.bg