WE:R Жива архитектура

WE:R Жива архитектура

Опростеността и устойчивостта са водещите принципи на новосъздадената практика WE:R. Атанас Николов, съосновател на WE:R, се откроява със своя забележителен еволюционен подход в динамичната област на архитектурата. Богатият му опит в две от най-големите архитектурни компании в България подчертава неговата лидерска компетентност при мащабни проекти и в конкурентни среди.

Форумът SHARE България 2023 ще се проведе на 28 септември в София Балкан Палас и се организира от SHARE Architects, най-голямата мрежа, посветена на професионалистите в областта на архитектурата и строителството в Централна и Югоизточна Европа, и Камарата на архитектите в България (КАБ). “Фасади: дизайн и технологии”, “Мащабни строителни проекти” и “Архитектура за добър живот” са основните теми, които ще бъдат разгледани в програмата на Международния форум за иновации в архитектурата и технологиите.

Знаково събитие

SHARE България 2023 ще предостави на участниците достъп до знания и нови възможности за сътрудничество. На аудиторията ще бъдат представени съдържателни технически подробности за мащабни проекти, както и вдъхновяващи идеи от лектори, иноватори в областта на архитектурата и строителните технологии, признати на национално и международно ниво.

Билети можете да купите тук 

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ГОСТА | Атанас Николов

Заедно с Милчо Томов, Атанас Николов е съосновател на WE:R Architects. Двамата създават WE:R през противоречивата и запомняща се 2020 г. и оттогава практиката им успешно се разраства.

Философията на WE:R Architects се основава на съчетанието между рационално мислене, когато става въпрос за архитектура, и коректност, когато става въпрос за клиенти. Целта на бюрото е да прави опростена и устойчива архитектура и дизайн.

Атанас Николов придобива архитектурното си образование в Техническия университет в Грац (TU Graz), Австрия, и Рейнско-Вестфалския технически университет в Аахен (RWTH Aachen), Германия. Атанас натрупва професионален архитектурен опит в две от най-големите архитектурни компании в България, в които изпълнява водещи роли в големи проекти и конкурси. През 2019 г. той завършва обучение на тема “Устойчиви градове” в рамките на The International Visitor Leadership Program (IVLP) на водещата програма за професионален обмен на Държавния департамент на САЩ.

РАБОТА | Проекти на Атанас Николов

Резиденция Бояна

Жилищна сграда VG е бутикова сграда, разположена в един от най-предпочитаните квартали на София – Бояна. Районът предлага специални предимства на градски живот и спокойствие сред природата. Благодарение на близостта си до планината, тази локация предлага спокойна обстановка, както и спиращи дъха гледки към града. На територията на имота има големи открити площи със специални места за почивка и отдих. Впечатляващи са изящният профил, изчистените линии и отличителните черти на архитектурната визия на тази сграда. Благодарение на авангардния си дизайн тя успешно се вписва в околната среда.

Планински заслон Казана

Този емблематичен заслон е любима отправна точка както за туристите, така и за жизненоважните спасителни операции в зашеметяващата Пирин планина. Въпреки че през последните години той е изправен пред предизвикателства, група ентусиасти, планински водачи, спасители и алпинисти, полагат неимоверни усилия, за да вдъхнат нов живот на заслона Казана. Тяхната идея е изключително вдъхновяваща, тъй като те си сътрудничат, за да съберат средства за преобразяващо обновяване, което не само ще бъде по най-новите високи стандарти за планински заслони в Европа, но и ще даде пример в световен мащаб.

Според проекта оригиналните основи на заслона, намиращ се в националния парк Пирин, ще бъдат използвани за запазване на вече установените му параметри. Едновременно с това се планират много подобрения; предвижда се да бъдат монтирани соларни панели, елементи за защита от мълнии, комплекти за първа помощ, източник на светлина, паник бутон в случай на опасност, автоматичен заключващ механизъм и одеяла. Заслонът трябва да бъде както устойчив на природните стихии, така и природосъобразен, поради което ще бъде покрит не само с ламарина, но и с дървени панели. Ще бъде монтиран и панорамен прозорец към връх Вихрен. Заслонът ще разполага със седем двуетажни легла, пейка и маса.

Къща Бистрица 

Еднофамилна резиденция с невероятна гледка към планината Витоша, къща Бистрица се намира в село Бистрица. Къщата е проектирана като модерна интерпретация на автентичните каменни къщи и се състои от три правоъгълни пространства с двускатни покриви. Средният покрив е по-висок от останалите, за да създаде полуетаж и пространство над кухнята и дневната.

Къщата е построена с оглед на специфичните изисквания на клиентите, пространството да е разделено на три части – отделна главна спалня със собствена баня, дрешник и ъглов прозорец с югоизточен изглед. В северозападното крило са разположени гараж и техническо помещение. Между тези две пространства се намират общите части, включващи кухня, трапезария, дневна и две по-малки спални с обща баня и сервизни помещения.

Довършителните работи, избрани за този дом, включват мек камък, дървена дограма, стъкло и извити покривни керемиди. В цялата къща подовата настилка е от идентичен материал. Конструкцията включва стоманобетон и покрив от шперплат, което допринася за създаването на просторни общи части.

Гости на SHARE България 2023 ще бъдат международно признати личности в областта на архитектурата:

  •     Франсоа Валентини, основател на VALENTINY hvp architects, Люксембург
  •     Елс Вербакел, съосновател на Derman Verbakel Architecture
  •     Максимилиано Арокет, директор на Amanda Levete Architects, Великобритания
  •     Стефано Капранико, сътрудник UNStudio, Нидерландия
  •     Давид Никурадзе, основател на Spectrum, Грузия
  •     Константинос Константи, основател на Constanti Architects, Кипър
  •     Арманд Вокши, основател на Avatelier, Албания
  •     Мариана Турку, директор X-Architecture & Engineering, Румъния
  •     Тихомир Казаков, управляващ съдружник в SGI Architects & Masterplanners,   България
  •     Атанас Николов, съосновател на WE:R Architecture & Design Studio, България

Събитието се организира от SHARE Architects в партньорство с Камарата на архитектите в България.

SHARE Architects в България

Форумът SHARE в България се утвърди като водещо събитие, посветено на архитектурата и иновативните технологии в страната. Неговият международен обхват привлича участници от всички краища на България, както и уважавани гости от водещи архитектурни фирми от Европа и отвъд. Форумът служи като платформа за представяне на най-актуалните национални и международни архитектурни произведения и мащабни строителни проекти, както и на най-съвременните строителни технологии,  достойни за награди.

SHARE Architects Network – свързва архитекти и изпълнители в Централна и Югоизточна Европа

През последните 25 години форумите на SHARE Architects се превърнаха в ключова платформа за създаване на контакти между архитекти и строители в Централна и Югоизточна Европа. SHARE предоставя полезна рамка за опознаване и разбиране на многообразието от съвременни архитектурни прояви. Понастоящем събитията на SHARE Architects се провеждат в 16 държави и са спомогнали за развитието на общност от над 50 000 професионалисти.