Valentiny hvp Architects: Проекти, които носят духа на мястото

Valentiny hvp Architects: Проекти, които носят духа на мястото

Глобалният свят размива отличителните характеристики на културите и прави архитектурата по-анонимна. Франсоа Валентини се противопоставя на тази тенденция и създава проектите си, като подчертава специфичните особености на конкретното място. Забележителното му портфолио от проекти в Европа, Китай и Бразилия ще бъде представено на Share Bulgaria 2023, където той ще бъде лектор. Валентини е председател и на журито в конкурса „Български архитектурни награди 2023“.

Valentiny hvp Architects, Photo: Oliver Arenz

Форумът SHARE България 2023 ще се проведе на 28 септември в Sofia Balkan Palace и се организира от SHARE Architects – най-голямата платформа в областта на архитектурата и строителството в Централна и Югоизточна Европа, както и от Камарата на архитектите в България (КАБ). „Фасади: Дизайн и технологии“, „Мащабни инвестиционни проекти“ и „Качествена жилищна архитектура“ са основните теми в програмата на Международния форум за архитектура и технологични иновации.

Билети можете да купите тук

Франсоа Валентини завършва архитектурното си образование през 1980 г. в Университета за приложни изкуства във Виена. В съдружие с Хуберт Херман, той основава архитектурната фирма Hermann & Valentiny с офиси в Люксембург и Виена. От 2009 г. Валентини е професор по „Планиране на общността и екологичен архитектурен дизайн“ в DeTao Masters Academy, както и в Шанхайския институт за визуално изкуство в Китай.

През 2014 г. основава Studio Valentiny hvp architects & partners, което разполага с офиси в Китай. Създава и фондация Valentiny в Люксембург.

Награди и признания

 • 2016 е удостоен с наградата на Fondacion Fomento Europeo Spain.
 • 2016 получава отличието “100 архитекти на годината 2016” от Корейския институт на архитектите
 • 2017 става почетен член на Обществото на чешките архитекти OBEC Architektu, Прага
 • 2018 получава почетна награда за заслуги на град Залцбург
 • 2021 почетно отличие Кавалер на Ордена на Великото херцогство
 • 2023 награден със Златен медал от Фондация за европейски заслуги

Проекти

Център за обучение в Люксембург

Luxembourg Learning Centre by Valentiny hvp architects. © Guy Jallay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основна цел на проекта е да се създаде отворено и гостоприемно пространство за обучение. Големи открити обеми, достъпни за обществеността, дълги повече от 100 метра, се издигат на пет нива, създавайки впечатление за летящи платформи около силоз за руда, в подножието на доменна пещ.  Това е напомняне за индустриалното минало на квартала Belval, но също така и за ноу-хауто и иновационния капацитет на Люксембург. Старите конструкции са почистени, подсилени и пребоядисани, като по този начин са запазени всички следи от предишната дейност на сградата.

Конструкцията на обвивката на сградата и сложната й геометрия стават възможни чрез използването на изключително иновативна строителна техника от корабостроенето. Обвивката се състои от формовани композитни профили с няколко слоя стъклени влакна, които придават специфична форма на сградата, висока механична устойчивост, топлоизолация, херметичност и практически не се нуждаят от поддръжка.

Театър “Моцартеум Бразилейро”

Mozarteum Brasileiro Theatre by Valentiny hvp Architects. © Jean de Matteis

Mozarteum Brasileiro е подобна на черупка бетонна конструкция с триъгълни форми, проектирана от люксембургското студио Valentiny HVP Architects за ежегодния музикален фестивал в бразилския град Транкозо. Сградата осигурява пространство за представленията на Música em Trancoso – едноседмичен музикален фестивал, който се провежда всеки март в популярния плажен град на бразилското крайбрежие.

Разгледайте всички проекти на Valentiny hvp Architects ТУК.

За Share Bulgaria 2023

Лектори на Share Bulgaria 2023 са международно признати личности в областта на архитектурата:

 • Франсоа Валентини, основател VALENTINY hvp architects, Люксембург
 • Елс Вербакел, съосновател Derman Verbakel Architecture
 • Maximiliano Arrocet, директор Amanda Levete Architects, Великобритания
 • Стефано Капранико, сътрудник на UNStudio, Холандия
 • Дейвид Никурадзе, основател Spectrum, Грузия
 • Константинос Константи, основател Constanti Architects, Кипър
 • Арманд Вокши, основател на ателие, Албания
 • Мариана Турку, директор X-Architecture & Engineering, Румъния
 • Тихомир Казаков, управляващ партньор SGI Architects & Masterplanners, България
 • Атанас Николов, съосновател WE:R Architecture & Design Studio, България

Форумът SHARE България е сред водещите събития, посветени на архитектурата и иновативните технологии в страната. Международният му обхват привлича участници от България и гости от водещи архитектурни фирми в Европа и извън нея. Форумът служи като платформа за представяне на най-новите и мащабни национални и международни архитектурни проекти, както и на авангардни строителни технологии.

SHARE Architects Network – Платформата свърза архитекти и строители в Централна и Югоизточна Европа

През последните 25 години форумите на SHARE Architects се превърнаха в ключова платформа за архитекти и конструктори в Централна и Югоизточна Европа. SHARE предоставя полезна рамка за опознаване и разбиране на многообразието от съвременни архитектурни феномени. В момента събитията на SHARE Architects се провеждат в 16 държави и са създали общност от над 50 000 професионалисти.

Събитието се организира от SHARE Architects в партньорство с Камарата на архитектите в България.