SHARE България 2023: Прожекторите са насочени към грузинския архитект Дейвид Никурадзе

SHARE България 2023: Прожекторите са насочени към грузинския архитект Дейвид Никурадзе

Грузинският архитект Дейвид Никурадзе се отличава с вдъхновението, което черпи от форми, модели и системи от природата, чрез които създава хармонични и екологични сгради. Тази статия има за цел да проучи как архитектите черпят идеи от пейзажите и включват в работата си органични материали.

Форумът SHARE България 2023 ще се проведе в София на 28 септември в  София Балкан Палас и се организира от SHARE Architects, най-голямата мрежа, посветена на професионалистите в областта на архитектурата и строителството в Централна и Югоизточна Европа, и Камарата на архитектите в България (КАБ). “Фасади: дизайн и технологии”, “Мащабни строителни проекти” и “Архитектура за добър живот” са основните теми, които ще бъдат разгледани в програмата на Международния форум за иновации в архитектурата и технологиите.

Знаково събитие

SHARE България 2023 ще предостави на участниците достъп до знания и нови възможности за сътрудничество. На аудиторията ще бъдат представени съдържателни технически подробности за мащабни проекти, както и вдъхновяващи идеи от лектори, иноватори в областта на архитектурата и строителните технологии, признати на национално и международно ниво.

Билети можете да купите тук 

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ГОСТА | Дейвид Никурадзе

Дейвид Никурадзе е архитект, носител на награди, роден в Тбилиси, Грузия. Има значителен  принос в областта на дизайна. Неговата страст към дизайна и ангажираността му към високите постижения, са му спечелили заслужена репутация на лидер в своята област. Има принос в областта на архитектурата в AECOM, Ню Йорк, в продължение на 15 години, след което Дейвид отваря клон на компанията в Грузия. През 2014 г. той основа SPECTRUM – международна фирма за проектиране и изграждане, известна с изключителната си работа в областта на дизайна.

Дейвид има цялостен опит в управлението на разнообразна гама проекти с най-високи спецификации и нива на сложност, вариращи от 10 милиона щатски долара до 1,5 милиарда щатски долара. Със своя разнообразен международен опит, той притежава и огромни технически, договорни и оперативни познания за всички аспекти от процеса на проектиране и изграждане. Има набито око за детайлите и е високо квалифициран в изчисляване стойността и прогнозния анализ.

Личното участие на Дейвид във фазата на проектиране го отличава от неговите колегите. Неговите изключителни способности на дизайнер допринасят за успеха на някои от най-известните проекти и той изиграва значителна роля при определяне на критериите за проектиране и окончателния облик на тези проекти.

РАБОТА | Проекти на Дейвид Никурадзе

Мултифункционален център Арагви

Разположен на едно от най-бързо развиващите се и желани места в столицата, Мултифункционален център Арагви (Aragvi Multifunction Center) е предопределен да се превърне в нова забележителност и дестинация за местните жители и посетители. С открит търговски център, зони за отдих, хотели, офиси и жилищни сгради със смесени функции, комбинирани с голям обществен парк, той ще бъде желано място през цялата година.

Концепцията на проекта има за цел да увеличи максимално участието на природната среда, да възстанови и развие зелените зони за отдих и да осигури естествен отговор на град, в който липсват зелени пространства за отдих. От централното си местоположение на дигата на Мтквари/ Mtkvari, обектът е идеално разположен, за да улови уникалната красота, историческия контекст и личността на Тбилиси.

Архитектурната концепция на проекта се базира на характеристиките на местния район и има за цел да оптимизира безпроблемната интеграция на заобикалящата среда. Съществуващата среда и релефът определят конфигурацията, пропорциите и геометрията на сградите. В развитието на един архитектурен контекст, отразен във форми, текстури и цветове, той също е изразен. Проектните обеми са оформени като хълмове, характерни за релефа и пейзажа на района. Предложената цветова палитра без усилие ще се влее в местната локация и околния естествен пейзаж. Всички насаждения ще получат специална грижа, за да се гарантира оптималното им запазване и поддръжка.

Сградата се състои от полуотворена конструкция от 5 етажа, с голям атриум в центъра, който е отворен към атмосферата. Подиумът запълва голяма кухина, образувана в момента на мястото, и продължава съществуващия контур на релефа. Проектът се слива с пейзажа, като по този начин осигурява интелигентен отговор към околната среда. Слива се културно и исторически със Стария град с тази нова, модерна, сложна, но все пак умерена строителна композиция.

Предстоящ проект

Целта на проекта е да се създаде органичен, многофункционален комплекс, който е дуален с околната среда. Неговите пропорции и геометрични форми естествено се сливат с терена на системата, повтаряйки и подчертавайки контурите на местния пейзаж.

Кулите Емералд

Сгушен в прегръдките на завладяващия крайбрежен пейзаж на Абу Даби, новият жилищен комплекс се очертава като блестящ скъпоценен камък, вдъхновен от спиращата дъха красота на близките мангрови гори.

Гости на SHARE България 2023 ще бъдат международно признати личности в областта на архитектурата:

 •     Арх. Франсоа Валентини, основател на VALENTINY hvp architects, Люксембург
 •     Арх. Елс Вербакел, съосновател на Derman Verbakel Architecture
 •     Арх. Максимилиано Арокет, директор на Amanda Levete Architects, Великобритания
 •     Арх. Стефано Капранико, сътрудник UNStudio, Нидерландия
 •     Арх. Давид Никурадзе, основател на Spectrum, Грузия
 •     Арх. Константинос Константи, основател на Constanti Architects, Кипър
 •     Арх. Арманд Вокши, основател на Avatelier, Албания
 •     Арх. Мариана Турку, директор X-Architecture & Engineering, Румъния
 •     Арх. Тихомир Казаков, управляващ съдружник в SGI Architects & Masterplanners,   България
 •     Арх. Атанас Николов, съосновател на WE:R Architecture & Design Studio, България
 •     Арх. Ангел Захариев, съосновател на A & A Architects, България
 •     Арх. Биляна Асенова, съосновател на UNAS Studio, България

Събитието се организира от SHARE Architects в партньорство с Камарата на архитектите в България.

SHARE Architects в България

Форумът SHARE в България се утвърди като водещо събитие, посветено на архитектурата и иновативните технологии в страната. Неговият международен обхват привлича участници от всички краища на България, както и уважавани гости от водещи архитектурни фирми от Европа и отвъд. Форумът служи като платформа за представяне на най-актуалните национални и международни архитектурни произведения и мащабни строителни проекти, както и на най-съвременните строителни технологии,  достойни за награди.

SHARE Architects Network – свързва архитекти и изпълнители в Централна и Югоизточна Европа

През последните 25 години форумите на SHARE Architects се превърнаха в ключова платформа за създаване на контакти между архитекти и строители в Централна и Югоизточна Европа. SHARE предоставя полезна рамка за опознаване и разбиране на многообразието от съвременни архитектурни прояви. Понастоящем събитията на SHARE Architects се провеждат в 16 държави и са спомогнали за развитието на общност от над 50 000 професионалисти.