Предстои конкурс за български павилион на Венецианско архитектурно биенале 2025

Предстои конкурс за български павилион на Венецианско архитектурно биенале 2025

„Интелигентност. Естествена. Изкуствена. Колективна“. Това е темата на Венецианското архитектурно биенале 2025, което ще се проведе от 10 май до 23 ноември следващата година. Темата бе обявена на 7 май 2024 г. от Пиетранджело Бутафуоко, президент на La Biennale di Venezia. Форумът ще изследва понятието „интелигентност“ като способност за адаптиране към ограниченията на околната среда, свързани с изменението на климата и опазването на планетата. Участниците се насърчават да черпят вдъхновение от своя местен контекст, като техният разнообразен принос стимулира глобален разговор за бъдещето. Повече за темата на Биеналето можете да прочетете в официалното съобщение на Фондация „Биенале“, преведено на български език.

Предстои Министерството на културата да обяви конкурс за избор на кураторски проект, с който България ще участва в престижния международен форум. Провеждането на конкурса, както и цялостният процес по организация на българското участие се осъществява със съдействието на двете професионални организации – Камара на архитектите в България (КАБ) и Съюз на архитектите в България (САБ).

През последните месеци експерти от МК, КАБ и САБ работиха съвместно по актуализацията и усъвършенстването на статута на националното участие. На базата на натрупания опит от предходното участие на България са направени предложения за промени в статута, които ще бъдат представени допълнително от културното ведомство.

От КАБ предлагат срокът за изработване на концепциите в конкурса да бъде минимум три месеца, за да може участниците да разполагат с достатъчно време за изработването но качествени и задълбочени проекти.

Българският павилион отново ще бъде разположен в изложбената зала Sala Tiziano в културния център Centro Culturale Don Orione Artigianelli, който се намира близо до Моста на Академията във Венеция. Залата разполага с голям вътрешен двор и галерия с колонада, които предоставят допълнителни условия за експониране. През 2023 г. Министерството на културата, със съдействието на КАБ и САБ, успя да договори изгодни условия за наемане на Sala Tiziano в рамките на следващите три години.  Видео и подробни чертежи на пространството са публикувани на официалния сайт на конкурса за 2023 г.: https://biennale2023.kab.bg/.

Куратор на 19-то Биенале ще бъде Карло Рати – италианският архитект и инженер, професор, експерт по градски дизайн, изобретател и активист. Основател е на студиото за архитектура и иновации Carlo Ratti Associati и директор на Senseable City Lab в Масачузетския технологичен институт (MIT).

Карло Рати посети българския павилион на Биеналето миналата година и разговаря с арх. Борис Тикварски – куратор на проекта “Образованието е придвижването от тъмнина към светлина”, с който България се завърна на световното изложение след 15-годишно отсъствие. 

Карло Рати е автор на много забележителни проекти – от продуктов дизайн до архитектура и градско планиране. Сред проектите му са цифровият воден павилион на Expo 2008 в Сарагоса, Испания; генералният план на центъра за научни постижения MIND-Milano; 280-метровият небостъргач CapitaSpring в Сингапур; редизайнът на централата на фондация Agnelli в Торино; проектът „Очите на града“ на Bi-City Биенале в Китай; италианския павилион на Expo Dubai 2020 и много други.

image by Andrea Avezzu, courtesy La Biennale di Venezia