One Cotroceni Park в Румъния: От индустриално минало към жизнено бъдеще

One Cotroceni Park в Румъния: От индустриално минало към жизнено бъдеще

Проектът за градско възстановяване в Букурещ ще бъде представен на Share 2023

Мариана Турку, генерален директор на румънското архитектурно и инженерно бюро XAE, ще представи на Share 2023 темата за градското възстановяване на Букурещ с акцент върху настоящите им проекти.

Форумът SHARE България 2023 ще се проведе на 28 септември в София Балкан Палас и се организира от SHARE Architects – най-голямата мрежа на професионалистите в областта на архитектурата и строителството в Централна и Югоизточна Европа, и Камарата на архитектите в България (КАБ). “Фасади: дизайн и технологии”, “Мащабни строителни проекти” и “Архитектура за добър живот” са основните теми в програмата на Международния форум за иновации в архитектурата и технологиите.

Знаково събитие

SHARE България 2023 ще предостави на участниците достъп до знания и нови възможности за сътрудничество. На аудиторията ще бъдат представени съдържателни технически подробности за мащабни проекти, както и вдъхновяващи идеи от лектори, иноватори в областта на архитектурата и строителните технологии, признати на национално и международно ниво.

Билети можете да купите тук

Запознайте се с лектора  Мариана Турку

От 2022 г. Мариана Турку заема длъжността генерален директор на румънското архитектурно и инженерно бюро XAE. Преди това тя е координирала екипа за проектиране на фасади на X Architecture & Engineering като изпълнителен технически ръководител на отдел “Фасади”. Работата на X Architecture & Engineering се простира извън рамките на строителството на сгради. От 2014 г. XAE разширява и развива ролята на идеите и способността на архитектурата да вдъхновява. Чрез изследвания, експерименти и размисъл, Мариана осмисля проектите и създава архитектурна пространственост, използвайки творчески стратегии за изпълнение, в съответствие със световните технологични стандарти.

РАБОТА | One Cotroceni Park

Разработен на мястото на бивша индустриална площадка, на внушителна площ от 5,8 хектара, One Cotroceni Park е най-амбициозен нов проект за градско възстановяване в Румъния. Този многофункционален проект с над 250 000 кв.м. офисни, жилищни и търговски площи връща на града един подценяван район и го превръща в оживена общност от хора, които живеят и работят заедно.

Проектът е изграден по холистичния модел “Живей / Работи / Забавлявай се” и разполага с голямо разнообразие от предимства – от зелени площи, плувни басейни, през ресторанти, кафенета, барове, различни магазини, кино, аптека, услуги за почистване и пране, до иновативни офиси, ексклузивни жилищни апартаменти и образователни центрове.

SHARE Architects в България

Форумът SHARE в България се утвърди като водещо събитие, посветено на архитектурата и иновативните технологии в страната. Неговият международен обхват привлича участници от България, както и уважавани гости от водещи архитектурни фирми от Европа и отвъд. Форумът служи като платформа за представяне на най-актуалните национални и международни архитектурни произведения и мащабни строителни проекти, както и на най-съвременните строителни технологии,  достойни за награди.

Гости на SHARE България 2023 ще бъдат международно признати личности в областта на архитектурата:

  •     Франсоа Валентини, основател на VALENTINY hvp architects, Люксембург
  •     Елс Вербакел, съосновател на Derman Verbakel Architecture
  •     Максимилиано Арокет, директор на Amanda Levete Architects, Великобритания
  •     Стефано Капранико, сътрудник UNStudio, Нидерландия
  •     Давид Никурадзе, основател на Spectrum, Грузия
  •     Константинос Константи, основател на Constanti Architects, Кипър
  •     Арманд Вокши, основател на Avatelier, Албания
  •     Мариана Турку, директор X-Architecture & Engineering, Румъния
  •     Тихомир Казаков, управляващ съдружник в SGI Architects & Masterplanners, България
  •     Атанас Николов, съосновател на WE:R Architecture & Design Studio, България

Събитието се организира от SHARE Architects в партньорство с Камарата на архитектите в България.

SHARE Architects Network – свързва архитекти и изпълнители в Централна и Югоизточна Европа

През последните 25 години форумите на SHARE Architects се превърнаха в ключова платформа за създаване на контакти между архитекти и строители в Централна и Югоизточна Европа. SHARE предоставя полезна рамка за опознаване и разбиране на многообразието от съвременни архитектурни прояви. Понастоящем събитията на SHARE Architects се провеждат в 16 държави и са спомогнали за развитието на общност от над 50 000 професионалисти.