IN MEMORIAM: Напусна ни акад. Георги Стоилов

IN MEMORIAM: Напусна ни акад. Георги Стоилов

Камарата на архитектите в България изразява най-искрени съболезнования по повод кончината на акад. арх. Георги Стоилов – изключителен професионалист, общественик и творец, посветил живота си на архитектурната професия. Негова лична кауза бе да обединява и стимулира архитектите от цял свят в търсене на нови перспективи и тенденции в развитието на архитектурата. Популяризирането на българското архитектурно наследство по света също бе важна мисия, за която работеше през годините. През 2022 г. арх. Стоилов навърши  93 години, но не спираше да твори и да се вълнува от проблемите на архитектурната гилдия. През октомври тази година бе удостоен с наградата на КАБ за цялостно творчество и принос в развитието на архитектурата.

Акад. Стоилов е автор на много сгради и архитектурно-скулптурни паметници, сред които столичния хотел „Рила“; сградата на БНР; хотелски комплекс „Орбита“ (София); Международен младежки лагер, хотелите „Интернационал“, „Емона“, „Рубин“ и „Акациите“; Националния център за въздушен контрол; резидентски комплекс в Дубна, Русия; мемориалите „Бузлуджа“, „Беклемето“ и пантеона „Гургулят“; мултифункционален еко небостъргач в Москва; жилищен комплекс в Ростов на Дон и голяма серия важни обществени сгради за столицата на Казахстан – Астана.

Кмет е на София между 1967 и 1971 година. Министър на Министерство на архитектурата и благоустройството през 1971–1973 г.

Той е един от създателите на Съюза на архитектите в България и дългогодишен негов председател. Начело е на Международния съюз на архитектите (1985 – 1987). Автор е на идеята през 1985 г. за учредяване на Световния ден на архитектурата по време на своя мандат като председател на МСА.

От основаването през 1987 г. на Международната академия по архитектура Георги Стоилов е неин президент, а от 13 май 2018 г.  – почетен президент.

Акад. Георги Стоилов е почетен гражданин на София от 2004 година, носител на орден „Стара планина“ I степен „за особено големи заслуги в архитектурата“ (2010 г.) и на орден “Кирил и Методий” I степен.

Автор е на книги, студии и статии върху различни проблеми на архитектурата.

Поклон пред светлата памет на арх. Стоилов!

Поклонението ще се състои на 20.12.2022 г. в 11:00 ч. в ритуална зала на Централни гробища София.