Участвайте в „Български архитектурни награди 2023“!

Участвайте в „Български архитектурни награди 2023“!

Започва петото издание на ежегодния конкурс на КАБ

Камарата на архитектите в България (КАБ) Ви кани да участвате в петото издание на конкурса „Български архитектурни награди“. Това е най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който отличава добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство. Наградените в конкурса проекти се номинират за престижните европейски награди за съвременна архитектура “Мис ван дер Рое”.

Кандидатстването е лесно и безплатно чрез електронната платформа на наградите baa.kab.bg. Документи ще се приемат до 15 септември. Официалната церемония по награждаване ще се състои на 28 септември в хотел Sofia Hotel Balkan.

В конкурса могат да участват проекти, които са реализирани в периода от септември 2021 г. до септември 2023 година. Това могат да бъдат нови сгради без ограничение в площта, обема и функцията; реконструкции; модернизации и адаптации на стари сгради; интериори; градски пространства. Допуска се участието на проекти, които не са напълно завършени, но се намират в довършителен етап на строителството, непосредствено преди въвеждане в експлоатация. Всеки участник в конкурса може да подава неограничен брой проекти. 

Както всяка година отличителна черта на конкурса е безпристрастното международно жури от архитекти със забележителни сгради и постижения в портфолиото си. Тази година председател на журито ще бъде Франсоа Валентини, основател на VALENTINY hvp architects в Люксембург. Той преподава архитектура от Трир през Виена до Шанхай и e обявен за един от стоте най-добри архитекти в света през 2016 година. Останалите членове на журито са следните: Максимилиано Ароцет,  директор на AL_A , Великобритания; Давид Никурадзе, основател на SPECTRUM, Грузия; Стефано Капранико, UNStudio, Нидерландия и Биляна Асенова, основател на Unas Studio, носител на наградата на “Български Архитектурни Награди 2022”.

Международното жури определя една голяма награда и 4 специални. Носителят на голямата награда получава статуетка със знака на “Българските архитектурни награди 2022”, както и диплом, придружен от сертификат с рецензии от международното жури. За носителите на специалните награди също са предвидени статуетки и дипломи с рецензии от журито.

Повече за правилата на конкурса, както и информация за миналите му издания можете да откриете на страницата на “Български архитектурни награди”: https://baa.kab.bg/