УАСГ откри новата учебна година с над 600 първокурсници

УАСГ откри новата учебна година с над 600 първокурсници

Арх. Константин Пеев поздрави студентите от името на КАБ

„Честито! Новата учебна година започна! Бих искал да пожелая на всички студенти успешно обучение, прекрасни дипломни проекти, много нови и забележителни сгради и съоръжения“. С тези думи зам.-председателят на Камарата на архитектите в България (КАБ) арх. Константин Пеев поздрави студентите при откриването на новата учебна година в Унивеситета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) на 19 септември. Пред препълнената аула „Максима“ арх. Пеев припомни, че архитектурата е в основата на материалната култура на обществото и оказва пряко влияние върху светоусещането на всеки човек. Той посъветва студентите да не спират да се развиват и да дават максимума от себе си по пътя на усвояването на професията. Арх. Пеев обърна внимание на необходимостта от преосмисляне и прецизиране на броя на дипломантите в архитектурните и инженерни специалности с оглед нуждите на държавата и бизнеса.

Над 600 първокурсници бяха посрещнати с празнична церемония, на която присъстваха заместник-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров, главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков, председателят на РК София град на КАБ арх. Васил Василев, председателят на Съза на архитектите в България проф. д-р арх. Тодор Булев, посланикът на Сирия г-жа Орас Махмуд и много други.

„Изключително радостно е, че толкова млади хора са решили да останат в България, защото именно те ще я изградят през следващите години. Пожелавам ви да се надграждате и да учите, защото най-добрата реклама е вашият труд. В нашата професия работи само и единствено името. Тогава ще установите, че клиентите сами идват при вас“, отправи напътствие към кандидат-висшистите главният архитект на София Здравко Здравков. 

Председателят на РК София град към КАБ арх. Васил Василев посъветва студентите да не разчитат само на теоретичните знания, а да мислят за практикуването на професията, като прилагат най-добрите практики в студентските си проекти и се възползват от глобалните ресурси и възможности, които предоставя 21 век.

Председателят на САБ проф. д-р арх. Тодор Булев отправи покана към студентите да посетят Централния дом на архитекта в София, за да се запознаят с дейността му и да общуват с професионалистите, които вече упражняват архитектурната професия. Той подчерта, че УАСГ е  комплексен университет, тъй като архитектурната и инженерната професии са призвани да бъдат в постоянно взаимодействие, за да реализират качествен продукт.

Приветстие към студентите отправи и ректорът на УАСГ проф. д-р инж. Иван Марков. Той напомни, че това е най-старото висше техническо училище в България и е създадено в тежки условия в разгара на Втората световна война, като възпитаниците на УАСГ са изградили над 80% от сградите и съоръженията в страната.

„Откриването на новата учебна година е един от най-радостните дни в живота на университета, защото виждаме залата препълнена с млади хора, дошли да се образоват, да трупат опит, знания и умения. Това ни изпълва с радост и гордост. Добре дошли в УАСГ. Желая ви здраве, бодрост и упоритост в усвояването на професиите, които изучавате“, приветства студентите проф. Марков.

Откриването на новата учебна 2022 – 2023 година съвпада и с 80-годишнината от основаването на УАСГ. По този повод богата програма от разнообразни събития очаква студентите, преподавателите и всички посетители на университета през следващите месеци.

Висшето строително училище „Любен Каравелов“ в София също откри новата академична година миналата седмица. Специални гости на церемонията на 12 септември бяха зам.-преседателят на КАБ арх. Константин Пеев, главният секретар на САБ арх. Ваня Фурнаджиева и зам.-кмета на Район „Красна поляна“ Стоян Танев. Председателят на Съюза на европейската културна и научна общност Росица Златанова връчи на ръководството на университета престижното „Златно отличие“, поздравителни адреси изпратиха президентът на България Румен Радев, председателят на КИИП инж. Марин Гергов и много други.

Пресцентър КАБ