Постигане на баланс: Архитектурни иновации и адаптация в едно постоянно променящо се общество

Постигане на баланс: Архитектурни иновации и адаптация в едно постоянно променящо се общество

Темата за баланса между качеството на архитектурния дизайн, естетиката и околната среда ще бъде разгледана от арх. Константинос Константини на Share Bulgaria 2023. Той е постоянно ангажиран с неуморно изследване на нови архитектурни форми и проучвания относно възможността за развитие и адаптация на архитектурата, като отговор на постоянно променящите се нужди на съвременното общество.

Форумът SHARE България 2023 ще се проведе на 28 септември в София Балкан Палас и се организира от SHARE Architects, най-голямата мрежа, посветена на професионалистите в областта на архитектурата и строителството в Централна и Югоизточна Европа, заедно с Камарата на архитектите в България (КАБ). “Фасади: дизайн и технологии”, “Мащабни строителни проекти” и “Архитектура за добър живот” са основните теми, които ще бъдат разгледани в програмата на Международния форум за иновации в архитектурата и технологиите.

Знаково събитие

SHARE България 2023 ще предостави на участниците достъп до знания и нови възможности за сътрудничество. На аудиторията ще бъдат представени съдържателни технически подробности за мащабни проекти, както и вдъхновяващи идеи от лектори, иноватори в областта на архитектурата и строителните технологии, признати на национално и международно ниво.

Билети можете да купите тук

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ГОСТА | Constantinos Constanti

Константинос Константи е директор на архитектурното бюро ENAprosEKATO – Constanti Architects, което той основава през 2002 г. В момента то е едно от най-известните архитектурни бюра в Кипър, всепризнато със своето качествено дизайнерско решение и елегантна естетика. Участва е в голям брой различни по мащаб и сложност проекти – от малки къщи до големи търговски комплекси.

Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. В периода 2001-2005 г. е председател на Кипърската асоциация на архитектите. Преизбран е през 2009 г. и остава председател до 2014 г. В периода 2006-2012 г. е член на Съвета по дерогации (ΣΥ.ΜΕ.ΠΑ.). Между 2012-2018 г. е член на Съвета по градско планиране. В периода 2005-2011 г. е заместник-председател на Кипърската научно-техническа камара (ETEK). През 2011 г. е преизбран за член на Управителния съвет на ETEK и изпълнява длъжността Първи заместник-председател до октомври 2020 г. От октомври 2020 г. той е председател на ETEK.

През последните 10 години Constanti Architects е изготвя и реализира над 400 проекта. Основната идея е балансът между качеството на архитектурния проект, естетиката и околната среда. Фирмата, както и нейният директор, са ангажирани в полагането на непрестанни усилия за проучване на нови архитектурни форми и изследване на възможностите на архитектурата да се развива и адаптира към постоянно променящите се нужди на съвременното общество.

РАБОТА – Проекти на Костантинос Константи

Хотел Flamingo Paradise Beach

Целта на проектантския екип, определена още в началото на процеса на проектиране на хотел Flamingo Paradise Beach, е да се постигне визуално и физическо обединение на града с морето. Разположен в Паралимни, по-голямата част от стаите на хотела са над нивото на земната повърхност, докато общите части са под нивото на улицата (използвана е разликата във височината между улицата и морето), което създава възможност за по-добра перспектива.

Създава се пряка пътека, която започва от главния път и преминава през всички нива на хотела, за да завърши на плажа или на наблюдателния мост/платформа, със спокойна и безпрепятствена панорамна гледка към морето.

Водна къща

Намерението на архитектите е да използват изключителния климат на Кипър, с цел премахване на границите между вътрешното и външното пространство. Отправната точка на проектирането е превръщането на пространството в преживяване, при което богатата външна растителност и озеленените повърхности са продължение и активна част от интериора.

Това първоначално намерение ръководи всеки архитектурен ход и всеки строителен детайл. Осите на движение се превръщат в конструктивни оси на сградата. Още от улицата пряката пътека на посетителя става основата, върху която е изградена къщата. Естественият път до входа се превръща в движение на погледа от зоната за посрещане на гостите до това, което следва по-нататък. Едновременно с това на потребителя се предлага да избере между личното и публичното пространство, водейки до отчетливо разделение на начина на ползване, което за финал се обединява естетически чрез външната среда.

NEO Plaza

Разположен в Никозия, образът на типично кипърско традиционно село вдъхновява архитектурата на Neo Plaza, развлекателно/търговско селище.

Особеностите за проекта са определени чрез пространствен анализ на историческото село и допълнителните характеристики, които го съставляват.

Гости на SHARE България 2023 ще бъдат международно признати личности в областта на архитектурата:

  • Франсоа Валентини, основател на VALENTINY hvp architects, Люксембург
  • Елс Вербакел, съосновател на Derman Verbakel Architecture
  • Максимилиано Арокет, директор на Amanda Levete Architects, Великобритания
  • Стефано Капранико, сътрудник UNStudio, Нидерландия
  • Давид Никурадзе, основател на Spectrum, Грузия
  • Константинос Константи, основател на Constanti Architects, Кипър
  • Арманд Вокши, основател на Avatelier, Албания
  • Мариана Турку, директор X-Architecture & Engineering, Румъния Тихомир Казаков, управляващ съдружник в SGI Architects & Masterplanners, България
  • Атанас Николов, съосновател на WE:R Architecture & Design Studio, България
  • Събитието се организира от SHARE Architects в партньорство с Камарата на архитектите в България.

SHARE Architects в България

Форумът SHARE в България е сред водещите събития, посветени на архитектурата и иновативните технологии в страната. Неговият международен обхват привлича участници от всички краища на България, както и уважавани гости от водещи архитектурни фирми от Европа и отвъд. Форумът служи като платформа за представяне на най-актуалните национални и международни архитектурни произведения и мащабни строителни проекти, както и на най-съвременните строителни технологии, достойни за награди.

SHARE Architects Network – свързва архитекти и изпълнители в Централна и Югоизточна Европа

През последните 25 години форумите на SHARE Architects се превърнаха в ключова платформа за създаване на контакти между архитекти и строители в Централна и Югоизточна Европа. SHARE предоставя полезна рамка за опознаване и разбиране на многообразието от съвременни архитектурни прояви. Понастоящем събитията на SHARE Architects се провеждат в 16 държави и са спомогнали за развитието на общност от над 50 000 професионалисти.