“ОТЛИЧНИЯТ ДИЗАЙН Е ПРАВО, НЕ ПРИВИЛЕГИЯ”

“ОТЛИЧНИЯТ ДИЗАЙН Е ПРАВО, НЕ ПРИВИЛЕГИЯ”

Заповядайте на 30-ти Май 2019г. в Националния дворец на културата- Конгресен център София за един вълнуващ ден с презентации на награждавани проекти, дискусии и работилници на всички неща отнасящи се за архитектурата и отвъд нея.

Форумът SHARE е международна верига от архитектурни конференции и събития в Централна и Източна Европа. Ние събираме водещи архитекти от изявени фирми, за да обсъдим наскоро наградените им проекти от най-големите архитектурни конкурси по света.

SHARE SOFIA 2019 се организира от Културна Асоциация  PROEVENT и Камарата на Архитектите в България. Арх. Борислав Игнатов, Председател на Камарата на Архитектите в България ще е водещ на конференцията. Третото издание на SHARE Sofia ще се състои от 3 панела: София утре, Официални Презентационни панели и Презентация на Специалния Гост. Специалният гост Карол Рос Барни, основател на Рос Барни архитекти-САЩ ще представи специалната презентация.

Лектори на SHARE Sofia 2019:

 

Главен Лектор – Карол Рос Барни (САЩ)- Основател на Рос Барни Архитекти

Карол Рос Барни, FAIA, е в авангарда на създателите на публични пространства от основаването на архитектите Рос Барни през 1981 година. С кариера над 40 години, Карол е допринесла значително за застроената среда, професията и архитектурното образование. Като архитект, урбанист, ментор и лектор тя неумолимо се застъпва за това, че отличният дизайн е човешко право, не привилегия за малцина.

 

Визията на Рос Барни за Riverwalk VIA WBEZ:

Една от най-трудните и интересни задачи пред Карол Рос Барни е обновяването на пешеходното пространство около реката в Чикаго Riverwalk. Тя проявява въображение, професионализъм и постоянство и го превръща не само в парк, а и в многофункционално и живо градско пространство.

CHICAGO RIVERWALK, © IWAN BAAN AND KATE JOYCE STUDIOS

CHICAGO RIVERWALK, © IWAN BAAN AND KATE JOYCE STUDIOS

 

Главен лектор Санжай Пури (Индия) – Основател на Санжай Пури Архитекти

Той е лектор на многобройни международни архитектурни събития и жури на реномирани професионални архитектурни конкурси, включително водещия европейски форум на архитектите включително световния фестивал на архитектурата. Санжай Пури архитекти са носители на над 114 международни архитектурни награди включително и за най-добрата жилищна сграда в света през 2017 г. на LEAF награди в Лондон и най-добър световен проект за бъдеща инфраструктура от 2017 г. на Световния фестивал за архитектура, Берлин.

“Добрата Архитектура не се ограничава в решаването само на функционални изисквания, а се съобразява с особеностите на контекста, като климат, култура и история. В нея хората изпитват цялостен комфорт на дух и физика”

SHIVA MUSEUM, JAIPUR, RAJASTHAN, INDIA: 2018 WINNER OF BEST FUTURE CULTURAL BUILDING WORLDWIDE, PLAN AWARDS, ITALY

 


 

Специален лектор – Керем Ергиноглу (Турция) – Партньор на Erginoğlu & Çalışlar

Erginoğlu & Çalışlar архитекти са независима архитектурна фирма основана през 1993 в Истанбул от Hasan Çalışlar и Kerem Erginoğlu.  Девиза на компанията е да разглежда всеки проект в неговия индивидуален контекст и да допринася за него чрез иновативни архитектурни решения. Фирмата има богат опит, натрупан чрез успешното завършване на широк спектър от национални и международни проекти от различен мащаб.

“Проект Demirbuku Houses въплъщава нашите идеи за това как архитектурата може да съществува в хармония с природата. Моята философия на дизайна и тази на моята фирма се върти около понятия като уважение и хармония към природата и нашите ресурси.”

BODRUM DEMIRBUKU HOUSES

BODRUM DEMIRBUKU HOUSES

 


 

Лектор по темата осветление – Елефтериа Деко (Гърция) – Основател на Елефтерия Деко осветителен дизайн

Елефтериа Деко е добре познат осветителен дизайнер в развлекателната индустрия.  От 1990 г. е проектирала осветлението на повече от 450 пиеси, музикални и танцови изпълнения, опери и художествени инсталации, за които е получила страхотни рецензии и награди, включително „Жена творец на годината за 2009“ за приноса си към изкуствата и изпълнения като дизайнер на осветление в Гърция.

OFFICE BUILDING, FALIRO, ARCHITECTURAL DESIGN: SPARCH / SAKELLARIDOU – PAPANIKOLAOU ARCHITECTS

OFFICE BUILDING, FALIRO, ARCHITECTURAL DESIGN: SPARCH / SAKELLARIDOU – PAPANIKOLAOU ARCHITECTS

 


 

Гост лектор–Ангел Захариев (БЪЛГАРИЯ) – Основател и мениджър на A&A Архитекти

През годините на своята професионална кариера, арх.Захариев е изградил голям опит в проектирането на българския пазар, а и отлична връзка с местни и международни професионалисти. Като лидер на проектантския екип на ‘A&A Архитекти, арх.Захариев е отговорен за дизайна на едни от най- разпознаваемите проекти в България за последните години като: Бизнес Парк София, Capital Fort, Музейко и много други.

 


 

Гост лектор–Тихомир Казаков (БЪЛГАРИЯ) – Регионален директор в Stephen George International

Тихомир Казаков е менджър на софийското подразделение на Stephen George International. Той е заместник директор определящ политиката на фирмата и професионалната квалификация на екипа.

 

KAMENITZA - SGI

KAMENITZA – SGI

 


 

Гост лектор – Джулиан Уейър (Дания) – Партньор в C.F. Møller Architects

Джулиан Уейър има богат опит в областта на архитектурата, ландшафтната архитектура и градския дизайн, включително многобройни победи в конкурси. Работи по проекти в Дания, Германия и Великобритания, както и по света. Той също така е международен преподавател по и е автор на статии и публикации.

THE MAERSK TOWER IN 2017 WON THE COPENHAGEN MUNICIPAL AWARDS, THE COPPER IN ARCHITECTURE AWARD, THE WORLD ARCHITECTURE FESTIVAL (WAF) AWARD.

THE MAERSK TOWER IN 2017 WON THE COPENHAGEN MUNICIPAL AWARDS, THE COPPER IN ARCHITECTURE AWARD, THE WORLD ARCHITECTURE FESTIVAL (WAF) AWARD.

 


 

Гост лектор– Станислав Денко (Полша) – Директор и основател на Wizja Sp. z o.o.

Едни от най- забележимите проекти на Станислав Денко са: Посолството на република Полша в Ню Делхи, Индия (1973-1978), Частна къща в Любомерж (1975), Международно летище, Терминал I „Йоан-Павел II“ Краков-Балице (1989-1994) и последващото разширяване (1999-2001), Жилищна сграда Sinsen Panorama в Осло, Норвегия (2000-2004).

Формата в Архитектурата сама по себе си не е цел. Тя е резултат от творческия процес, в който предназначението се комбинира с културните дадености и местните особености”.

 

THE CENTER OF DOCUMENTATION OF THE ART OF TADEUSZ KANTOR ‘CRICOTEKA’

THE CENTER OF DOCUMENTATION OF THE ART OF TADEUSZ KANTOR ‘CRICOTEKA’

 


 

Гост лектор– Деан Лах (Словения) – Собственик на Enota

Деан Лах е роден през 1971 година в Марибор, Словения и завършва архитектура в университета в Любляна през 1988. Същата година той става съосновател на архитектурното студио Енота, и оттогава работи там като партниращ архитект. За проектите си в Enota той е получил много архитектурни награди, работата му е представяна на много изложби и е публикувана в издания и статии по целия свят.

”Постоянните промени и новите сложни ситуации в света около нас ни карат да мислим за нови архитектурни и градски решения. За да отговорим на тези нови въпроси, ние вярваме, че е време да надминем границите на конвенционалната дисциплина, поставена основно от нашите културни среди. Екипът на архитектите на Enota се фокусира върху проектирането на среда, където изследването на съвременните социални организации и използването на нови технологии се преплитат, за да се създадат иновативни и ефективни решения. Решенията на Enota са силно повлияни от изследвания, интерпретация и разработване на социални, организационни и проектни алгоритми, които произтичат от природата. Резултатът е винаги силно свързване на сградите с околната среда, която ги заобикаля”.

PTUJ PERFORMANCE CENTER © MIRAN KAMBIČ

PTUJ PERFORMANCE CENTER © MIRAN KAMBIČ

 


 

Гост Лектор – Дорте Кристенсен (Холандия) – Архитект директор Ателие PRO

За да повлияе на социалната динамика, Дорте Кристенсен обича да играе с преходите между жилищна и обществена архитектура. Примерни проекти са наградените Медицински център Меандър, болница Адмирал де Руйтер, Център за грижи за настанените в Шелдехоф и Център за грижи Willibrord. Дорте вярва в многофункционалното използване на сградите. Културният център Клинкер и интериорът на кметството на Девентер демонстрират баланса между функционалност и социална стойност. Дорте често е известен лектор в множество конфернции и форуми за образователна, болнична и социална архитектура.

 

TRANSFORMATION SCHELDEHOF RESIDENTIAL CARE CENTRE – WAN AWARD HEALTH CARE 2018 WINNER

TRANSFORMATION SCHELDEHOF RESIDENTIAL CARE CENTRE – WAN AWARD HEALTH CARE 2018 WINNER

 


 

Гост лектор– Матей Бленкуш (СЛОВЕНИЯ) – Асоцииран Професор в университета Любляна, Факултет Архитектура

Матей Бленкуш е доцент и декан на Архитектурния факултет на университета в Любляна, където преподава дисциплината “Структура и Дизайн”. Получава докторска степен от архитектурния факултет на университета в Любляна, а магистърската му работа подадена в Технологичния университет в Хелзинки (днес университет Аалто) е наградена като най- добра дипломна работа през 1999 година.

 

BUILDING AND RENOVATION OF THE PLANICA SKI JUMPING CENTRE

BUILDING AND RENOVATION OF THE PLANICA SKI JUMPING CENTRE

 


 

ПРОГРАМА

За пълната програма на събитието и целият списък с лектори вижте сайта:

https://share-architects.com/

 

БИЛЕТИ

Ако все още не сте имали възможността да се сдобиете с билет, бихме искали да ви запознаем с нашите специални предложения. За повече информация относно наличност и допълнителни привилегии, посетете официалния ни сайт:

official ticket page for SHARE

  • Standard – 49€ ( 29€ за членове на КАБ). Членовете на Камарата на Архитектите в България (КАБ) ползват намаление при регистрация, въз основа на получения код от Камарата. Намалението важи само за Standard билет.
  • Young – 15€. само за лица под 30 години. Пакетът включва всички преимущества на Standard билет.
  • Business – 499€. Включва достъп до лекциите на SHARE Sofia 2019 за двама посетители, плюс допълнителни привилегии.

Културно сдружение Pro Event

Основните цели на Про-културното сдружение Pro Event са да осигурят достъп до култура за различни категории аудитория чрез организиране на специфични събития, осигуряване и развитие на форми на непрекъснато обучение на специалисти от различни професионални направления, овластяване и повишаване на активното участие на гражданите в ред да допринесе за развитието на общността, гражданското образование и участието на децата и младите хора в живота на общността, организиране на кампании за повишаване на осведомеността и популяризиране на културни теми, идеи и ценности, чрез действия за подкрепа на диалога и културния обмен.