Откриха предпремиерно българския павилион на Венецианското биенале

Откриха предпремиерно българския павилион на Венецианското биенале

Българският павилион на 18-ото Архитектурно биенале във Венеция бе предпремиерно открит днес от министъра на културата Найден Тодоров. В събитието участва делегация от представители на Камарата на архитеките в България (КАБ), сред които председателят арх. Владимир Милков, зам.-председателят арх. Мартин Христов, председателят на РК София град арх. Васил Василев, председателят на РК Хасково арх. Нина Танчева, арх. Мартин Микуш, член на УС и арх. Ивайло Петков, който съдейства за организацията на българското участие. Присъства и бившият председател на Съюза на архитектите в България проф. д-р арх. Тодор Булев, който бе председател на журито в конкурса за кураторска концепция.

Офицалното откриване на българския павилион за широката публика ще се състои на 20 май и ще се излъчва на живо на следния линк: https://www.facebook.com/events/946213919851577

“България не беше участвала в изложението за архитектура във Венеция от 2008 г. насам. Цялостната организация на нашето присъствие тук днес е осъществена от Министерството на културата с активното участие на Камарата на архитектите, Съюза на архитектите и Съюза на урбанистите в България. Всички ние заедно изградихме ясна и устойчива процедура, чрез която избрахме куратор и автори, които да представят достойно страната ни в световния архитектурен форум. Изложбата представя изключително важен проблем, който ще ни тревожи и ще настоява за решение, защото това са напуснати места, които са били пълни с живот и символ на просперитет“, коментира при откриването на павилиона министърът на културата Найден Тодоров.

Председателят на КАБ арх. Владимир Милков благодари на бившия министър на културата проф. Велислав Минеков за оказаното съдействие в процеса по организация и наемане на изложбено пространство за завръщането на България в световния форум. 

Кураторът Борис Тикварски благодари от името на авторския екип за предоставената възможност да бъде осъществен този важен проект. Освен него от екипа присъстваха арх. Божидара Вълкова и фотографът Александър Дюмарей.

Сред официалните гости на събитието бяха още зам.-министърът на културата Марина Василева, президентът на Архитектурния съвет на Европа арх. Рут Шагеман, посланикът ни в Италия Тодор Стоянов, почетният ни консул в Италия за област Венето – Пиер Джовани Козмо, арх. Александър Стайнов от Министерството на културата, Комисар на националното ни участие и много други.

„Образованието е движението от тъмнина към светлина“ е темата на кураторския проект, с който нашата страна участва в международното изложение след прекъсване от 15 години. Проектът бе избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите. Той поставя на дневен ред проблема с обезлюдяването и изоставените училища в малките населени места.

Сценографията на изложбата е нещо повече от обикновен фон – това е платформа за задълбочено вглеждане и размисъл, която подтиква посетителите да участват в диалог за предизвикателствата, пред които сме изправени. За пълноценното представяне на българския проект помага и чудесният избор на Зала „Тициано“ с прилежащия двор. Изложбеното пространство е наето до 2025 г., което е отлична предпоставка за успешно явяване на нашата страна и в следващото Биенале.

18-ото архитектурно изложение във Венеция е под надслов „Лаборатория на бъдещето“. Биеналето се провежда от 20 май до 26 ноември 2023 г., а предварителното откриване е на 18 и 19 май. Участието на България в престижния форум е под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.