Над 10 000 души са посетили българския павилион на Венецианското биенале

Над 10 000 души са посетили българския павилион на Венецианското биенале

Над 10 000 души са посетили българския павилион на Венецианското биенале за архитектура 2023 от началото на изложението, което бе открито в края на май. Независимо, че е разположен извън основните локации на Венецианското биенале – Giardini и Arsenale, българският павилион се превърна в притегателно място за почитателите на архитектурата и изкуството.

Mнoгo oт посетителите ca cпoдeлили своите впечатления по темата на павилиона „Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“ в книгата за отзиви. Cpeд тяx ce cpeщaт ĸaĸтo cилни eмoции, тaĸa и ĸoнcтpyĸтивни пpeдлoжeния и мoтивиpaни мнeния.

Концепцията на павилиона е посветена на демографската криза в България, големия брой изоставени училища и изследва възможностите за възраждане на тези райони.

Авторите на проекта организираха поредица от събития, на които бе дискутирана ролята на архитектурата и урбанизацията във възстановяването на обезлюдените райони. Участниците изследваха възможностите за внедряване на технологии и развитие на малките и изоставени населени места. Предложени бяха разнообразни решения като създаването на нови пространства, културни центрове, туристически обекти и подкрепа за местното производство и различни източници на енергия.

Оригиналната концепция за образованието в съчетание с автентични мебели от България осигури висока оценка на българския проект от най-голямата и популярна медийна платформа за култура и съвременно изкуство в Италия – Artribune.

Проектът „Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“ на POV Architects бе избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите в България.

Според кураторите, в изоставените и пустеещи сгради може да се вдъхне нов живот, затова чрез павилиона те искат да предоставят платформа за дискусия и обмен на информация.

Българският павилион може да бъде разгледан от гостите на Биеналето за архитектура до 26 ноември тази година.