Наближава крайният срок за ранна регистрация в конкурса ARCHINOVA 2022

Наближава крайният срок за ранна регистрация в конкурса ARCHINOVA 2022

Конкурсът ARCHINOVA 2022 стартира на 11 април. Крайният срок за ранна регистрация е 22 май, а стандартната регистрация е от 23 май до 31 юли. Годишните награди ARCHINOVA дават възможност на архитектите да представят своите постижения и да демонстрират идеи и възможности в категории като „Проекти“, „Реализации“ и „Концепции“. Новото в деветото издание на конкурса е допълнителното направление „Урбанизъм, ландшафтен дизайн и градска среда“. Вижте повече за членовете на журито, което ще оценява в две категории.

Жури в категории „Архитектура“:

Проф. д-р арх. Георгий Станишев

Архитект и архитектурен критик с международна известност, професор и доктор по архитектура в УАСГ, професор на Международната академия на архитектурата. Георгий Станишев е основател на бюро „Проекти Джи Ес“ и автор на редица архитектурни проекти и реализации в България, Гърция, Кипър, Русия, Австрия и други страни. Куратор е на архитектурни изложби в България и чужбина, включително и куратор на Българската изложба на Архитектурното Биенале във Венеция 2008. Автор е на монографии по теория на архитектурата, както и на Sofia Architectural Guide. Проф. д-р арх. Георгий Станишев е участник в международни журита на архитектурни конкурси.

Арх. Искрен Галев

Завършва УАСГ през 2003г. и от 2005г. е съосновател и управител на студио „Контрастер“, а от 2011г. е и партньор в архитектурно студио „ПАМ Консулт” с ръководител арх. Румен Първанов. Арх. Искрен Галев има награди в архитектурни конкурси, сред които: Трето място в национален конкурс “Национална художествена академия 2005“, Първа награда в „Архитектурна идея 2006“ – категория обществени обекти, Първо място, проект и реализация на „Благоустрояване на централната пешеходна зона на Пловдив“ към екип на студио „Драс Сити План“, финалист в международен архитектурен конкурс за “Нова регионална библиотека на Варна 2015“ и други.

Арх. Пламен Братков

През 1998г. завършва УАСГ със специалност „Архитектура“, а през 2004г. създава студио „Аедес“, което проектира емблематични сгради, сред които „Жаклин“, Q център, Urban model, Red Apple, частни и обществени интериори. От 2004г. арх. Пламен Братков е преподавател в УАСГ, катедра „Обществени сгради”. Има награди и участия в различни събития и форуми на архитектурна тематика в чужбина и у нас, журирал е в конкурси, има много участия във форуми и лекции, а сгради на студиото влизат в селекция за каталога на фондация „Яков Чернихов” (2008); за каталога на фондация „Мис ван дер Рое” за съвременна европейска архитектура (2009); за годишния каталог „20 европейски сгради” на списание А10 (2009); за каталога на Wienerberger “Brick’10” и “Brick’14”. „Аедес“ имат и Бронзов Визар 2007 г.

Арх. Крум Сергеев

Завършва УАСГ през 2007г. със специалност “Архитектура” в катедра “Жилищни сгради”. Междувременно работи в едно от водещите архитектурни студия в София, където допълнително усъвършенства своя професионален опит. От 2010г. до 2016г. заема позицията на водещ архитект и проектант в една от изявените строително-инвестиционни компании, чиято съвместна работа му дава възможност да натрупа голям опит в практиката, проектирайки десетки обекти, различни по функция и мащаб. От 2015г. до 2018г. води упражнения в УАСГ като асистент в катедра “Жилищни сгради”. Също така взема участие като лектор в редица строително-архитектурни форуми. През 2015г. арх. Сергеев основава “studio CREATIVE“, което работи съвместно както с частни инвеститори по малки обекти, така и с мащабни компании по редица ключови проекти.

Арх. Катерина Николова

Родена във Варна, през 2007г. се дипломира с отличие в Катедра „Обществени сгради“ на УАСГ. Работи в бюрото на арх. Симеон Цонков (Архитектурна група Цонков) и арх. Таня Глебова, преди да започне самостоятелна практика. Основава студиото „Николова + Партньори“ през 2021 година след 20 години професионална практика, 14 от които самостоятелно като архитект-ръководител проекти. Арх. Николова има реализирани многофамилни и еднофамилни жилищни сгради (като наградената Къща 007), детски и увеселителни съоръжения, обществени и жилищни интериори, както и инсталации.

Арх. Милица Петрова

SPACEMODE е архитектурно студио, създадено от арх. Милица Петрова и арх. Асен Игнатов с идеята за моделиране на пространството като едно цяло – функционалност, баланс, качество и хармонична връзка между визия, интериор и отношение към детайла. Студиото се фокусира върху урбанистични разработки, базирани на съвременните технологии Space Syntax и Deptmap, с цел осигуряване на добавена стойност и по-добра комуникационна и пространствена свързаност на средата. Има номинации и отличия в национални и международни архитектурни конкурси.

Арх. Петър Бубев

През 2008г. получава магистърска степен по „Архитектура“ в УАСГ, катедра „История и теория на архитектурата“. През 2009г. основава „Архформ“ ЕООД заедно със Славина Илиева–Бубева. От 2014 досега работи по множество проекти в партньорство с ASD – „Архитектурно студио Диагонали“. От 2015г. до момента е хоноруван преподавател в катедра „История и теория на архитектурата” в УАСГ. Има множество награди, а по-важни реализации са детска градина в с. Герман, сграда със смесено предназначение в Бургас, еднофамилна жилищна сграда в с. Лозен – KD_house, Kлуб за водни спортове Панчарево.

Арх. Димитър Паскалев

Има дългогодишен опит в областта на архитектурното проектиране и градско планиране, с проекти в България, Катар, Южна Корея, Швейцария. Партньор е в студио „Архитектоника Студио“ от 2004 година. Ръководи проектите на Белисимо бизнес център, Софарма и Литекс Тауърс, Летищна контролна кула София и множество други проекти за обществени сгради. Занимава се с изследователска дейност и иновации в областта на сградното строителство. От 2013 година ръководи Институт за нулево енергийни сгради. Участва като ръководител на екип в международния проект за развитие на иновационни фасади INDEWAG. Ръководи екип в проекта SDH2PM по програма Хоризонт 2020 за трансфер на технологиите на слънчеви топлофикации в България. Има регистрирани 4 патента на иновации в областта на сградното строителство. През 2016 реализира експериментална фасада с циркулираща течност за Qatar Green Building Council, Doha. През същата година ръководи проект, доставка и монтаж на иновационен стъклен покрив за Qatar Business Incubation Center. През 2019 година ръководи проект за демонстрационен павилион с иновационни фасади с циркулиращи течности на територията на БАН. Има множество награди.

Арх. Божидар Хинков

През 2003г. е завършил архитектура с отличие в УАСГ, а през 2016г. е избран за професор от Международната академия на архитектурата (МАА). От 2006г. до 2008г. е преподавател по архитектурно проектиране – водещ учебно студио във Висше строително училище в София, а от 2010 до 2012г. – в Европейския политехнически университет  в Перник.  Арх. Хинков (БД АРХ) има много награди от 2000-а година досега за своите проекти, сред които жилищни, индустриални и обществени. Арх. Хинков е избран от Академичния съвет на МАА за президент на Международния форум на младите архитекти.

Жури в категории „Урбанизъм, ландшафтен дизайн и градска среда“:

Чл.-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев

Арх. Ковачев е почетен професор и доктор по архитектура от Московския архитектурен институт (МАРХИ), доктор на архитектурните науки в Лесотехническия университет, професор на Международната академия на архитектурата и член-кореспондент на БАН. Той е чуждестранен член на Руската академия на архитектурата и строителните науки и почетен член на Украинската академия на архитектурата.

Заемал е различни длъжности във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и в Лесотехническия университет в София, като в момента във ВСУ е ръководител катедра „Архитектура и урбанистика“, а в ЛТУ е ръководител на отдел „Инфраструктурни проекти“ и председател на Общото събрание. И в двата университета многократно е член на факултетни, академични, научни, хабилитационни и други съвети. Ръководител е на 19 докторанти и на 106 дипломанти.

Чл.-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев е експерт на МОСВ за оценка на въздействието върху околната среда, на Националната агенция за оценяване и акредитация при Министерския съвет, както и на Министерството на културата за дейности, свързани с опазване на културните ценности.

Арх. Ковачев е член на САБ, КАБ, на УС на Българския съвет за устойчиво развитие, на Федерацията на Научно-техническите съюзи в България, на Съюза на учените в България, както и на над 10 редакционни съвета на издания по архитектура, ландшафтна архитектура, екология, инженерство у нас и в чужбина.

От 1998г. арх. Ковачев е носител на Почетния знак на Лесотехнически университет. От 2014г. е почетен гражданин на родния си град Карнобат, носител е на Почетния знак на Столична община и е почетен член на СЛА. Носител е на архитектурни награди, награда за принос в областта на науката и висшето образование и много други награди за научно и проектантско творчество в национални и международни конкурси.

Арх. Ковачев е автор на 29 монографии, книги, учебници и справочници, на над 150 научни и над 100 научно-информативни публикации, на 104 научни доклада на национални и международни конференции, на 45 доклада за ОВОС.  Автор е и на над 170 устройствени планове и инвестиционни проекти, а като ръководител екип е спечелил два проекта по европейски оперативни програми за Лесотехническия университет. В момента работи по Подробния устройствен план на Борисовата градина в столицата.

Доц. ланд. арх. Григор Перчиклийски

Придобива магистърска степен „ландшафтен архитект“ в Лесотехнически университет през 2005г. От 2016г. до днес е и преподавател в ЛСУ и УАСГ. Доц. ланд. арх. Перчиклийски е с повече от 18 години опит в областта на инвестиционното проектиране. Съосновател и управител е на „Дизайн Груп Студио“ ООД от 2007г. до днес. Ръководител е на проектантски колектив в различни инвестиционни проекти в България и чужбина, има и много награди от конкурси.

Доц. д-р арх. Ясен Кьосев

Завършил е Първа английска гимназия през 1993г. и УАСГ през 1999г. През 2001г. е специализант в Департамента по градско планиране на Кралския технически университет в Стокхолм (KTH). През 2004г. защитава докторска дисертация в катедра „Градоустройство“ в УАСГ. Има трайни професионални интереси към градска история и развитие на градските центрове. Участва в значими конкурси и устройствени проекти в екип под ръководството на проф. Иван Никифоров. Автор е на проекти за жилищни и ваканционни сгради и комплекси. Преподавател е в катедра „Градоустройство“ на Архитектурния факултет в УАСГ от 2003г., хабилитира се като доцент през 2011 г. В периода 2011-2015г. е зам.-декан на АФ, а от 2020г. е ръководител катедра.

Ланд. арх. Добромира Лулчева

Завършва магистърска степен по ландшафтна архитектура в Лесотехническия университет. Съосновател и собственик е на LANDSCAPE DESIGN STUDIO. Работи в сферaта от 15 години по различни по мащаб проекти – градски паркове и градини, жилищни комплекси и квартали, бизнес и офис сгради, еднофамилни градини и апартаментни тераси. Сътрудничи си с водещи архитектурни студия и ръководи проектирането на откритите пространства на многобройни обекти. Автор е на статии за ландшафтна архитектура в различни издания за градска среда и архитектура в България и извън нея.  Цялостния и интегриран подход в дизайна носи на ланд. арх. Добромира Лулчева и Landscape Design Studio престижни награди от български и международни конкурси, публикации и участия в професионални издания и форуми.

Ланд. арх. Евдокия Борисова

Завършила е Лесотехническия университет през 2001г. и следвайки вече 20 години пътя на професионалното си призвание, е имала възможността да създаде разнообразни по функция, площ, стил и предназначение пространства: градски и лесопаркове; мемориални градини, обекти паметници на културата, площади; благоустройство на жилищни квартали, улично озеленяване; жилищни комплекси от затворен тип, прилежащи зелени площи към сгради; детски градини, училища, медицински заведения; хотели, производствени предприятия, както и мащабни търговски обекти като хипермаркети и общински пазари. Отговорностите ѝ като външен експерт към два от районите на столицата и като експерт към НИНКН доразвиват нейните компетенции. През 2019г. в партньорство с архитектурна агенция „АДА“ печели две първи места в два конкурса.

Инж. Илиан Милинов

Завършва „Интериор и дизайн на мебели“ в Лесотехнически университет през 1996г. През 90-те е главен дизайнер в мебелна фирма „Интерсервиз Узунов“, където работи по проекти за дизайн на шоуруми и изложения. През 2000г. става част от екипа на ORT като дизайнер, а през 2002г. създава трансформиращият се в маса стол Seattable, който печели много международни награди. Инж. Милинов организира изложенията на ORT в Кьолн, Милано и Чикаго. През 2008г. създава студиото Ilian Milinov Studio. Член е на Съюза на българските художници и е жури на няколко конкурса за дизайн. Ментор е в Eleven Accelerator, лектор е в TEDxBG. Има спечелени множество международни награди и е номиниран в няколко DESIGNBOOM конкурса. Негови работи са публикувани и показвани в международни издания.

Арх. Мартин Ангелов

Завършва Архитектурния факултет на УАСГ през 2009г. До 2012г. работи като архитект. В периода 2012-2014г. се занимава с изследване и прототипиране на експериментални проекти, свързани с придвижването. Един от тях е Halfbike, алтернативен прочит на класическото колело. През 2015г. печели международната награда за продуктов дизайн “Red Dot Design Award”. Проектът, който стартира на шега, се превърна в основен бизнес за него и вече 8 години еволюира, като десетки хиляди колела циркулират по цял свят.

ОРГАНИЗАТОРИ:

Ka6tata.com   The-building.bg   Citybuild.bg

ПАРТНЬОРИ:

Съюзът на архитектите в България (САБ)

Камарата на архитектите в България (КАБ)

Съюзът на ландшафтните архитекти (СЛА)

Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ)

Нов Български Университет (НБУ)

Висше Строително училище „Любен Каравелов“ (ВСУ „Любен Каравелов“)

Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ (ВСУ „ Черноризец Храбър“)

Архитектурно-строителна седмица

Интер Експо Център (ИЕЦ)

*Вижте подробности на сайта на Годишните архитектурни награди ARCHINOVA.