Министър Комитова с призив към архитектите: Останете в България! Държавата разчита на вас!

Министър Комитова с призив към архитектите: Останете в България! Държавата разчита на вас!

Министърът приветства участниците и гостите на „Български архитектурни награди“

„Останете в България, не отивайте в другите държави. Това е незастроената държава, в която Вие можете да се изявявате през целия си живот. Тази държава разчита на Вас, не само на архитектите, а на всички млади хора.“ С тези думи министърът на регионалното развитие и благоустройството доц. арх. Виолета Комитова се обърна към гостите на церемонията „Български архитектурни награди 2021“. Третото издание на конкурса се проведе на 16 ноември в „София Хотел Балкан“ под патронажа на министър Комитова, която връчи голямата награда на арх. Тодор Обрешков и арх. Теодора Алексиева от Zoom studio за проекта на Винарско имение „Драгомир“.

Ето и цялото приветствие на министър Комитова към архитектурната гилдия:

 „Много ми е приятно да бъда част от тази церемония. Аз се чувствам у дома си. Аз съм една от Вас, както знаете, разбирам Вашия труд. Оценявам много високо това, което сте направили. Това, което видях, ме изпълва с много надежда и вяра за бъдещето на България. Всички участници заслужават моите адмирации. Видях модерна архитектура, „зелена“ архитектура, енергийно ефективни сгради, устойчива архитектура. 

Уважаеми колеги архитекти, поздравявам Ви за участието в този конкурс и за това което сте създали с Вашия ум, креативност, с усилията, които сте полагали. С труда си – всеки ден да се учите, и така през целия живот. Вие сте уловили духа на съвременната архитектура, хваналите сте световните тенденции, насочили сте проектите си в посоките, в които трябва да вървят всички съвременни сгради.

Благодаря на всички участници за творбите, които ни представихте, и Ви поздравявам за създадените от Вас архитектурни комплекси. Независимо, че не всички имат награди, вярвам във Вашето бъдеще. Виждам много потенциал във Вас и знам, че ще ставате още по-добри архитекти. Положилите сте много труд и ще продължите да работите в тази професия. А това е трудна професия, за нея се учи много и то през целия живот. Полага се много труд, а работата не винаги е благодарна. Но форуми като днешния ни зареждат с енергия, дават светлина в тунела и ни изпълват с надежда за бъдещето – Вашето лично, на семействата Ви и на нашата България. Останете в България, не отивайте в другите държави. Това е незастроената държава, в която Вие можете да се изявявате през целия си живот. Тази държава разчита на Вас, не само на архитектите, а на всички млади хора. На Вас се дължи хубавата застроена среда, която ще създадете, красивите градове, цялата социална, производствена и обществена инфраструктура. А тя ще бъде създадена от Вас. Благодаря Ви, че сте част от конкурса и средата. Че създавате все по-хубава застроена среда. Моите адмирации.“

Гледайте видео с приветствието тук: