МАА отбеляза 35-годишния си юбилей с изложби на Моста на влюбените

МАА отбеляза 35-годишния си юбилей с изложби на Моста на влюбените

Международната академия на архитектурата – МАА отбеляза своя 35 годишен юбилей с откриването на две международни архитектурни изложби – „Приносът на жените в международната архитектурна култура“ и „Международната академия на архитектурата по света“. Събитието се стоя на 9 август на Моста на влюбените, емблематично за столицата място, свързващо центъра на културата на София (НДК) със зеленото й сърце.

Експозицията беше открита от българската актриса и продуцент Елени Декидис, която представи двете изложби и кратки факти от историята на академията и нейните цели. Церемонията продължи с приветствие от председателя на УС на Камарата на архитектите в България (КАБ) – арх. Владимир Милков, който поздрави академията по повод юбилея. 

“От учредяването си през далечната 1987 г. до момента академията продължава да оказва силно въздействие върху архитектурната гилдия по света, като я провокира с професионални форуми, изложби, работилници и събития. КАБ и МАА споделят общи идеи и цели за стимулиране  развитието на качествената и устойчива архитектура, както и за издигане авторитета на нашата професия. В тази връзка още през 2018 г. подписахме меморандум за сътрудничество с цел професионален обмен на международен опит и организиране на съвместни събития. Искрено се надявам това сътрудничество да укрепва и да се задълбочава. Пожелавам ви още много успешни изложби и събития, които да обединяват и стимулират архитектурната гилдия по света”, обърна се към присъстващите арх. Милков. 

Приветствия към МАА отправиха още проф. д-р арх. Тодор Булев, председател на УС на Съюза на архитектите в България (САБ) и носител на награда от Второто Световно триенале на архитектурата Интерарх София, както и доц. д-р арх. Милена Нанова, ръководител на катедра „Жилищни сгради“ и зам.-декан по научна и международна дейност на Архитектурния факултет на УАСГ.

Откриването завърши с послание на Президента на Международната академия на архитектурата – акад. Амедео Скиатарела, прочетено от главния секретар на МАА – д-р арх. Марина Василева. Той подчерта значението на архитектурата в трудни времена като днешните като мост за създаване на хармония и красота, и като защитник на човешките ценности. Акад. Скиатарела призова да бъде обърнато внимание на основната ценност –  УВАЖЕНИЕТО, което настоящата и бъдещата архитектурата трябва да демонстрират:

УВАЖЕНИЕ към многообразието във всяко негово проявление,

УВАЖЕНИЕ към околната среда и Майката Природа,

УВАЖЕНИЕ към гражданското общество и мира, и най-важното

УВАЖЕНИЕ към нашето бъдеще – нашите деца и потомци, на които дължим свят без ужасите на войната.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова изпрати поздравителен адрес по случай откриването на изложбите.

Заповядайте да се насладите на двете изключителни изложби, представени на Моста на влюбените в София, до 23.08.2022 г.

Събитието се провежда с подкрепата на Столична община.