Да отбележим заедно 85 години от създаването на КАБ

Да отбележим заедно 85 години от създаването на КАБ

Камарата на архитектите в България има удоволствието да Ви покани да отбележим заедно 85 годишнината от създаването на професионалната организация. 

На 10 октомври (понеделник) 2022, от 19:00 часа, в Централния дом на архитекта в София на ул. „Кракра“ 11 ще бъдат официално открити две изложби: “85 години Камара на архитектите в България” и “Съвременна архитектура и софийски архитекти”. По повод юбилея, на събитието ще бъдат връчени отличия за почетни членове и почетни знаци на КАБ за заслуги към архитектурната професия.

На 11 октомври (вторник), от 19:00 часа, в Хотел „Хаят Риджънси София“ ще се проведе церемонията “Български архитектурни награди 2022″ с водещ Елена Розберг. В четвъртото издание на конкурса участват близо 30 проекта. За първи път тази година ще бъде връчена награда за опазване на културно-историческото наследство. Отличените проекти ще бъдат номинирани за престижните европейски награди за съвременна архитектура “Мис ван дер Рое”.

Непосредствено преди церемонията на 11 октомври от 09:00 до 17:00 часа в хотел „Хаят“ ще се състои международният архитектурно-инженерен форум Share Sofia 2022. Събитието се организира от Share Architects със съдействието на КАБ. Програмата на форума можете да видите тук.

Очакваме Ви!

Инженерно-архитектната камара е учредена на 7 октомври 1937 г. с наредба – закон на правителството. След вливане в Научно-технически съюз през 1949 г., КАБ се възстановява през 1991 година. През 2003 г. Народното събрание приема специален Закон за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране, с който се учредява Камара на архитектите, която приема наименованието на камарата от 1991 година.

Събитията се организират с подкрепата на Минстрой Холдинг, Мапеи, Баумит България, Планекс Холдинг, Декьонинг, Пасивни къщи и Дънди Прешъс.