КАБ е партньор на архитектурно-строителния форум “Без страх”

КАБ е партньор на архитектурно-строителния форум “Без страх”

Форумът ще се проведе на 13 и 14 април

Камарата на архитектите в България (КАБ) e партньор на Архитектурно-строителния форум “БЕЗ СТРАХ”, който ще се състои на 13 и 14 май в УАСГ. Форумът се провежда за трети път, като второто му издание през 2019 г. отново бе в партньорство с КАБ и в рамките на събитието съвместно бе организирана дискусия на тема “Нов ЗУТ – Без страх”.

Основната цел на събитието е да се съберат на едно място водещи архитекти, инженери и дизайнери с различен подход на работа и гледни точки, обединени от принципа, че добрата архитектурна и инженерна практика изискват смелост. Форумът “БЕЗ СТРАХ” поставя важни въпроси в лекции и дискусии, стремейки се към градивен диалог за тенденциите в съвременната архитектура и строителство, както и за проблемите в бранша. Посетителите на форума имат възможност да се срещнат и разговарят с утвърдени строителни фирми и доставчици на строителни системи и материали, които имат собствени щандове и лекционно време, където да представят своите продукти пред аудиторията.

Всяка година форумът има специфична тема, която очертава основната рамка на събитието, както и фокуса на лекциите. Изданието тази година е под надслов ИЗВЪН СТАНДАРТА. Темата отново е провокативна и дава възможност за интерпретация от поканените лектори в много и разнообразни посоки.

В ежедневието ни стандартите са онази невидима рамка, която оформя пространствата, в които живеем. В същината си те са предназначени да удовлетворят един колективен образ на човека и неговите потребности. В добрата архитектура обаче често е необходимо да се мисли извън стандарта, за да се даде сполучливо решение на даден проблем – контекст, типология, строителна технология, бюджет, срок……. Излизането от стандарта обаче е като ходене по “острието на бръснач” – може лесно да се озовете ту от едната, ту от другата страна. Колкото примери има за добра архитектура, излязла от стандартните рамки и ограничения, вероятно има два пъти повече примери за това до какво води непознаването и неспазването на даден стандарт.

През 2023 БЕЗ СТРАХ ще се проведе в главното фоайе на УАСГ. Пространството ще бъде мащабно преобразено, създавайки специална, провокираща и наситена атмосфера, в която се редуват презентации на лектори и партньори.

Заявете присъствието си във фейсбук страницата на събитието тук

Информация за предишните издания на “Без страх” можете да намерите на официалния сайт на форума тук