КАБ връчи 9 отличия на дипломанти от випуск 2024 на УАСГ

КАБ връчи 9 отличия на дипломанти от випуск 2024 на УАСГ

Камарата на архитектите в България (КАБ) връчи 9 отличия на дипломанти от випуск 2024 на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Церемонията по дипломиране на абсолвентите от архитектурния, строителния и хидротехническия факултети се проведе на 8 май в аула “Максима”.

„Изключително ми е приятно, че присъствам на това тържество, в което вие като абсолвенти се превръщате в наши млади колеги. Трудното тепърва предстои. Запомнете – вие не сте проектанти, вие сте архитекти, урбанисти, творци на красотата. Ваша е огромната отговорност в инвестиционния процес. Вие имате водеща роля и всеки ден трябва да се готвите да поемете тази важна задача“, обърна се към дипломантите председателят на КАБ арх. Владимир Милков.

От името на КАБ арх. Владимир Милков връчи почетни грамоти и парични награди на трима дипломанти от Специалност „Архитектура“ на УАСГ:

  • Арх. Екатерина Бойчева за дипломния проект „Бутиков хотел в град Созопол“.
  • Арх. София Жилова за дипломния проект „Производствена сграда за сглобяване на електронни компоненти и компютри и сграда за обществено обслужване“.
  • Арх. Георги Станков за дипломния проект „Жилищна структура със смесени функции“.

Зам.-председателят на КАБ арх. Мартин Христов представи пред студентите възможностите за членство в професионалната организация, както и програмата за структуриран стаж, която определя правилата за придобиване на пълна проектантска правоспособност. Необходимите документи за членство в КАБ, както и информация за структурирания стаж можете да откриете на www.kab.bg.

Председателят на РК София град арх. Васил Василев поздрави дипломантите и връчи 5 отличия за дипломни проекти (три награди и две грамоти). Награди получиха арх. Беатрис Тодорова за „Национален стадион на България“, арх. Таня Харалампиева за “Сграда 3R Център за компостиране” и арх. Мартин Лалов за „Морски хотел – Elia Mediterranean – о.Миконос“. Грамоти от РК София град получиха арх. София Георгиева за Център за градско земеделие и арх. Иван Михайлов за Вилно селище „Авраталан“.

„Поздравявам ви с успешното завършване от името на най-голямата колегия в КАБ – РК София град, която представлява близо 50% от практикуващите архитекти в България. За нас беше много трудно да отличим конкретни проекти, защото всички разработки бяха достойни. Видяхме оригинални и иновативни проекти със силна идентичност. Наградените проекти развиват теми, които са важни за нашето общество и българската архитектура. Насочени са към бъдещето и задават тенденции. Пожелавам ви да имате шанса да реализирате най-смелите си идеи“, заяви арх. Василев.

Регионална колегия София област към КАБ награди Екатерина Бойчева за дипломния проект „Бутиков хотел в град Созопол“.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова поздрави студентите и връчи дипломите на трима абсолвенти с най-висок успех от випуск 2024. „Моментът е много емоционален за мен, защото съм възпитаник на УАСГ и се гордея с това. Независимо дали учим за геодезисти, строителни инженери, архитекти – дипломирането не е край, а начало. Трупането на опит по време на практика и на терен е най-ценното. Бъдете активни, имайте желание да се усъвършенствате, защото това е ключът към успеха“, заяви министър Коритарова.

Пожелания и съвети за професионално утвърждаване отправиха ректорът на УАСГ доц. д-р арх. Гичка Кутова, деканът на Архитектурния факултет проф. д-р арх. Орлин Давчев, председателят на Съюза на архитектите в България арх. Петър Диков, председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Марин Гергов и много други.

„УАСГ винаги е бил и ще продължи да бъде със славата на най-добрите университети. Вече 14 години той е първи в рейтинговата система за обучение по специалностите архитектура, строителство и геодезия сред висшите училища в България. Това е нашата гордост, но имаме и друга слава. Ние сме от университетите, в които не се влиза лесно и още по-трудно се завършва, но в крайна сметка вие дойдохте до този последен ден, в които стоите тук завършили, щастливи и очакващи да получите вашите дипломи“, поздрави студентите доц. д-р арх. Кутова, ректор на УАСГ.