За първи път: КАБ връчва награда за опазване на наследството

За първи път: КАБ връчва награда за опазване на наследството

За първи път в рамките на конкурса „Български архитектурни награди“ ще бъде връчена специална награда за опазване на културно-историческото наследство. Целта е да бъдат отличени архитектурни проекти с високи естетически качества, които  вдъхват нов живот на ценните обекти и допринасят за интегрирането им в съвременната градска среда. Проектите трябва да стимулират устойчивото развитие на зоната, като подобряват икономическата активност, социалното взаимодействие и културния живот на местните общности.

Конкурсът вече е отворен за участие, като крайният срок за подаване на документи е 25 септември. Проектите могат да се изпращат чрез електронната платформа baa.kab.bg. Пълният списък с необходимите материали вижте тук.

В новата категория за опазване на наследството могат да участват проекти, които са изпълнени в периода от 2010 г. до септември 2022 година. Проектите ще се разглеждат от 5-членно жури под председателството на директора на НИНКН арх. Петър Петров. Членове на журито са: проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова, преподавател по опазване на архитектурното наследство в УАСГ и експерт на ИКОМОС; арх. Доника Георгиева, преподавател в УАСГ и носител на специална награда в “Български архитектурни награди 2018”; арх. Емилия Кълева, преподавател в УАСГ и съосновател на фондация „Ново архитектурно наследство“ и  арх. Щефан Баличи, председател на Камарата на архитектите в Румъния и експерт с 20-годишен опит в опазването на културно-историческото наследство. 

„Недвижимото културно наследство е материалният отпечатък на времето и цивилизациите в модерния свят. То е паметта за миналото, която изгражда човешките ценности. Или ги разрушава. То е разказът за самите нас – откъде идваме и накъде отиваме. Ние сме временни пазители на съкровището, не негови собственици. Трябва да го предадем на поколенията след нас така, както сме го получили от поколенията преди нас. Затова е важно да се погрижим за него и да го опазим с автентичната му красота, дух, среда, история, памет. Това е човешката и професионалната ни мисия на архитекти. Вярвам, че с КАБ сме съмишленици в тази кауза“, казва председателят на журито арх. Петър Петров.

Проектите ще бъдат разглеждани по следните критерии:

  • Степен на съхранение на паметника в оригиналния му вид. 
  • Качество на реставрацията и консервация на паметника и художествена стойност на новите архитектурни намеси.
  • Устойчивост и добавена стойност на съвременната функция.
  • Значение за обществото – стимулиране на социалния, културния и икономическия живот на местните общности. 

Официалната церемония по награждаване ще се състои на 11 октомври. Повече подробности за четвъртото издание на конкурса „Български архитектурни награди“ ще откриете тук.

Очакваме вашите проекти!