Започва четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

Започва четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

Конкурсът ще се проведе в рамките на 85-годишнината от основаването на КАБ

Стартира четвъртото издание на конкурса „Български архитектурни награди“, ежегодно организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). От 10.08.2022 всички, които искат да споделят и популяризират работата си могат да го направят лесно и безплатно чрез електронната платформа на наградите baa.kab.bg. Документи за участие ще се приемат до 25 септември.

В конкурса могат да участват проекти, които са реализирани в периода от септември 2020 г. до септември 2022 година. Това могат да бъдат нови сгради без ограничение в площта, обема и функцията; реконструкции; модернизации и адаптации на стари сгради; интериори; градски пространства. Допуска се участието на проекти, които не са напълно завършени, но се намират в довършителен етап на строителството, непосредствено преди въвеждане в експлоатация.

Както всяка година отличителна черта на конкурса е безпристрастното международно жури от архитекти със забележителни сгради и постижения в портфолиото си. Тази година журито ще бъде в състав: председател – Тиери Дамез-Фонтен – директор на Portzamparc, Франция и членове: Бернард Щорх – партньор PLP Architecture, Великобритания; Гилма Теодора Гилите – основател на DO Architects, Литва; Андреас Вардас – основател Vardas Studio architects + designers, Кипър. Тази година в журито ще има и български представител – арх. Тодор Обрешков, основател на “Инвентис”, който е двукратен носител на голямата награда в конкурса „Български архитектурни награди“ – 2019 и 2021 година.

Проектите минават през предварителна селекция, направена от представители на камари на архитектите от съседни държави, след което първите 15 получават номинация. Номинираните ще имат възможност да защитят проектите си на живо пред журито.

За първи път в рамките на конкурса ще бъде присъдена награда в категория „Сгради – недвижими културни ценности”. Целта е да бъдат отличени архитектурни проекти с високи естетически качества, които вдъхват нов живот на старинните здания и допринасят за интегрирането им в съвременната градска среда.  В категорията могат да участват проекти, изпълнени в периода от 2010 г. до септември 2022 година.

Проектите ще бъдат разглеждани от отделно 5-членно жури под председателството на директора на НИНКН арх. Петър Петров. Членове на журито са: проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова; арх. Доника Георгиева, преподавател по специалността “Опазване на архитектурното наследство” в УАСГ и носител на специална награда в първото издание на Български Архитектурни Награди – 2018г.; арх. Емилия Кълева, преподавател в УАСГ и изследовател на архитектурното наследство на XX-ти век и арх. Щефан Бълич, председател на Камарата на архитектите в Румъния и експерт с 20-годишен опит в опазването на културно-историческото наследство.

Официалната церемония по награждаване ще се състои на 11 октомври и ще бъде кулминацията на честванията по случай 85-та годишнина от създаването на КАБ. По повод юбилея са планирани поредица от архитектурни събития през месеците септември и октомври. От 16 септември до 9 октомври ще се проведе Архитектурен фестивал София 2022, организиран от РК КАБ София – град. В рамките на фестивала са предвидени изложби, лекции и презентации на архитектурна тематика, детска архитектурна работилница и други. На 10 октомври под стъклените куполи на Ларгото ще бъде открита мащабна изложба за историята на КАБ. Палитрата от събития ще завърши на 11 октомври с Международната архитектурна конференция SHARE Sofia 2022 и церемонията по връчване на „Български архитектурни награди 2022“.

Повече за правилата на конкурса, както и информация за миналите му издания можете да откриете на страницата на “Български архитектурни награди”: https://baa.kab.bg/